Κορονοϊός: Άγχος και στρες είναι φυσιολογικά. Πώς θα τα καταπολεμήσουμε;

Η εκδήλωση της νόσου του κορονoϊού 2019 (COVID-19) μπορεί να είναι αγχωτική για τους ανθρώπους. 
Ο φόβος και το άγχος για μια ασθένεια μπορεί να είναι συντριπτική και να προκαλέσει έντονα συναισθήματα σε ενήλικες και παιδιά. 
Αντιμετωπίζοντας το άγχος θα σας καταστήσει πιο ισχυρούς, στους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν και την κοινότητά σας.
Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε αγχωτικές καταστάσεις. Πώς ανταποκρίνεστε στο ξέσπασμα μπορεί να εξαρτάται από το φόντο, τα πράγματα που σας κάνουν διαφορετικούς από τους άλλους ανθρώπους και την κοινότητα στην οποία ζείτε.

Οι άνθρωποι που ενδέχεται να ανταποκριθούν πιο έντονα στο άγχος μιας κρίσης είναι:
Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για το COVID-19
Παιδιά και έφηβοι
Οι άνθρωποι που βοηθούν στην προσπάθεια αναχαίτισης του COVID-19, όπως οι γιατροί και άλλοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, ή οι πρώτοι ανταποκριτές
Άτομα που έχουν ψυχικές παθήσεις που περιλαμβάνουν προβλήματα με τη χρήση ουσιών

Το άγχος κατά τη διάρκεια μιας εστίας λοιμωδών νόσων μπορεί να περιλαμβάνει
Φόβο και ανησυχία για τη δική σας υγεία και την υγεία των αγαπημένων σας
Αλλαγές στον ύπνο ή στα πρότυπα κατανάλωσης
Δυσκολία στον ύπνο ή τη συγκέντρωση
Επιδείνωση χρόνιων προβλημάτων υγείας
Αυξημένη χρήση αλκοόλ, καπνού ή άλλων ναρκωτικών

Τα άτομα με προϋπάρχουσες συνθήκες ψυχικής υγείας πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία τους και να παρακολουθούν νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα.

Η φροντίδα του εαυτού σας, των φίλων σας και της οικογένειάς σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος. Βοηθώντας τους άλλους να αντιμετωπίσουν το άγχος τους μπορεί επίσης να κάνει την κοινότητά σας ισχυρότερη.

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τον εαυτό σας
Κάντε διαλείμματα από την παρακολούθηση, την ανάγνωση ή την ακρόαση ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Ακούγοντας επανειλημμένα την πανδημία μπορεί να σας ενοχλεί.
Φροντίστε το σώμα σας. Πάρτε βαθιές αναπνοές, τεντώστε ή διαλογιστείτε. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, καλά ισορροπημένα γεύματα , να ασκείστε τακτικά , να έχετε αρκετό ύπνο και να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα φάρμακα.
Βρείτε χρόνο για να χαλαρώσετε. Προσπαθήστε να κάνετε κάποιες άλλες δραστηριότητες που σας αρέσουν.
Συνδεθείτε με άλλους. Συζητήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε για τις ανησυχίες σας και για το πώς νιώθετε.

Καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν το στρες παρεμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες για αρκετές ημέρες στη σειρά. 

Μειώστε το στρες στον εαυτό σας και σε άλλους

Μοιραστείτε τα γεγονότα σχετικά με το COVID-19 και κατανοήσετε τον πραγματικό κίνδυνο για τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν.

Όταν μοιράζεστε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το COVID-19, μπορείτε να βοηθήσετε τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο άγχος και να σας επιτρέπουν να συνδεθείτε μαζί τους.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα της συναισθηματικής σας υγείας .

Για τους γονείς

Τα παιδιά και οι έφηβοι επηρεάζονται, εν μέρει, από αυτό που βλέπουν από τους ενήλικες γύρω τους. Όταν οι γονείς και οι φροντιστές ασχολούνται με το COVID-19 ήρεμα και με αυτοπεποίθηση, μπορούν να παρέχουν την καλύτερη υποστήριξη στα παιδιά τους. Οι γονείς μπορούν να είναι πιο καθησυχαστικοί στους άλλους γύρω τους, ειδικά στα παιδιά, εάν είναι καλύτερα προετοιμασμένοι.

