Αυξάνονται σημαντικά οι δυνατότητες φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική

  • Μειωμένα στην Ελλάδα τα ποσοστά φυσιολογικής γέννας μετά από καισαρική
  • Σπάνιες οι επιπλοκές στον φυσιολογικό τοκετό έπειτα από καισαρική
Λιγότερες είναι οι επιπλοκές από τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, από το να επιλεγεί και πάλι το... χειρουργείο σε μια επόμενη εγκυμοσύνη και αυτό λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει ο φυσικός τρόπος με τον οποίο ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, ενώ όλα δείχνουν ότι ανατρέπονται κατεστημένες αντιλήψεις ετών που αφορούσαν τη «μονοκρατορία» της επαληπτικής καισαρικής.

«Δεν είναι πλέον απαραίτητες όλες οι καισαρικές», τονίζει μιλώντας στην Πελίνα Θεοδοσίου για το themaygeias.gr, ο Δρ. ΝίκοςΣκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνοντας πως «Η απόφαση για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική πρέπει πάντως να ληφθεί με προσοχή και να εξετασθούν όλες οι απαραίτητες παράμετροι, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο και φυσικά η όλη επιτυχία θα εξαρτηθεί από το βαθμό εμπειρίας του ιατρού, αλλά και τις ειδικές γνώσεις που έχει αποκτήσει στη συγκεκριμένη μέθοδο».

«Οι κατεστημένες αντιλήψεις βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να υπερκερασθούν», προσθέτει ο Δρ. Σκαρτάδος, «ειδικά αν σκεφθούμε ότι ενώ η μέθοδος VBAC ή ‘’Κολπική Γέννα μετά απο Καισαρική” (Vaginal Birth After Cesarean), ήταν συνηθισμένη στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα ελάχιστοι ιατροί ‘’τολμούσαν’’ να την προτείνουν, αντίληψη η οποία οφείλετο κυρίως στο γεγονός γεγονός ότι δεν διέθεταν τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να υπερκεράσουν τις απαιτήσεις της μεθόδου».

Μεγάλο ρόλο στην δειλή έστω εφαρμογή του φυσιολογικού τοκετού όταν είχε ήδη προηγηθεί καισαρική, έπαιξαν και παίζουν οι ίδιες οι γυναίκες οι οποίες «φλερτάρουν» έντονα με την ιδέα να γεννήσουν φυσιολογικά τα επόμενα -μετά το πρώτο- παιδιά τους, ενώ ανάμεσα στους «επικριτές» της μεθόδου συγκαταλέγονται εκείνοι που μιλούν για ενδεχόμενη ρήξη της μήτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.