Η θυρεοειδοπάθεια αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορoνoϊό;

Ο χειρουργός θυρεοειδή Σταύρος Τσιριγωτάκης απαντάει στο ερώτημα αν η θυρεοειδοπάθεια αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορoνoϊό, ενώ δίνει χρήσιμες συμβουλές στους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς.
Είμαι σε αυξημένο κίνδυνο εάν έχω θυρεοειδοπάθεια, είτε είναι αυτοάνοση είτε όχι;

Δεδομένου ότι ο κορονοϊός είναι μια νέα ασθένεια, δεν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με τον τρόπο που επηρεάζει τα άτομα με θυρεοειδικές παθήσεις. Οι ομάδες των ασθενών που είναι “σε κίνδυνο” και που απαριθμούνται επί του παρόντος δεν περιλαμβάνουν εκείνες που έχουν θυρεοειδοπάθεια (αυτοάνοση ή μη). Τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι συχνά και η ανάλυση από την Κίνα θα είχε πιθανότατα επικεντρωθεί σε αυτά αν υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ασθενείς με θυρεοειδοπάθεια.

Μήπως η φαρμακευτική αγωγή για τη θυρεοειδοπάθεια καταστέλλει το ανοσοποιητικό μου σύστημα;

Ούτε η λεβοθυροξίνη, ούτε η καρμπιμαζόλη ούτε η προπυλοθειουρακίλη είναι ανοσοκατασταλικές θεραπείες. Δηλαδή αυτά τα φάρμακα δεν αλλάζουν ούτε αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 
Ωστόσο, άτομα με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας, συχνά λαμβάνουν φάρμακα θεραπείες, που μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα καθιστώντας τους ανοσοκατασταλμένους. 
Εάν έχετε κάποια από αυτές τις παθήσεις, δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης για την οποία υποβάλλεστε σε θεραπεία.
COVID-19 
Συμβουλές για ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς

(i) Ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία για καρκίνο του θυρεοειδούς
Οι ασθενείς που έχουν προηγουμένως λάβει θεραπεία για καρκίνο του θυρεοειδούς, όπως χειρουργική επέμβαση, με ή χωρίς θεραπεία με ραδιενεργό Ιώδιο, δεν θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19.

(ii) Ασθενείς στους οποίους προγραμματίζεται χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του θυρεοειδούς
Η χειρουργική επέμβαση για καρκίνο πρέπει να προγραμματίζεται επί του παρόντος, ενώ εκείνη για καλοήθη νόσο μπορεί να περιμένει. Λεπτομερέστερες συμβουλές σχετικά με τις προτεραιότητες που θα πρέπει να δοθούν σχετικά με την περίπτωση σας, καλό είναι να συζητηθούν με τον γιατρό σας.

(iii) Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο
Οι ασθενείς που περιμένουν να υποβληθούν σε θεραπεία με ραδιοϊενεργό Ιώδιο μπορεί να διαπιστώσουν ότι η θεραπεία τους έχει αναβληθεί. Ενώ η ίδια η θεραπεία δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης, τα επακόλουθα ζητήματα ακτινοπροστασίας θα περιπλέξουν σοβαρά τη φροντίδα οποιουδήποτε ασθενή που αργότερα μπορεί να νοσήσει με τον κορονοϊό COVID-19. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία με ραδιοϊενεργό Ιώδιο δεν είναι επείγουσα και μπορεί να καθυστερήσει με ασφάλεια. Αν έχετε ανησυχίες, συζητήστε με τη δική σας ομάδα γιατρών.

(iv) Θεραπεία καταστολής TSH
Οι ασθενείς με κατασταλτικές δόσεις θυροξίνης (δηλαδή αυτές που έχουν στόχο TSH <0.1mU / l) θα πρέπει να συνεχίσουν την τρέχουσα δόση τους. Η λήψη κατασταλτικής δόσης λεβοθυροξίνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19.

(v) Χημειοθεραπεία
Οι ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής μορφής της ασθένειας από κορονοϊό και πρέπει να ακολουθήσουν τις αυστηρές συμβουλές των γιατρών τους, σχετικά με την θωράκιση τους.
Θα πρέπει να μιλήσουν, να ακούσουν και να συζητήσουν σχετικά με τη σκοπιμότητα της συνέχισης της θεραπείας αυτή τη στιγμή σε αυτές τις ιδιαίτερες περιστάσεις.

(vi) Προγηθείσα λήψη ακτινοθεραπείας
Οι ασθενείς που έχουν προηγουμένως λάβει εξωτερική ακτινοθεραπεία στο λαιμό μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών της λοίμωξης με κορονοϊό και θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την απομόνωση.

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS
Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.