Όλα τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ανταποκρίνονται στο στρες με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένες κοινές αλλαγές που πρέπει να προσέξετε είναι:
Υπερβολικό κλάμα ή ερεθισμός στα μικρότερα παιδιά
Επιστροφή σε συμπεριφορές που έχουν ξεπεράσει (για παράδειγμα, ατυχήματα στο σπίτι ή υπνηλία)
Υπερβολική ανησυχία ή θλίψη
Ανθυγιεινές συνήθειες φαγητού ή ύπνου
Ευερεθιστότητα και "κακή" συμπεριφορά από εφήβους
Κακή σχολική απόδοση ή αποφυγή σχολείου
Δυσκολία στην προσοχή και συγκέντρωση
Αποφυγή δραστηριοτήτων που απολάμβαναν στο παρελθόν
Ανεξήγητοι πονοκέφαλοι ή πόνος στο σώμα
Χρήση αλκοόλ, καπνού ή άλλων ναρκωτικών

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε το παιδί σας
Πάρτε χρόνο για να μιλήσετε με το παιδί σας σχετικά με τον COVID-19. Απαντήστε σε ερωτήσεις και μοιραστείτε γεγονότα σχετικά με το COVID-19 με τρόπο που το παιδί σας μπορεί να καταλάβει.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ασφαλές. Πείτε του ότι είναι φυσιολογικό αν αισθάνεται αναστατωμένο. Μοιραστείτε μαζί τους πώς αντιμετωπίζετε το δικό σας στρες, ώστε να μάθει πώς να το αντιμετωπίσει.
Περιορίστε την έκθεση της οικογένειάς σας στην προβολή ειδήσεων για το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Τα παιδιά μπορεί να παρερμηνεύσουν αυτό που ακούν και μπορεί να φοβούνται κάτι που δεν καταλαβαίνουν.
Προσπαθήστε να συμβαδίσετε με τις τακτικές ρουτίνες. Εάν τα σχολεία είναι κλειστά, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα μαθησιακών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων χαλάρωσης ή διασκέδασης.
Να είναι ένα πρότυπο. Κάντε διαλείμματα, κοιμηθείτε αρκετά, ασκείστε και τρώτε καλά. Συνδεθείτε με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας.

Για τους ανθρώπους που βοηθούν στην προσπάθεια αναχαίτισης

Η προσπάθεια αναχαίτισης του COVID-19 μπορεί να σας κάνει να υποφέρετε από συναισθήματα. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις αντιδράσεις του δευτερογενούς τραυματικού στρες (STS):
Αναγνωρίστε ότι το STS μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε βοηθά τις οικογένειες μετά από ένα τραυματικό συμβάν.
Αναγνωρίστε τα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της σωματικής (κόπωση, ασθένεια) και της ψυχικής (φόβος, απόσυρση, ενοχή).
Αφήστε χρόνο για εσάς και την οικογένειά σας.
Δημιουργήστε ένα μενού προσωπικών δραστηριοτήτων αυτοεξυπηρέτησης που σας αρέσει, όπως το να περνάτε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας, να ασκείτε ή να διαβάζετε ένα βιβλίο.
Κάντε ένα διάλειμμα από την κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης του COVID-19.
Ζητήστε βοήθεια αν αισθάνεστε συγκλονισμένοι ή ανησυχείτε για το γεγονός ότι το COVID-19 επηρεάζει την ικανότητά σας να φροντίζετε την οικογένεια και τους ασθενείς σας, όπως κάνατε πριν από την έξαρση.

Για άτομα που έχουν απελευθερωθεί από την καραντίνα
Το να διαχωρίζεστε από τους άλλους εάν ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πιστεύει ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί στο COVID-19 μπορεί να είναι αγχωτικό, ακόμα κι αν δεν αρρωστήσετε. Ο καθένας αισθάνεται διαφορετικά αφού βγαίνει από την καραντίνα. 
Μερικά συναισθήματα είναι:
Μικτά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης μετά την καραντίνα
Φόβος και η ανησυχία για τη δική σας υγεία και την υγεία των αγαπημένων σας
Στρες από την εμπειρία παρακολούθησης του εαυτού σας ή παρακολούθησης από άλλους για σημεία και συμπτώματα του COVID-19
Θλίψη, θυμός ή απογοήτευση, επειδή οι φίλοι ή οι αγαπημένοι σας έχουν αβάσιμους φόβους να προβάλλουν την ασθένεια από την επαφή μαζί σας.
Ενοχές γιατί δεν ήσαστε σε θέση να εκτελέσετε κανονική εργασία ή γονικές υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας
Άλλες αλλαγές συναισθηματικής ή ψυχικής υγείας

Τα παιδιά μπορεί επίσης να αισθάνονται αναστατωμένα ή να έχουν άλλα έντονα συναισθήματα εάν αυτοί ή κάποιοι που γνωρίζουν έχουν απελευθερωθεί από την καραντίνα. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει .

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/managing-stress-anxiety.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.