Τελικά το κάπνισμα προστατεύει από τον κορονοϊό; - Τι είπε ο Τσιόδρας

Στις δύο αντικρουόμενες μελέτες από Γαλλία και ΗΠΑ που αφορούν στη σχέση του καπνίσματος και της νικοτίνης με τον κορονοϊό αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά την ενημέρωση της Τρίτης 5/5, ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις μελέτες που έγιναν στη Γαλλία, σύμφωνα με τις οποίες η νικοτίνη φαίνεται να έχει προστατευτική δράση απέναντι στον κορονοϊό.

"Αναφέρθηκαν κάποια αποτελέσματα μιας μελέτης, επιδημιολογικής μελέτης, η οποία έγινε στη Γαλλία και έδειξε ότι όντως οι καπνιστές είχαν κάποια μικρότερα ποσοστά σοβαρής λοίμωξης. Και μάλιστα, χτίστηκε και μια θεωρία πίσω από αυτή τη μελέτη, ότι πιθανώς είχε να κάνει με την επίδραση της νικοτίνης σε κάποιους ειδικούς υποδοχείς στον πνεύμονα" απάντησε ο κ. Τσιόδρας.

"Από την άλλη μεριά, όλοι γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη είναι μία ουσία βλαβερή για τον οργανισμό, βλαβερή για τον πνεύμονα, βλαβερή για τα στεφανιαία αγγεία των ανθρώπων και οι καπνιστές πάσχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία είναι η νούμερο ένα κατάσταση υγείας, η οποία συνδέεται με αυξημένο θάνατο από τον κορονοϊό. Βλέπετε, δύο αντίπαλες γνώσεις παλεύουν. Και για να έρθει ακόμα περισσότερο να επιβεβαιώσει τα δεδομένα μου, στη μεγάλη μελέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, το να καπνίζεις είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο" είπε ο καθηγητής.

Και συνέχισε λέγοντας: " Άρα έχουμε δυο αντικρουόμενες μελέτες: μια από τη Γαλλία, μια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Γάλλοι θα κάνουν και μια μελέτη για τη νικοτίνη αυτή καθ’ εαυτή, με διαδερμικό αυτοκόλλητο, για να δουν αν έχει κάποιο αποτέλεσμα όχι στην ανοσία, αλλά στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό. Δεν είναι ανοσία, είναι πρόληψη λοιμώξεως.Νομίζω πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Για εμένα τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι σαφώς υπέρ του ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για να νοσήσει κανείς σοβαρά, για να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία είναι μια χρόνια κατάσταση των πνευμόνων που συνοδεύεται με σοβαρή νοσηρότητα και κίνδυνο θανάτου μετά από λοίμωξη με το νέο κορονοϊό και θα μείνω εκεί."

Καταλήγοντας, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως "υπάρχει και μία επιστημονική θεωρία, πριν από κανένα μήνα νομίζω σας είχα μιλήσει για αυτό, ότι αυξάνουν οι υποδοχείς, οι πόρτες του ιού, σε ανθρώπους που καπνίζουν. Θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι πριν πούμε ότι το κάπνισμα προστατεύει."

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.