Δρ Νίκος Βουδούρης: Η παρατεταμένη λήψη παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης Αυτισμού και ΔΕΠΥ

"Η παρατεταμένη λήψη Ακεταμινοφαίνης κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης Αυτισμού και ΔΕΠΥ." λέει, μιλώντας στην Πελίνα Θεοδοσίου για το ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ο παιδίατρος κ. Νίκος Βουδούρης.

"Η Ακεταμινοφαίνη (ή Παρακεταμόλη) είναι γνωστή για τις αναλγητικές - αντιπυρετικές της, μη επιβλαβείς για τον οργανισμό, ιδιότητες και χρησιμοποιείται ευρέως από όλο τον πληθυσμό." εξηγεί ο γιατρός, "Έρευνες όμως έχουν δείξει, πως η ουσία αυτή δεν είναι τόσο "αθώα" όπως πιστεύαμε καθώς η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να επιφέρει διάφορα προβλήματα στον οργανισμό."


"Η συχνή λήψη λοιπόν Ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνεχίζει ο Δρ. Βουδούρης, έχει συνδεθεί με την πιθανότητα εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών, Αυτισμού και ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Έρευνα του School of Pharmacy, Hebrew University, Israel, σε γυναίκες που στην εγκυμοσύνη έκαναν παρατεταμένη λήψη Ακεταμινοφαίνης, παρατηρήθηκε πως σημειώθηκαν παραπάνω περιστατικά εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών στα παιδιά τους, σε σχέση με εκείνες που απείχαν ή έκαναν πολύ μικρή χρήση αυτής. Αναλυτικά, οι πιθανότητες εμφάνισης Αυτισμού αυξάνονται 20% και η εμφάνιση ΔΕΠΥ 30%."

"Η Ακεταμινοφαίνη έχει σε συνδυασμό με άλλες και νευροδιαβιβαστικές ιδιότητες αλλά και την ικανότητα να διαπερνά τον πλακούντα, με αποτέλεσμα να καταλήγει στο έμβρυο. Παρόλα αυτά, τονίζει ο γιατρός, είναι αποδεκτή και ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όταν η λήψη της είναι συνετή και γίνεται με μέτρο. Ο πυρετός και ο πόνος μιας εγκυμονούσας είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από την λήψη αντιπυρετικών και αναλγητικών."

"Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο Δρ. Βουδούρης, πριν από τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συστήνεται η συμβουλή ενός Ιατρού (Γυναικολόγου ή Παιδιάτρου)."

https://voudouris.tk

* Ο Νίκος Βουδούρης είναι Παιδίατρος στο Μαιευτήριο “ΙΑΣΩ”, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι μέλος της “Ελληνικής Εταιρίας Περιγεννητικής Ιατρικής” καθώς επίσης και μέλος του “American Academy of Pediatrics“. Πήρε το Χωρέμειο Βραβείο για τις ερευνητικές του εργασίες πάνω στα παιδιά με λευχαιμία. Είναι ταμίας στην Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, μέλος στη “Societe Internationalle d’ Histoire de la Medicine”, της Ελληνικής Εταιρίας Ιστορίας, Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας των Ιατρικών Επιστημών, διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.