Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής: Μια συχνή αιτία πόνου στον ώμο

Ο πόνος στον ώμο αποτελεί μια συχνή αιτία επίσκεψης των ασθενών στον ορθοπαιδικό χειρουργό. Εφόσον δεν υπάρχει ιστορικό τραυματισμού, η συχνότερη γενεσιουργός αιτία του πόνου είναι το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής. 

Τι είναι όμως το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής και πως το αντιμετωπίζουμε; Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, πιστοποιημένος Αθλητίατρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (International Olympic Committee) κ. Γεώργιος Κόλλιας μιλάει στην Πελίνα Θεοδοσίου: 


"Με τον όρο "σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής", περιγράφουμε την πρόσκρουση και την προστριβή των τενόντων του ώμου στο ακρώμιο, μια οστική δομή που αποτελεί την “οροφή” της άρθρωσης. Ιδιαίτερα σε άτομα με κυρτό ακρώμιο, η προστριβή των τενόντων είναι περισσότερο έντονη και συχνά οδηγεί σε φλεγμονή (τενοντίτιδα), συσσώρευση αλάτων ασβεστίου (ασβεστοποιός τενοντίτιδα) ή ακόμα και τραυματισμό (μερική ή ολική ρήξη των τενόντων)" μας λέει ο ιατρός.

"Στα αρχικά στάδια του συνδρόμου, συστήνεται στους ασθενείς τροποποίηση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, ελεγχόμενη άσκηση υπό την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή και αναλγητική αγωγή. Σε περιπτώσεις με εντονότερα συμπτώματα, η θεραπεία συμπληρώνεται με την έγχυση (ένεση στον ώμο) κατάλληλων σκευασμάτων που μειώνουν την τριβή μεταξύ τενόντων και ακρωμίου (υαλουρονικό) , καταπραΰνουν τη φλεγμονή (RPR) και επουλώνουν τους ταλαιπωρημένους ιστούς (κολλαγόνο). Σε εμμένουσες περιπτώσεις ή σε ασθενείς με συνοδό ρήξη τένοντα, η οριστική θεραπεία επιτυγχάνεται χειρουργικά με αρθροσκόπηση του πάσχοντος ώμου. Πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ελάχιστη επεμβατικότητα, η μόνιμη και άμεση αντιμετώπιση της πάθησης, η ολιγόωρη νοσηλεία και η ταχεία αποθεραπεία των χειρουργημένων ασθενών." 

* Ο κ. Γεώργιος Κόλλιας, είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, πιστοποιημένος Αθλητίατρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA)

Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.