Βλεφαροπλαστική: Βλέμμα φρέσκο και νεανικό!

Γράφει ο
dr. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΛΑΧΟΣ 
πλαστικός χειρουργός 



Τα μάτια είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζουμε συνήθως σε έναν άνθρωπο. 
Μια πρώτη εντύπωση από τα μάτια κάποιου ανθρώπου μπορεί να μας μείνει εντυπωμένη στο μυαλό  για πάντα. Δεν είναι τυχαίο πως τόσα πολλά τραγούδια μόνο αναφέρονται στα μάτια κάποιου ή κάποιας και πως αυτά “μιλάνε” στην ψυχή μας. Είναι σημαντικό λοιπόν το “βλέμμα” μας να ξεχωρίζει στο πρόσωπό μας και να δείχνει φρέσκο και νεανικό.

Λόγω του λεπτού δέρματος των βλεφάρων τα μάτια είναι συνήθως το πρώτο χαρακτηριστικό στο πρόσωπο που “σπάει”. Στα άνω βλέφαρα το δέρμα χαλαρώνει και τα “καπακώνει”, στα κάτω βλέφαρα δημιουργούνται “σακούλες”, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που καθιστούν το βλέμμα γερασμένο και κουρασμένο. Πολλοί παράγοντες παίζουν το ρόλο τους σε μια τέτοια διαδικασία, όπως το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, ο τρόπος ζωής (π.χ. πολλά ξενύχτια), οι καταχρήσεις και βέβαια το DNA του καθενός μας που καθορίζει από πριν το σχήμα και την όψη των ματιών μας και πόσο ικανά είναι να “αντέξουν” στις καταπονήσεις που τους προκαλούμε.

Η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση στην οποία βελτιώνουμε την εμφάνιση των ματιών, τα κάνουμε να δείχνουν ξεκούραστα και πιο νεανικά.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για τη βλεφαροπλαστική είναι άνδρες και γυναίκες που είναι υγιείς, με καλή ψυχολογία και ρεαλιστικοί στις προσδοκίες τους. Οι περισσότεροι είναι άνω των 35 ετών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που χειρουργούνται σε νεότερη ηλικία, ιδιαίτερα αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για χαλάρωση και σακούλες στα βλέφαρα. Κάποια προβλήματα υγείας (όπως π.χ. η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, η πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση, το γλάυκωμα) μπορεί να είναι ανασταλτικά για την επέμβαση και γι'αυτό καλό είναι να συζητηθεί διεξοδικά το ιατρικό ιστορικό με τον πλαστικό χειρουργό από πριν.
Όταν η βλεφαροπλαστική εκτελείται από έναν καταρτισμένο πλαστικό χειρουργό, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως δευτερεύουσες. Μπορούν να μειωθούν οι κίνδυνοι με το να ακολουθήσει ο/η ενδιαφερόμενος στενά τις οδηγίες του χειρουργού πριν και μετά το χειρουργείο.
Ο χειρουργός θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστεί κανείς για το χειρουργείο, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγιών για την διατροφή, το κάπνισμα και τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων. Καλό είναι να υπάρχει κάποιος να σας οδηγήσει σπίτι μετά από την επέμβαση.
Η βλεφαροπλαστική είναι μια διαδικασία όπου κυρίως αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος (ιδιαίτερα στο πάνω βλέφαρο που «καπακώνει» τα μάτια) και μειώνουμε τις «σακούλες» (ιδιαίτερα στο κάτω βλέφαρο) αφαιρώντας το λίπος που αθροίζεται και αποτελεί το υπόβαθρό τους. Δεν μπορεί η βλεφαροπλαστική να διορθώσει το «πόδι της χήνας» (τις λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια που γίνονται όταν γελάμε) για το οποίο η καλύτερη λύση είναι το botox. Ούτε μπορεί να ανασηκώσει τα φρύδια για το οποίο χρειάζεται άλλη επέμβαση ή εναλλακτικά botox. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις όπως το facelift.

