Ο κορονοϊός έφερε πάνω από 3000 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση των προσλήψεων ακόμη και αν η επιδημία εξακολουθήσει να κινείται με τους χαμηλούς ρυθμούς που έχει σήμερα.

Μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη, είχαν πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκ των οποίων οι 381 ήταν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και οι υπόλοιπες λοιπού επικουρικού προσωπικού. Αυτό τόνισε χθες κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης. Όπως ανέφερε μάλιστα ότι σίγουρα, όλοι το σύστημα υγείας δεν δοκιμάστηκε τόσο την περίοδο αυτή, ώστε να είχε ανάγκη αυτό το προσωπικό.

«Εμείς τι έχουμε κάνει; Προσπαθούμε να καλύψουμε ελλείψεις και ανεπάρκειες του παρελθόντος, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για τυχόν δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού και να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας για τους επόμενους μήνες, για την επόμενη περίοδο.
Άρα, ο αριθμός 3.073 είναι πολύ παραπάνω από τον αρχικό μας προγραμματισμό που είχαμε πει για 2.000 προσλήψεις και βεβαίως είναι πολύ παραπάνω από αυτόν που χρειάστηκε το σύστημα» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 200 άτομα συνολικά από το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας απουσίαζαν από τις θέσεις τους είτε γιατί νοσούσαν, είτε γιατί ήταν σε καραντίνα. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός, αν αναλογιστεί κανείς τι γίνεται σε άλλες χώρες όπου το 20%, 30% και 40% του ιατρικού και λοιπού προσωπικού είναι εκτός νοσοκομείων, λόγω του γεγονότος ότι έχουν νοσήσει ή βρίσκονται σε καραντίνα.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό για τις μόνιμες προσλήψεις υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα υγείας, διότι έχει ανάγκη το σύστημα υγείας.

«Όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες, βεβαίως και θα τους κρατήσουμε στο σύστημα υγείας. Θυμίζω ότι προεκλογικά, 600 περίπου τραυματιοφορείς αποχώρησαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, άρα υπάρχουν τεράστιες ανάγκες. Και βεβαίως σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, το έχουμε πει, ότι με ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό θα καλύψουμε με μόνιμες θέσεις τις θέσεις του επικουρικού προσωπικού, μέσα βέβαια από διαδικασία κρίσεων και σύμφωνα βέβαια με τις κενές θέσεις στα Νοσοκομεία και τις ανάγκες που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Κινητές Μονάδες

Σχετικά με το πρόγραμμα για τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) επανέλαβε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε στις 8 Απριλίου και αναμένονται οι πρώτες μονάδες μετά από λίγες ημέρες να βρίσκονται στους δρόμους, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους.
«Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι οποτεδήποτε χρειαστεί, και συμβαίνει αυτό, κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές ή οπουδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να κάνουν τεστ ή οποιονδήποτε έλεγχο χρειαστεί» ανέφερε.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση των κινητών μονάδων στους δρόμους, διότι οι κινητές μονάδες έχουν συγκεκριμένο έργο να επιτελέσουν. «Θα κάνουν ελέγχους και τεστ στον πληθυσμό, κυρίως με βάση γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την άρση των μέτρων. Είναι ανεξάρτητα πράγματα. Τις μονάδες θα τις χρειαστούμε και αργότερα εφόσον έχουμε κάποιο δεύτερο κύμα ή από τον Σεπτέμβριο και μετά» σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

πηγή: healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.