Ερευνητές ανακαλύπτουν νέα ένωση που προάγει την υγεία των πνευμόνων

Ένα μόριο που προσδιορίζεται από τους ερευνητές της UCLA, συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των κυττάρων στον ιστό των αεραγωγών και των πνευμόνων.
Εάν η ένωση, η οποία έχει μελετηθεί μέχρι στιγμής σε μεμονωμένα κύτταρα ανθρώπου και ποντικού, έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για τη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.
 "Νομίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μια νέα θεραπεία που προωθεί την υγεία των αεραγωγών", δήλωσε ο Δρ. Brigitte Gomperts, καθηγητής παιδιατρικής και πνευμονικής ιατρικής UCLA, μέλος του Eli και Edythe Broad Centre της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Stem Cell Research UCLA, και κύριος συγγραφέας της μελέτης. "Αυτό δεν θα μπορούσε μόνο να ενημερώσει τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξής του στην πρώτη θέση."
Τα αναπνευστικά συστήματα των ανθρώπων τραυματίζονται συνεχώς από τη ρύπανση και τα μικρόβια στον αέρα που αναπνέουμε και πρέπει να αναπληρώνονται με υγιή κύτταρα. Αυτή η διαδικασία οδηγείται από αεραγωγών βασικής βλαστικά κύτταρα , τα οποία διαιρούνται για να παράγουν τόσο περισσότερο τα βλαστικά κύτταρα και τα βλεννοκροσσωτού επιθηλίου κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Υπάρχουν δύο τύποι βλεννογόνων κυττάρων: τα βλέννα που παράγουν την βλέννα που παγιδεύουν τοξικά και μολυσματικά σωματίδια και τα τρυπημένα κύτταρα που έχουν προεξοχές που μοιάζουν με δάχτυλα και σαρώνουν την βλέννα μακριά για να διατηρήσουν το αναπνευστικό σύστημα υγιές και καθαρό. Σε υγιείς πνεύμονες, τα βασικά βλαστικά κύτταρα των αεραγωγών παραμένουν ισορροπημένα μεταξύ της παραγωγής βλεννογόνων κυττάρων και της αυτοανανέωσης για τη διατήρηση ενός πληθυσμού βλαστικών κυττάρων.
Σε προκαρκινικά κύτταρα στους πνεύμονες, τα βασικά βλαστοκύτταρα διαιρούνται συχνότερα από το συνηθισμένο, δημιουργώντας μεγάλο αριθμό βλαστοκυττάρων αλλά πολύ λίγα κύτταρα βλεννογόνου. Η προκύπτουσα ανισορροπία των κυττάρων στον αεραγωγό αφήνει τους αεραγωγούς να μην μπορούν να καθαρίσουν σωστά τα συντρίμμια και δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο ότι τα προκαρκινικά κύτταρα θα προκαλέσουν όγκο. Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στις Cell Reports , ο Gomperts και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα κύτταρα των αεραγωγών από ίσους αριθμούς βιοψιών υγιών ανθρώπων, ανθρώπων με προπλανώδη βλάβες του καρκίνου του πνεύμονα και ανθρώπους με πλακώδη καρκίνο του πνεύμονα. Ανακάλυψαν ότι μια ομάδα μορίων - που συλλογικά ονομάζεται οδός σηματοδότησης Wnt / βήτα-κατενίνης - ήταν παρούσα σε διαφορετικά επίπεδα στα βασικά βλαστοκύτταρα των δειγμάτων ασθενών έναντι των κυττάρων από υγιείς ανθρώπους.
Και όταν οι ερευνητές άλλαξαν τα επίπεδα αυτών των μορίων σε υγιή κύτταρα αεραγωγών από ποντίκια, η ισορροπία μεταξύ βλαστοκυττάρων και βλεννογόνων κυττάρων μετατοπίστηκε, μιμούμενη την ανισορροπία που παρατηρείται στους πνεύμονες πριν από τον καρκίνο. "Όταν ενεργοποιείτε το μονοπάτι σηματοδότησης Wnt / beta-catenin, αυτά τα βλαστοκύτταρα απλά χωρίζουν και χωρίζουν", δήλωσε ο Gomperts, ο οποίος είναι επίσης μέλος του UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center. Τέλος, η ομάδα εξέτασε περισσότερες από 20.000 χημικές ενώσεις για την ικανότητά τους να αντιστρέψουν αυτό το φαινόμενο σε ανθρώπινα κύτταρα, μειώνοντας τα επίπεδα του Wnt και αποκαθιστώντας την ισορροπία των βλαστικών κυττάρων και των ώριμων κυττάρων των αεραγωγών.
Μία ένωση ξεχώρισε για την ικανότητά της να περιορίζει τον πολλαπλασιασμό των βασικών βλαστικών κυττάρων και να αποκαθιστά την ισορροπία των βλαστοκυττάρων και των βλεννογόνων κυττάρων στο φυσιολογικό. Η ένωση ήταν επίσης λιγότερο τοξική για τα κύτταρα των αεραγωγών από άλλα, που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως, μόρια που παρεμποδίζουν την σηματοδότηση Wnt / βήτα-κατενίνης. Η ομάδα ονόμασε την ένωση Wnt Inhibitor Compound 1 ή WIC1. "Η ταυτοποίηση αυτού του νέου φαρμάκου είναι ένα ωραίο εργαλείο για να πειραματιστεί η βιολογία του μονοπατιού σηματοδότησης Wnt / beta-catenin και των επιπτώσεών του στην υγεία των πνευμόνων", δήλωσε ο Cody Aros, ο πρώτος συγγραφέας του νέου εγγράφου και ένας μεταπτυχιακός φοιτητής της UCLA. "Είναι επίσης πολύ συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορεί να δράσει με νέο τρόπο από άλλους υπάρχοντες αναστολείς μονοπατιού σήμανσης Wnt / beta-Catenin και έχει τόσο χαμηλή τοξικότητα".
Δεδομένου ότι το WIC1 εντοπίστηκε μέσω μιας τυχαίας οθόνης φαρμάκων, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πώς ακριβώς λειτουργεί, αλλά προγραμματίζουν μελλοντικές μελέτες για τον μηχανισμό και την ασφάλειά του. Η ένωση που δοκιμάστηκε από τους ερευνητές χρησιμοποιήθηκε μόνο σε προκλινικές δοκιμές και δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους ή έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ως ασφαλής και αποτελεσματική για χρήση στον άνθρωπο. Η πρόσφατα αναγνωρισμένη ένωση καλύπτεται από αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκε από την UCLA Technology Development Group εξ ονόματος των Regents του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, με τους Gomperts και Aros ως συν-εφευρέτες.
Πηγή: healthweb.gr
                                                    Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.