Κορονοϊός: 11 νέα κρούσματα αυξάνουν το σύνολο στα 84 - Π.Ο.Υ: "Η απειλή μιας πανδημίας είναι πραγματική" - Κλείνουν προληπτικά άλλα 15 σχολεία


Έντεκα ακόμα κρούσματα του νέου κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα μας σε 84, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 57 ασθενείς βρίσκονται σε απομόνωση κατ' οίκον και οι 27 νοσηλεύονται, μεταξύ των οποίων ο 66χρονος από την Αμαλιάδα, ο πρώτος που διαγνώστηκε από την ομάδα των ταξιδιωτών στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, και εξακολουθεί να είναι διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση με βαριά πνευμονία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών του Ρίο.


Όπως είπε ο καθηγητής, οι 81 είναι Έλληνες υπήκοοι, ενώ οι 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους τόπους. Για τέσσερα κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης, δηλαδή δεν συνδέονται με προηγούμενα κρούσματα.


Τα νέα μέτρα

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και είναι τα εξής:

  • 1. Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό,  σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.
  • Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού. Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ  για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα,  έως και 30 Ιουνίου 2020.
  • 2. Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.
  • 3. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης. Ως παράδειγμα, αναφέρω τα δημοτικά συμβούλια.
  • 4. Η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Το μήνυμα Κικίλια

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη του περιορισμού της διάδοσης της νόσου, την ώρα που βρίσκεται εν μέσω μιας παγκόσμιας επιδημικής κρίσης, με περίπου 112.000 κρούσματα, σε 110 χώρες.

«Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες: Ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αναπνευστικές ανεπάρκειες, ογκολογικούς ασθενείς. Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν; Οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς όλους για την προστασία των ευπαθών ομάδων. «Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα. Δεν μπορεί να υπάρχει "κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών»  τόνισε.

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση και προς τις ευπαθείς ομάδες από τις οποίες ζήτησε να κάτσουν σπίτι τους. Το ίδιο κάλεσε να κάνουν και όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης.  «Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι", υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: "Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας».

Π.Ο.Υ.: "Η απειλή μιας πανδημίας είναι πραγματική"

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την εξάπλωση του ιού στον κόσμο, κάνοντας λόγο για πραγματική απειλή πανδημίας.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι «η απειλή μιας πανδημίας» του νέου κορονοϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 110.000 ανθρώπους παγκοσμίως, είναι πλέον «πολύ αληθινή».

«Τώρα που ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε τόσες πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό που μετράει είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τέσσερις χώρες έχουν καταγράψει το 93% των σχεδόν 110.000 κρουσμάτων παγκοσμίως, σημείωσε ο Τέντρος.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι που η Ιταλία λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να περιορίσει την επιδημία και ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η Κίνα «θέτει υπό έλεγχο την επιδημία».

«Εκ των 80.000 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα, το 70% και πλέον έχει θεραπευτεί» επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Κλείνουν προληπτικά άλλα 15 σχολεία - Αναλυτική λίστα

Την αναστολή λειτουργίας άλλων 15 σχολείων για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που αναστέλλουν τη λειτουργία τους και οι σχετικές ημερομηνίες, συνολικά, έχουν ως εξής:

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020:

ΕΠΑΛ Επανωμής (Θεσσαλονίκη)

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 12 Μαρτίου 2020:

105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020:

1. 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών

2. Λεόντειο Λύκειο Πατησίων

3. 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

4. 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας

5. 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

6. 5ο Δημοτικό Περιστερίου

7. 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου

8. 11ο Λύκειο Περιστερίου

9. 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου

10. 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 17 Μαρτίου 2020:

1. 2ο νηπιαγωγείο Μενεμένης

2. 3ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μενεμένης

3. 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

4. 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020, σε όλες τις σχολικές μονάδες των νομών:

Αχαΐας

Ηλείας

Ζακύνθου

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 23 Μαρτίου 2020:

1. Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής Ντε λα Κρουά

2. 49ο ΓΕΛ Αθηνών

3. 20ο ΓΕΛ Αθηνών

4. Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών

5. 40ο Γυμνάσιο Αθηνών

6. 22ο ΓΕΛ Αθηνών

7. 9ο Δημοτικό Αλίμου

8. Γερμανική Σχολή Αθηνών (όλες οι βαθμίδες)

9. ΓΕΛ Θρακομακεδόνων

10. 6ο Δημοτικό Βριλησσίων

11. 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων

12. 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

13. 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

14. 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

15. 1ο ΓΕΛ Γαλατσίου

16. 2ο ΓΕΛ Γαλατσίου

17. 3ο ΓΕΛ Γαλατσίου

18. 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου

19. 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου

20. 2ο Γυμνάσιο Γέρακα

21. 9ο Δημοτικό Γλυφάδας

22. 2ο ΓΕΛ Γλυφάδας

23. 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

24. 9ο Δημοτικό Δάφνης

25. 2ο Δημοτικό Διονύσου

26. 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής

27. 2ο Δημοτικό Πειραιά

28. Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά

29. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά

30. 13ο ΓΕΛ Περιστερίου

31. 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

32. Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη

33. American Community Schools

34. Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών

35. ΓΕΛ Ιστιαίας (Εύβοια)

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 24 Μαρτίου 2020:

1. 65o Γυμνάσιο Αθηνών

2. 40ο ΓΕΛ Αθηνών

3. Ιταλική Σχολή Αθηνών

4. 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου

5. 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας

6. Πειραματικό ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων

7. 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

8. 2ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

9. Ελληνογαλλική Σχολή «'Αγιος Ιωσήφ» (Γυμνάσιο και Λύκειο) Πεύκης

10. 2ο ΓΕΛ Πεύκης

11. Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού

12. Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών

13. Ιδιωτικό Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού

14. 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας

15. 2ο ΓΕΛ Φλώρινας

16. 1ο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου (Λέσβος)

17. Γυμνάσιο Πλωμαρίου (Λέσβος)


Το υπουργείο Παιδείας συνιστά στους πολίτες να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του, www.minedu.gov.gr, ώστε να ενημερώνονται σχετικά με τις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά.

                                                                      Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.