Η γήρανση του λαιμού και η αντιμετώπισή του



Ο λαιμός “χαλάει” γρηγορότερα από άλλα μέρη του σώματος και του προσώπου και δεν είναι εύκολο να το κρύψει κανείς, εκτός αν φορά συνέχεια ψηλούς γιακάδες, ζιβάγκο και φουλάρια.



Γράφει ο
dr. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΛΑΧΟΣ 
πλαστικός χειρουργός  
          
 Ένα από τα πρώτα σημεία που μπορεί να παρατηρήσει κανείς επάνω του όταν ο χρόνος περνά, είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο λαιμός. 


Το δέρμα του λαιμού (όπως και ο ίδιος ο λαιμός εξάλλου) πρέπει να είναι ευκίνητο και για αυτό το λόγο δεν στηρίζεται σε κάποιο σταθερό σημείο όπως συμβαίνει στο πρόσωπο (πχ. στα ζυγωματικά ή το αυτί). Το δέρμα του λαιμού ουσιαστικά είναι σαν μια “κουρτίνα” που κρέμεται από το πρόσωπο προς την κορυφή του θώρακα. Με αυτόν τον τρόπο όμως η επίδραση της βαρύτητας γίνεται πολύ πιο γρήγορα ορατή σε σύγκριση με άλλα σημεία του σώματός μας, και η χαλάρωση γίνεται εύκολα αντιληπτή όταν ξεκινά να υπάρχει.
            Με λίγα λόγια, ο λαιμός “χαλάει” γρηγορότερα από άλλα μέρη του σώματος και του προσώπου και δεν είναι εύκολο να το κρύψει κανείς, εκτός αν φορά συνέχεια ψηλούς γιακάδες, ζιβάγκο και φουλάρια.
            Πως αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο πρόβλημα και πως μπορεί επίσης να προληφθεί; Πολλά εξαρτώνται από το πως “συμπεριφερόμαστε” στο σώμα μας και πολλά από την ίδια του την κατασκευή.
            Σίγουρα κάποιοι άνθρωποι έχουν (λόγω του DNA τους) διαφορετική ιδιοσυγκρασία του δέρματος και των ιστών τους και τα σημεία της γήρανσης επέρχονται αργότερα και σε ηπιότερο βαθμό σε σύγκριση με άλλους. Αυτό είναι κάτι που είτε το έχει κανείς ή δεν το έχει και για το οποίο δεν μπορεί να κάνει και κάτι. Είναι αυτό που λέμε η “στόφα” του καθενός μας.
            Όμως, υπάρχουν αρκετοί εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση του οργανισμού μας και συνεπώς και την εικόνα του δέρματός μας. Οι πιο σημαντικοί που μπορεί κανείς να διαχειριστεί είναι η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή (τόσο με το να λαμβάνει κανείς ποιοτικά τα στοιχεία που χρειάζεται, αλλά όσο και ποσοτικά να μην ξεπερνά τις απαραίτητες θερμίδες και παχαίνει). Με απλά λόγια, για να μην χειροτερέψει η εικόνα του λαιμού μας (και όλου του υπολοίπου σώματός μας βέβαια) πριν από όποτε της είναι γραφτό, θα πρέπει να μην καθόμαστε στον ήλιο, να μην καπνίζουμε, να γυμναζόμαστε και να τρώμε υγιεινά.
            Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το πρόβλημα έχει εμφανισθεί; Καταρχήν μπορούμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξή του και να το διατηρήσουμε σε μία σταθερή κατάσταση. Γι'αυτό το σκοπό μπορούμε να κάνουμε θεραπείες laser, μεσοθεραπεία, needling.
            Το fractional laser δημιουργεί μικρές θερμικές βλάβες στην επιφάνεια του δέρματος που οδηγούν σε μια ανάπλαση της επιδερμίδας  ενώ ταυτόχρονα διεγείρει βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος για την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου. Είναι μια θεραπεία με πολύ ωραίο αποτέλεσμα που πρέπει να γίνεται μόνο σε περιόδους με χαμηλή ηλιοφάνεια και δεν είναι κατάλληλη για σκούρα δέρματα. Δημιουργεί έναν ερεθισμό στο δέρμα που κρατά μερικές μέρες μέχρις ότου περάσει.
            Η μεσοθεραπεία είναι ενέσιμη θεραπεία. Κάνουμε πολλά τσιμπήματα σε όλη την επιφάνεια του λαιμού και εγχύουμε ένα διάλυμα που περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και υαλουρονικό. Ο ερεθισμός από τα τσιμπήματα κρατά λίγες ώρες και το δέρμα δείχνει μετά φρέσκο και λαμπερό, σαν να φορά κανείς συνέχεια την καλύτερη ενυδατική κρέμα. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου ένα με ενάμιση μήνα και μπορεί κανείς να το επαναλαμβάνει συνέχεια, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.
            Το needling είναι μια θεραπεία όπου με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής προκαλούμε πολλά τσιμπήματα στο δέρμα του λαιμού. Χωρίς αυτά βέβαια να αφήνουν κάποιο σημάδι, ενεργοποιούν το μηχανισμό επούλωσης του δέρματος. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία νέων ινών κολλαγόνου καθώς και την ανάπλαση της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα κρατά για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ ο ερεθισμός μετά τη θεραπεία για 2 ημέρες μόνον, χωρίς να ξεφλουδίζει το δέρμα.
            Οι κάθετες γραμμές που πολλές φορές βλέπουμε στο λαιμό δημιουργούνται από τις ίνες ενός μικρού και πολύ λεπτού μυός που ονομάζεται μυώδες πλάτυσμα. Μπορούμε με τη χρήση του botox να τις εξαφανίζουμε παροδικά για 4 έως 6 μήνες. Επιπλέον μπορούμε με μια μικρή διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, να “κόψουμε” τις μπάντες αυτές του μυός και να πετύχουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα.
            Τέλος, αν η χαλάρωση στο λαιμό είναι αρκετή και φαίνεται έντονα, μπορεί να γίνει ένα λίφτινγκ λαιμού. Είναι μια επέμβαση που γίνεται στο νοσοκομείο, με γενική ή ακόμα και με τοπική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 2 ώρες το πολύ. Μπορεί να συνδυαστεί και με λίφτινγκ προσώπου ή/και βλεφαροπλαστική που συνήθως χρειάζονται για να είναι το αποτέλεσμα πιο ομοιόμορφο. Ο λαιμός μένει μπανταρισμένος για μία εβδομάδα και τα ράμματα τοποθετούνται πίσω από το αυτί ώστε να μην είναι εμφανείς οι τομές. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μετά από 2 με 3 εβδομάδες και κρατά για αρκετά χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.