Τσιόδρας: Δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης


Δεν υπάρχει περίπτωση επαναλοίμωξης σε γυναίκα που νόσησε από κορονοϊό, δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Απαντώντας σήμερα Δευτέρα 27/4 σε ερωτήσεις που αφορούν την επανεμφάνιση του ιού σε γυναίκα η οποία είχε νοσήσει, είχε αναρρώσει και ήταν αρνητική στα σχετικά τεστ, είπε ότι πιθανότατα πρόκειται για επανανίχνευση ή μεγάλη παραμονή του ιού στο σώμα, ακόμη και για ένα μήνα αφότου βρέθηκε θετική στον ιό.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι επαναλοίμωξη, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης. Όμως, τα περιστατικά αυτά χρειάζονται επιπλέον διερεύνηση και προσοχή καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος για το τι έχει συμβεί».

Ο ίδιος τόνισε ότι η περίπτωση αυτή δεν φαίνεται να διαφέρει από άλλες που έχουν αναφερθεί διεθνώς και είπε ότι παρακάλεσε να συνεχιστεί η παρακολούθηση του περιστατικού.
Ωστόσο, επισήμανε ότι τέτοιου είδους περιστατικά φαίνεται ότι δεν συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.

Όπως είπε ο κ. Τσόδρας: «Ειδοποιήθηκα χθες για αυτή την ασθενή από κάποιους συναδέλφους, οι οποίοι νοσήλευαν το περιστατικό και ζήτησα από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς να μου δώσει το πλήρες ιστορικό ελέγχου της. Όντως πρόκειται για μια ασθενή που ήταν θετική στην παρουσία του ιού και είχε συμπτωματολογία και νοσηλεύτηκε για τον ιό. Εξήλθε της κλινικής με αρνητικό έλεγχο και σε μια υποτροπή κάποιων συμπτωμάτων που έμοιαζαν με τον ιό, λίγες μέρες μετά βρέθηκε θετική.
Παρακάλεσα να επαναληφθούν οι έλεγχοι και όντως τεκμηριώθηκε ότι ήταν αρνητική ενδιάμεσα. Θέλει πολύ προσοχή πως ερμηνεύει κανείς τέτοια φαινόμενα γιατί έχουν δημοσιευτεί μελέτες και από την Νότια Κορέα με κάποιον αριθμό ατόμων, οι οποίες δείχνουν ότι μάλλον συμβαίνει αυτό που είχαμε πει και τότε όταν πρωτοσυζητήσαμε αυτές τις μελέτες ότι δεν μπορεί να είσαι 100% βέβαιος για το τι συνέβη, δηλαδή ανίχνευσες τον ιό τη μια, την άλλη δεν τον ανίχνευσες γιατί δεν είχες πολύ καλό δείγμα ή γιατί όντως ο οργανισμός τον είχε καταπολεμήσει και τώρα τον ανιχνεύεις επειδή κάτι άλλο αναζωπυρώνει κατά κάποιο τρόπο την παρουσία του ιού ή του ίδιου του γενετικού υλικού του ιού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το μεταδίδεις κιόλας.
Φαίνεται ότι το σύνδρομο που εμφάνισε η γυναίκα είναι κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με την παρουσία του ιού είναι κάτι άσχετο, πιθανόν μια φαρμακευτική επιπλοκή. Είμαστε σε επικοινωνία με την μονάδα που νοσηλεύει την ασθενή και αν υπάρχουν τυχόν εξελίξεις επιστημονικές θα σας ενημερώσουμε. Πάντως δεν μας φαίνεται να διαφέρει από αυτά που έχουν συμβεί στην βιβλιογραφία τα οποία έχουν λόγους επιστημονικούς που εξηγούν αυτά τα φαινόμενα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.