#Μένουμε_στο_σπίτι_Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Κόκκινες φακές σαλάτα

Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πορτοκάλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο) στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών (σαρδέλες, σκουμπρί, πέστροφα) και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος. 
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί) και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας. Για να το πετύχετε αυτό προσπαθήστε να περιλαμβάνει το πιάτο σας χρώματα όπως κόκκινο (π.χ. ντομάτα ή φράουλα), πορτοκαλί (π.χ. καρότο ή πορτοκάλι), κίτρινο (π.χ. κίτρινη πιπεριά ή ανανάς), πράσινο (π.χ. μπρόκολο ή αχλάδι), μπλε και μωβ (π.χ. μελιτζάνα ή βατόμουρα) και άσπρο (π.χ. κουνουπίδι ή μπανάνα). 

Μείνετε στο σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:

Ενισχύστε την απόδοση σας με φακές!
Αυτά τα μαγικά όσπρια, που κάνουν καλό στην καρδιά και είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, ενώ αν συνδυαστούν με άλλα τρόφιμα σε συνταγές αποτελούν πηγές ενέργειας και πρωτεΐνης.
Μια καλή και οικονομική λύση για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα εξαιρετικό κρύο πιάτο.

Υλικά για 2 άτομα
80 γρ. κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ζάρι
5 γρ. τσίλι ψιλοκομμένο
100 γρ. κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ζάρι
5 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
60 ml. ελαιόλαδο
700 γρ. κόκκινες φακές προβρασμένες
100 γρ. ντοματάκι κονκασέ
80 γρ. φιλέτα πορτοκαλιού σε κύβους
60 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
60 ml. λευκό βαλσάμικο
10 γρ. βασιλικός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζετε τις φακές και μόλις αρχίσουν να κρατάνε ελαφρώς τις αφαιρείτε από την φωτιά και τις κρυώνετε.
Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, με ελαιόλαδο, πιπεριές, τσίλι, σκόρδο, κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να ασπρίσει το κρεμμύδι. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε σε ένα πιάτο για να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν τα λαχανικά, βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί και περιχύνετε με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το λευκό βαλσάμικο. Καρυκεύετε με αλατοπίπερο και τον φρέσκο βασιλικό.
Αφήνετε την σαλάτα το λιγότερο 4 ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.