Τσιόδρας: Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του ιού - Θα περιμένουμε και θα δούμε

Η επίδραση του καλοκαιριού στον κορονοϊό πιθανολογείται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για τη μηδένιση του ιού, ανέφερε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.


Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε την Παρασκευή 8/5, σχολιάζοντας την πιθανότητα για ένα δεύτερο κύμα του ιού το καλοκαίρι, όπως αναφέρθηκε από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία: «Ίσως διαβάσατε ή ακούσατε, τις δηλώσεις από το γνωστό σε όλους Robert Koch Institute, ένα από τα Ινστιτούτα Δημόσιας Υγείας της Ευρώπης που έχει την έδρα του στη Γερμανία, για ένα πιθανό δεύτερο κύμα του ιού αυτό το καλοκαίρι.
Εγώ λέω πως μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του ιού. Η επίδραση του καλοκαιριού στον ιό, πιθανολογείται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για τη μηδένιση των μεταδόσεων του ιού.
Δεν θέλω όμως να μιλάω με πιθανότητες. Θα περιμένουμε και θα δούμε. Απλά όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγιεινής στην καθημερινή πράξη. Αυτούς που ήδη οι περισσότεροι από εμάς, και εύχομαι να είναι όλοι, εφαρμόζουμε", κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα που απαιτείται, ώστε να φανεί η επίδραση της πρώτης άρσης των μέτρων στον δείκτη Ρ0 είπε ότι είναι νωρίς ακόμη και ότι «θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλες 10 μέρες. Θα παρακολουθούμε σταδιακά τι γίνεται και θα είμαστε σε επιφυλακή. Δεν μπορώ να πω από τώρα ότι 15 μέρες μετά θα σας πούμε με σιγουριά τι γίνεται αλλά μετά από 15 μέρες θα ξέρουμε με ακρίβεια που πάμε». Βλέπουμε με αισιοδοξία βέβαια, πρόσθεσε, ότι χώρες που υλοποίησαν την άρση των μέτρων πιο νωρίς από εμάς είναι σε σχετικά καλό δρόμο κι αυτό μας δίνει μια καλή αίσθηση για τη συνέχεια.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.