Κλειστά μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς τα σχολεία στη Νέα Υόρκη - Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση της Μέρκελ για τη Γερμανία

Στη Νέα Υόρκη, τα σχολεία και τα κολέγια θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο του ακαδημαϊκού έτους, ενώ θα συνεχιστεί η εξ' αποστάσεως διδασκαλία, δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Άντριου Κουόμο.
Τα προγράμματα παροχής γευμάτων και οι υπηρεσίες φροντίδας ανηλίκων για τους εργαζόμενους σε σημαντικούς τομείς, θα συνεχιστούν, πρόσθεσε ο Κουόμο.
JUST IN: "We're going to have the schools remain closed for the rest of the year," NY Gov. Cuomo says. http://abcn.ws/2z2dwyc 

"Given the circumstances that we're in and the precautions that would have to be put in place...we don't think it's possible to do that."
128 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η απόφαση για τα καλοκαιρινά προγράμματα, όπως σημείωσε, θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα.

Ο Κουόμο ανέφερε, επίσης, ότι τα σχολεία και τα κολέγια θα πρέπει να διαμορφώσουν σχέδια για το πως θα μπορέσουν οι μαθητές να διατηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας όταν τα μαθήματα συνεχιστούν.


Γερμανία: Ανοίγουν παιδικές χαρές και εκκλησίες

Η Γερμανία προσανατολίζεται στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που κρίθηκαν αναγκαία προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού. Στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι 16 πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων συζήτησαν σειρά προτάσεων που αφορούν την άρση περιορισμών που ισχύουν εδώ και εβδομάδες. Στη διαβούλευση πάρθηκαν ορισμένες αποφάσεις, ενώ άλλες προτάσεις θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν ως την επόμενη σύσκεψη σε μια εβδομάδα. Όπως δήλωσε η Α. Μέρκελ μετά τη διάσκεψη, η προβλεπόμενη χαλάρωση των περιορισμών γίνεται επειδή έχουν υποχωρήσει οι ρυθμοί εξάπλωσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με το κρατικό επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κόχ ο δείκτης του ποσοστού μετάδοσης κυμαίνεται στο 0,75. Δηλαδή 100 άτομα μολύνουν κατά μέσο όρο 75 άτομα.

Χαλάρωση με προϋποθέσεις

Η Α. Μέρκελ προειδοποιεί πως σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού θα αυξηθούν και τα περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα η διάσκεψη αποφάσισε να ανοίξουν οι παιδικές χαρές που έχουν κλείσει λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Κάθε κρατίδιο θα κρίνει όμως μόνο του πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα υλοποιήσει αυτό το μέτρο. Η «ελαστική» αυτή απόφαση κρίθηκε αναγκαία επειδή ορισμένα κρατίδια ήθελαν το άμεσο άνοιγμα των παιδικών χαρών, ενώ άλλα όπως η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτενμβέργη επέμεναν να παραμείνουν κλειστές. 
Αντίθετα, σε όλα τα κρατίδια θα ανοίξουν μουσεία, ζωολογικοί κήποι, εκθέσεις υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και απόστασης. 
Το ίδιο ισχύει και για την επαναλειτουργία θρησκευτικών χώρων, όπως εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές, που παραμένουν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου. Θρησκευτικές τελετές, όπως γάμοι, βαφτίσια και κηδείες, θα επιτρέπονται υπό τον όρο ότι θα συμμετέχει μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη καγκελάριος και πρωθυπουργοί δεν κατέληξαν σε μια απόφαση αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων εκτός από τις μεγάλες τάξεις και για άλλες ομάδες μαθητών. Οι διάσταση απόψεων των κρατιδίων δεν στάθηκε δυνατό να γεφυρωθεί. 
Το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη τηλεδιάσκεψη στις 6 Μαΐου, οπότε αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένο σχέδιο. 
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στο ζήτημα της επαναλειτουργίας παιδικών σταθμών. 

Επίσης την άλλη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί απάντηση στο θέμα της διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων της Bundesliga όπως και στο ζήτημα της επαναλειτουργίας του οργανωμένου αθλητισμού γενικότερα. Σε ό,τι αφορά τους αγώνες της πρώτης κατηγορίας, μια πλειοψηφία των κρατιδίων υποστηρίζει την ολοκλήρωση της σαιζόν με τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς τη συμμετοχή θεατών. Πάντως, ως τα τέλη Αυγούστου δεν πρόκειται να διεξαχθούν μαζικές εκδηλώσεις.

Τουρισμός σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Κλειστό τουριστικό θέρετρο στη βόρεια Γερμανία

Η καγκελάριος ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί και το θέμα του «πλαισίου επαναλειτουργίας» των χώρων εστίασης και των ξενοδοχείων, «πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η πορεία της μόλυνσης θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.» Στη συνέντευξη τύπου η Α. Μέρκελ ερωτήθηκε κατά πόσο οι Γερμανοί θα μπορέσουν να παραθερίσουν το καλοκαίρι σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. «Το θέμα δεν βρίσκεται προς το παρόν στην ατζέντα», απάντησε η καγκελάριος. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα επικρατεί μια διαφορετική κατάσταση. Αλλά και για την ίδια τη Γερμανία δεν επικρατεί, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, σαφής εικόνα αν, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα λειτουργήσουν τα τουριστικά θέρετρα. Όπως τέλος κατέστησε σαφές η καγκελάριος, μια "υποτροπή" της ασθένειας του κορονοϊού θα οδηγήσει στην αύξηση των περιοριστικών μέτρων.


πηγή: deutsche welle kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.