ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ "ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ". Ο Π.Ο.Υ. ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Μένουμε σπίτι λοιπόν. Η υγειονομική κρίση μας υποχρεώνει να φερθούμε υπεύθυνα, να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες, να προστατεύσουμε τη ζωή μας.
Είναι φυσικό, η κρίση αυτή να μας αγχώνει, να μας στενοχωρεί, να μας φοβίζει.
Πώς θα το διαχειριστούμε;
Συγκεντρώσαμε εδώ, απλές χρηστικές οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που θα μας βοηθήσουν:
Πρόληψη της νόσου
(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

Πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε στη διάθεσή σας σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.
Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
Μην έρχεστε σε στενή επαφή με άρρωστα άτομα.
Φροντίστε να βήχετε ή να φταρνίζεστε στο μανίκι σας ή χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλο. Πετάξτε αμέσως το χαρτομάντιλο σε κλειστό κάδο απορριμμάτων και έπειτα πλύνετε τα χέρια σας.
Καθαρίζετε τις επιφάνειες τακτικά με αντισηπτικό. Για παράδειγμα, πρέπει να καθαρίζετε πάντα τους πάγκους της κουζίνας και τα γραφεία.

Αν δεν αισθάνεστε καλά
(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)
Μην ταξιδέψετε αν έχετε πυρετό ή/και βήχα. Όταν επιστρέψετε από το ταξίδι σας, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγείας και πείτε του σε ποιο μέρος είχατε ταξιδέψει.
Αν δεν αισθάνεστε καλά, μείνετε στο σπίτι και καλέστε τον θεράποντα ιατρό σας.

Προστατευτικές μάσκες
(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

Πρέπει να φοράτε προστατευτική μάσκα στις εξής περιπτώσεις:
Αν εργάζεστε στον τομέα της υγείας για τη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.
Αν είστε υγιής αλλά είστε υπεύθυνος για τη φροντίδα ατόμου με υποψία μόλυνσης από τον κορονοϊό.
Αν βήχετε ή φταρνίζεστε.

Οι προστατευτικές μάσκες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συχνό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο υγρό ή σαπούνι και νερό. Αν φοράτε προστατευτική μάσκα, πρέπει να γνωρίζετε πώς να τη χρησιμοποιείτε και να την απορρίπτετε με τον ενδεδειγμένο τρόπο, όπως υποδεικνύεται σε αυτή τη σελίδα του ιστότοπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Διαχείριση αυξανόμενου άγχους ή στίγματος
(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

Γνωρίζουμε ότι εσείς και το περιβάλλον σας σας μπορεί να διακατέχονται από άγχος, στρες ή φόβο. Ακολουθούν μερικές σημαντικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε και να μοιραστείτε με όσους γνωρίζετε:

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λύπη, άγχος, σύγχυση, φόβο ή θυμό σε περιόδους κρίσης. Μπορεί να νιώσετε καλύτερα αν μιλήσετε με άτομα που εμπιστεύεστε, όπως φίλοι, συγγενείς ή κάποιοι ειδικοί.

Αν πρέπει να μείνετε στο σπίτι, τηρήστε έναν υγιή τρόπο ζωής με σωστή διατροφή, αρκετές ώρες ύπνου και άσκηση Φροντίστε να επικοινωνείτε συχνά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα μέσω email και τηλεφώνου και συνδεθείτε με την ευρύτερη κοινότητά σας στα κοινωνικά δίκτυα για υποστήριξη.

Μην στρέφεστε στο κάπνισμα, το αλκοόλ ή άλλες ουσίες για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.
Αν νιώθετε ότι όλα αυτά σας πνίγουν, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας ή σύμβουλο ψυχικής υγείας. Προετοιμάστε ένα πλάνο για το πού θα απευθυνθείτε και πώς θα ζητήσετε βοήθεια για θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια ανάγκη.

Φροντίστε για την έγκυρη ενημέρωσή σας. Συγκεντρώστε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε με ακρίβεια ποιους κινδύνους αντιμετωπίζετε, ώστε να μπορέσετε να λάβετε εύλογα μέτρα προφύλαξης. Βρείτε μια έγκυρη πηγή που μπορείτε να εμπιστευθείτε, όπως ο ιστότοπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή ένας τοπικός ή κρατικός φορέας δημόσιας υγείας.

Όταν δημοσιεύετε στα κοινωνικά δίκτυα, φροντίστε να κοινοποιείτε όλες τις νεότερες πληροφορίες από έγκυρες πηγές, να αποφεύγετε τις υπερβολές και να προσφέρετε αλληλεγγύη σε όσους έχουν πληγεί από τον ιό, ενθαρρύνοντας τους άλλους να είναι ανοιχτοί στις ιστορίες αυτών των ανθρώπων. Ασφαλώς, προσέξτε να μην κοινοποιήσετε πληροφορίες για προβλήματα υγείας τρίτων (π.χ. για το πώς επηρεάζεται κάποιος από τον COVID-19) χωρίς την άδειά τους.

Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.