Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν νιώσετε προβλήματα στην πέψη – Κίνδυνο δυσμενούς εξέλιξης έδειξε νέα έρευνα

Νέα έρευνα σε δεδομένα από περισσότερα από 200 άτομα που έλαβαν ιατρική περίθαλψη για το COVID-19 αποκαλύπτει ότι σχεδόν το ήμισυ αυτής της ομάδας εμφάνισαν πεπτικά συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης και διάρροια.
Καθώς ο κόσμος αγωνίζεται για να βρει τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, οι ερευνητές συνεχίζουν να συμβάλλουν στην κατανόηση του COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο ιός.

Τα ακριβή συμπτώματα είναι ένα κύριο σημείο ενδιαφέροντος. Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες ιογενείς λοιμώξεις, οι λοιμώξεις του SARS-CoV-2 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Αλλά ποια συμπτώματα είναι τα πιο συνηθισμένα και ποια άλλα είναι ακόμα πιθανό να επηρεάσουν σημαντικό αριθμό ανθρώπων;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τρία από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή.

Ωστόσο, τα άτομα με COVID-19 έχουν αναφέρει πολλά άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών.

Ενώ η ΠΟΥ εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα πεπτικά συμπτώματα είναι ασυνήθιστα, μια νέα μελέτη από 
ομάδα εμπειρογνωμόνων ιατρικής θεραπείας στην πόλη-κοιτίδα του νέου κορονοϊού, την Wuhan της Κίνας, δείχνει ότι τα προβλήματα στην πέψη μπορεί να είναι πιο διαδεδομένα από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.
Συμπτώματα πεπτικού στο 48,5% των ασθενών
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων πίσω από αυτή τη νέα μελέτη - τα ευρήματα της οποίας εμφανίζονται στο αμερικανικό περιοδικό της γαστρεντερολογίας 
(The American Journal of Gastroenterology) ανέλυσαν δεδομένα από 204 άτομα που έλαβαν ιατρική περίθαλψη για το COVID-19 μεταξύ 18 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου 2020.

Οι ασθενείς είχαν μέση ηλικία 54,9 ετών, και από το σύνολο, 107 ήταν άνδρες και 97 γυναίκες.

Όταν εισήχθησαν σε νοσοκομείο, 99 από τους 204 ανθρώπους - ή το 48,5% - βίωναν συμπτώματα του πεπτικού συστήματος.

Τα κύρια συμπτώματα του πεπτικού συστήματος στην ομάδα της μελέτης ήταν έλλειψη όρεξης σε 83 άτομα και διάρροια σε 29.

Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν έμετο σε οκτώ άτομα και κοιλιακό άλγος σε τέσσερα άτομα.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν επίσης ότι επτά από τους ασθενείς με COVID-19 δεν είχαν αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά είχαν πεπτικά συμπτώματα.

Επιπλέον, τα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος στην ευρύτερη ομάδα έγιναν πιο σοβαρά καθώς αυξήθηκε η σοβαρότητα του COVID-19, αναφέρουν οι ερευνητές.

Συνολικά, διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα εμφανίστηκαν πιο πιθανό να αναρρώσουν από το COVID-19 και 
να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο από εκείνους με συμπτώματα του πεπτικού συστήματος, σε αναλογία 60% στην πρώτη ομάδα έως 34,3% στην τελευταία.

Δεδομένων αυτών των ευρημάτων, οι συγγραφείς συμβουλεύουν ότι "ο δείκτης υποψίας μπορεί να χρειαστεί να εγερθεί νωρίτερα σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα, αντί να περιμένουν να εμφανιστούν αναπνευστικά συμπτώματα".

Στο έγγραφο μελέτης - ο πρώτος συγγραφέας του οποίου είναι ο Δρ. Lei Pan, από το νοσοκομείο του Binzhou Medical University, στην Κίνα - οι ερευνητές τονίζουν ότι:

«Με την εξέλιξη της πανδημίας και τη συσσώρευση δεδομένων τέτοιων περιπτώσεων, μπορούμε τώρα να περιγράψουμε τις αρχικές κλινικές παρουσιάσεις και το κύριο παράπονο ασθενών με το COVID-19. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα πεπτικά συμπτώματα είναι πολύ συνηθισμένα. "

Όλη η έρευνα που δείχνει ότι ο κορονοϊός προκαλεί και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα ΕΔΩ



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.