Τσιόδρας: Η άρση των μέτρων φέρνει μάσκες και αποστάσεις - Τι είπε για τα μπάνια στην θάλασσα

Μέτρα, μάσκες και απόσταση. Είναι οι τρεις λέξεις στις οποίες πάτησε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό σχετικά με την άρση των απαγορευτικών μέτρων στις μετακινήσεις.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, αυτό που προέχει είναι η μέγιστη προστασία των ανθρώπων μόλις ανοίξουν κάποια καταστήματα και αυτό θα γίνει εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μέτρα.

Και ξεκαθάρισε ότι το επόμενο βήμα είναι ότι θα συνιστάται η χρήση μασκών ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, με πολύ προσοχή και αξιολόγηση των μέτρων, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν είναι το τέλος της πανδημίας στη χώρα μας, είναι το επόμενο βήμα για την αντιμετώπισή της.

Απόσταση
Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μια ακόμη μαγική λέξη για την επόμενη περίοδο είναι και η "απόσταση".

"Νομίζω η μαγική λέξη εδώ είναι «απόσταση» και μέτρα ασφαλείας, δηλαδή προσωπικά μέτρα προστασίας των ανθρώπων και προστασίας βέβαια της Δημόσιας Υγείας γενικότερα. Πιθανώς να χρησιμοποιηθεί και μια μάσκα στους κλειστούς χώρους, όπως χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είναι προσεκτική η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Νομίζω αυτό είναι το σημαντικό, ότι παρακολουθούμε τα δεδομένα. Όταν μας επιτρέψουν οι αριθμοί να προχωρήσουμε σε αυτό, θα προχωρήσουμε σε κάποια ανάλογα μέτρα με αυτά που βλέπετε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με πάρα πολλή προσοχή και καθημερινή αξιολόγηση των μέτρων. Και φυσικά, με γνώμονα πάντα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την αντοχή του συστήματος υγείας και της επάρκειας του συστήματος υγείας της χώρας μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι μαθαίνουμε και από τις άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοδήποτε σχέδιο υπάρχει, προσαρμοσμένο όμως στα δικά μας δεδομένα. "Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να πούμε εδώ, ότι παρακολουθούμε και τι κάνουν οι άλλες χώρες. Βλέπουμε και μαθαίνουμε από την εμπειρία των άλλων χωρών και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοδήποτε σχέδιο και στη δική μας πραγματικότητα και τις δικές μας ιδιαιτερότητες. Δεν είναι όλες οι χώρες ίδιες. Βλέπετε ότι άλλες χώρες κάνουν άλλα πράγματα και κάποιες από αυτές βρίσκονται και σε πιο προχωρημένες φάσεις από εμάς, όσον αφορά τους αριθμούς που καταγράφουν", σημείωσε ο καθηγητής.

"Πάμε βήμα-βήμα στο άνοιγμα, όπως πήγαμε και στο κλείσιμο", τόνισε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι είναι δεδομένο ότι τα μέτρα έχουν φέρει αποτέλεσμα και όλοι βλέπουμε ότι μειώνονται τα νέα περιστατικά.

Ωστόσο, τα μέτρα εξαρτώνται όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά και από το πόσο αντέχει το σύστημα Υγείας της κάθε χώρας και είναι σύνθετη η λήψη απόφασης, αλλά και ο καθορισμός των ακριβών μέτρων, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Δείκτης RO
Ο δείκτης μετάδοσης του ιού, R0, βρίσκεται στο 0,6 και σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, παραμένει σημαντικά κάτω από το "1" και αποτελεί "κλειδί" για την σταδιακή άρση των μέτρων.

"Έχουμε περιορίσει δραστικά την διασπορά του ιού" σημείωσε σε άλλο σημείο ο καθηγητής.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη ότι τα μοριακά τεστ είναι χρήσιμα για όσους έχουν συμπτώματα και προσέθεσε ότι η επιστημονική επιτροπή σχεδιάζει την επόμενη μέρα, προκειμένου να "πιάνει", όπως είπε, και όσους δεν έχουν συμπτώματα.

Μπάνια στη θάλασσα
Ο κ. Τσιόδρας, ερωτήθηκε τέλος και για τα μπάνια στη θάλασσα, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα γι’ αυτό το ζήτημα.
Διευκρίνισε πάντως ότι "μπάνιο σε μια περιοχή που δεν έχει κόσμο έχει πάρα πολύ μικρό κίνδυνο".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.