Περισσότερα τεστ ελέγχου για τον κορονοϊό έρχονται τις επόμενες μέρες

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων "άνοιξε" τα κριτήρια για τα τεστ στον πληθυσμό, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ελέγχου της επιδημίας.
Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την καταγραφή της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, αποτελεί η διενέργεια όσο το δυνατών περισσότερων τεστ. Τις επόμενες μέρες τα τεστ τα οποία σήμερα έχουν φτάσει στα 75.150 θα αυξηθούν, καθώς τα κριτήρια για να το κάνει κάποιος, έχουν διευρυνθεί.

Όπως ανέφερε χθες Πέμπτη 30/4, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρα, σχετικά με τη στρατηγική του διευρυμένου εργαστηριακού ελέγχου και ποιον θα αφορά στην επόμενη φάση, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εισηγήθηκε τα κατωτέρω.

Ο εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση του νέου κορονοϊού συστήνεται, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, συμβατά με τη νέα νόσο.

Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα δίνεται στις κάτωθι κατηγορίες:
• Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη που νοσηλεύονται ή χρειάζονται νοσηλεία,
• Ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο,
• Προσωπικό υπηρεσιών υγείας, ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ασθενείς και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υγειονομικών δομών.
• Φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, όπως αυτές της φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων, δομές αστέγων, προσφύγων και μεταναστών, καθώς και άλλες δομές με συνθήκες συγχρωτισμού, όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας.
• Προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του Κράτους και
• Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτηση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα, αυτή γίνεται με προτεραιότητες στις εξής κατηγορίες:
• Προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών,
• Άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας, σε κλινικές/τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως παραδείγματος χάριν ογκολογικές κλινικές, αιματολογικές κλινικές, τμήματα μεταμόσχευσης,
• Εγκύους που εισάγονται για τοκετό,
• Και βέβαια, φιλοξενούμενους σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες ροές κρουσμάτων.

"Σχετικά με την ενεργητική διαδικασία ανίχνευσης αντισωμάτων, που εφαρμόζεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο αυτή τη στιγμή, για την επιδημιολογική καταγραφή της επιδημίας στη χώρα, θα υλοποιηθεί μεγάλο πρόγραμμα. Και φυσικά, στο μέλλον, για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία προσωπικού υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως οι υγειονομικοί.
Δεν είμαστε όμως ακόμα εκεί. Γιατί το πιο σημαντικό, είναι τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας αυτών των τεστ, ώστε να πληρούνται κύρια κριτήρια αξιοπιστίας που έχει θέσει η Επιτροπή μας."


Σε πολύ πρόσφατη δημοσίευση από την Κίνα, σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων μια πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για IgG αντισώματα, τα αντισώματα που δείχνουν ανοσία, σε αυτούς που συμμετείχαν.

Να επισημάνουμε επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 27 Απριλίου, η διαδικασία προσλήψεων για τις 500 Κινητές Ομάδες Υγείας οι οποίες θα συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό στη διενέργεια μαζικών τεστ στον πληθυσμών για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Πηγή: healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.