Το σχέδιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ποιοι εξαιρούνται - Η διαδικασία - Τα πρόστιμα

Τι ανακοίνωσαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Ριζαρείου 1, Χαλάνδρι),ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου,ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος


Όπως ανακοίνωσε από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Ριζαρείου 1, Χαλάνδρι),ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, "Από αύριο το πρωί στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνο όσοι κατευθύνονται προς και από την εργασία τους, η μετάβαση για ψώνια για τρόφιμα, στο φαρμακείο, όποιοι πηγαίνουν σε γιατρό, όποιοι βγαίνουν για άσκηση ανά δύο ή όποιοι βγάζουν βόλτα το κατοικίδιό τους".

H απαγόρευση κυκλοφορίας περιλαμβάνει τις εξής εξαιρέσεις:

-δεν περιλαμβάνει σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, το υγειονομικό προσωπικό και υπαλλήλους της γγ προστασίας υπό προυποθέσεις
-μετάβαση στην εργασία τις εργάσιμες ώρες
-μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό μετά από επικοινωνία
-μετάβαση για αγαθά όταν δεν μπορεί να γίνει κατ' οίκον παράδοση
-μετάβαση σε τράπεζα όταν δεν μπορεί να γίνει εξυπηρέτηση με τρόπο ηλεκτρονικό
-κίνηση για παροχή βοήθειας
-μετάβαση σε τελετή κηδεία, γάμος ή βάπτιση υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος
-σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δύο άτομα με 1,5 μέτρο απόφαση
-εφάπαξ μετάβαση στην κύρια κατοικία
-σε όχημα επιτρέπονται δύο άτομα ανά όχημα
Τον έλεγχο διενεργεί η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και οι λιμενικές αρχές

Οι πολίτες πρέπει να φέρουν:
-αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης
-για παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ

Δύο τύποι εγγράφων και sms

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πιερρακάκης τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα forma.gov.gr . Εκεί υπάρχει η φόρμα που συμπληρώνει ο πολίτης. Ο δεύτερος τρόπος είναι με λευκό χαρτί που ο πολίτης συμπληρώνει τον λόγο εξόδου και ένα SMS.

Οι τύποι εγγράφων είναι οι εξής:

-βεβαίωση τύπου Α για εργαζόμενους που συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται από τον εργοδότη: περιέχει ονοματεπώνυμο, τόπο εργασίας και κατοικίας και ωράριο και ο εργαζόμενος τη φέρει μαζί του υποχρεωτικά

-για τις άλλες περιπτώσεις και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν τη βεβαίωση τύπου Β

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο πολίτης θα μπορεί να στέλνει και SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. «Είναι δωρεάν» είπε ο κ. Πιερρακάκης και επεσήμανε ότι δεν κρατείται αρχείο προσωπικών δεδομένων, αλλά όλα διαγράφονται μετά τη χρήση τους. To SMS θα πρέπει να αναγράφει έναν από τους αριθμούς 1,2,3,4,5,6, ανάλογα με το λόγο μετακίνησης, κενό και ονοματεπωνυμο.
Όλες οι οδηγίες καθώς και οι φόρμες θα υπάρχουν από το βράδυ σήμερα στο forma.gov.gr.

Οι εργαζόμενοι αύριο το πρωί θα πάνε στη δουλειά τους με μια υπεύθυνη δήλωση σε μια απλή κόλα χαρτί, θα επιστρέψουν όμως με τη βεβαίωση του εργοδότη τους.

Σε όλα τα έγγραφα πρέπει να υπάρχει διεύθυνση του μέρους που θα πηγαίνει ο πολίτης και δεν θα μπορεί να πάει κάπου αλλού χωρίς να κάνει νέα δήλωση.

Πώς θα ασκείται ο έλγχος - Οι υποχρεώσεις των πολιτών

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου τόνισε ότι:

- Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

- Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

- Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

- Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

- Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

- Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και το τονίζω κατηγορηματικά ότι το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορία ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε:

«Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μίας οργανωμένης δημοκρατικής Πολιτείας, που, όπως είπε, πρέπει να γίνει εγκαίρως για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, με μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες. Αυτές τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης» και κατέληξε:

«Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι».

Από τη Δευτέρα 23/03 απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε πάρκα, άλση, μαρίνες, παιδικές χαρές.

Η απαγόρευση δεν επηρεάζει τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές με απόφαση του κράτους και συνδέονται με τη διατροφική αλυσίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.