Η βλεφαροπλαστική διαρκεί συνήθως μια ώρα και κάτι. Πρώτα γίνονται τα άνω και μετά τα κάτω βλέφαρα. Οι τομές στο άνω βλέφαρο γίνονται στις φυσικές πτυχές του ματιού και έτσι κρύβονται φυσιολογικά. Μέσα από αυτήν την τομή ο χειρουργός αφαιρεί το έξτρα λίπος και δέρμα. Στα κάτω βλέφαρα αν έχετε μόνο «σακούλες» και όχι χαλάρωση στο δέρμα τότε η τομή γίνεται μέσα από το βλέφαρο και δεν φαίνεται καν. Αν όμως η χαλάρωση του δέρματος είναι αρκετή, πρέπει να γίνει εξωτερική τομή (κάτω από τις βλεφαρίδες) ώστε να αφαιρεθεί και στο κάτω βλέφαρο το δέρμα που περισσεύει. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε τη δυνατότητα διαμέσου της εξωτερικής τομής στο δέρμα του κάτω βλεφάρου να ανορθώσουμε και το μάγουλο της κάθε μεριάς, δίνοντας έτσι μια πιο γεμάτη και νεανική εικόνα στα ζυγωματικά και τις παρειές.
Στην κλασσική βλεφαροπλαστική όλες οι τομές γίνονται με το νυστέρι και τα χειρουργικά ψαλίδια. Αυτό σημαίνει συνήθως αρκετή αιμορραγία (και συνεπώς έντονες μελανιές μετά), ενώ συχνά αρκετός χρόνος χάνεται στην προσπάθεια του χειρουργού να την σταματήσει. Η χρήση του χειρουργικού Laser CO2 προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με την κλασσική μέθοδο. Οι τομές στους εσωτερικούς ιστούς γίνονται όλες με το Laser και επειδή το Laser όταν κόβει ταυτόχρονα καίει, κατ’αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει αιμορραγία. Η επέμβαση πραγματικά γίνεται σχεδόν αναίμακτη και έτσι μπορεί να εκτελεστεί και πιο γρήγορα. Επιπλέον, το Laser CO2 χρησιμοποιείται για να προκληθεί σύσφιξη στον μυ του βλεφάρου το οποίο οδηγεί σε μια πιο νεανική και σφριγηλή όψη του ματιού.

Η χρήση του λέιζερ συνεπώς μειώνει την πιθανότητα μελανιάς και πρηξίματος στο ελάχιστο. Αυτά μεταφράζονται σε σχεδόν μηδενικές εκχυμώσεις–μελανιές και ελάχιστο οίδημα–πρήξιμο για την ασθενή. Πρακτικά, η περίοδος αποθεραπείας της βλεφαροπλαστικής περιορίζεται αισθητά και το αποτέλεσμα γίνεται ταχύτερα ορατό. Μόλις μετά από πέντε ημέρες αφαιρούνται τα ράμματα και τα μάτια (χωρίς μελανιές) δείχνουν αμέσως σχεδόν το νέο τους σχήμα και τη νεανική τους όψη.
Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει άνετα μόνον με τοπική αναισθησία ώστε ο ασθενής να μην αισθάνεται πόνο και ταυτόχρονα να επικοινωνεί με το χειρουργό. Αφού γίνει η επέμβαση, λίγες ώρες αργότερα μπορεί κανείς να επιστρέψει σπίτι.
Αν και η χρήση του λέιζερ περιορίζει το πρήξιμο και τις μελανιές, παρ'όλα αυτά, πρέπει να παραμένει το κεφάλι ψηλά και να χρησιμοποιηθούν κρύες κομπρέσες τις πρώτες ημέρες. Απαραίτητο είναι να μην καπνίζει κανείς για τις πρώτες 5 ημέρες έως ότου αφαιρεθούν τα ράμματα, ενώ απαιτείται η χρήση κάποιου κολλυρίου για αυτό το χρονικό διάστημα. Μετεγχειρητικός πόνος δεν υπάρχει καθόλου στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Ένα Depon φτάνει αν ποτέ κριθεί απαραίτητο. Οι φακοί επαφής μπορούν να ξαναφορεθούν μετά από 10 ημέρες περίπου και η έντονη σωματική άσκηση επιτρέπεται μετά από 2 με 3 εβδομάδες.
Η επούλωση είναι μια βαθμιαία διαδικασία. Οι τομές θα είναι στην αρχή ελαφρώς ρόδινες και λίγο σκληρές στην αφή. Μετά από αρκετές εβδομάδες θα εξασθενίσουν σε μια λεπτή, σχεδόν αόρατη άσπρη γραμμή.
Στη δουλειά μπορεί να επιστρέψει κανείς μόλις αφαιρεθούν τα ράμματα και αν χρειάζεται μπορεί να βάλει και λίγο makeup.
Τα θετικά αποτελέσματα της επέμβασης, το νεανικό και φρέσκο βλέμμα, διαρκούν για πολλά χρόνια και δείχνουν απόλυτα φυσιολογικά και σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.