Kαρκίνος του πνεύμονα: Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου. Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς αντιμετωπίζεται











Ο καρκίνος του πνεύμονα

Τα φυσιολογικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά, όταν αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, διεισδύουν στον γειτονικό υγιή ιστό και τον καταστρέφουν.


Εάν αυτά τα κύτταρα εμφανιστούν στους πνεύμονες, η νόσος αυτή αναφέρεται ως πνευμονικό ή βρογχικό καρκίνωμα.
Η συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αύξησης των καπνιστών.

Παράγοντες Κινδύνου

Το ενεργητικό αλλά και το παθητικό κάπνισμα αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα αν και η νόσος μπορεί να εμφανιστεί επίσης σε μη καπνιστές. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι 10 φορές συχνότερος στους καπνιστές απ’ ότι στους μη-καπνιστές. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνει η ποσότητα και η διάρκεια του καπνίσματος και όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης, ενώ ελαττώνεται με τη διακοπή του καπνίσματος. Στους επιπλέον παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η ηλικία, η έκθεση σε ραδόνιο ή άλλους καρκινογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος, η ακτινοβολία θώρακα, το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό και η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα.

Στοιχεία Επιδημιολογίας


Συμπτώματα και Διάγνωση 
Συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα

Στον καρκίνο του πνεύμονα τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν έως ότου ο καρκίνος φθάσει σε προχωρημένο στάδιο. Οι συνηθέστερες θέσεις μετάστασης είναι οι λεμφαδένες, το μεσοθωράκιο, το ήπαρ, τα επινεφρίδια, ο εγκέφαλος και τα οστά.
Καθώς τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται και σε άλλες νόσους, εάν εμφανίσετε κάποιο από τα αυτά συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για την κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ:
1. Αποφύγετε το κάπνισμα ή εάν είστε καπνιστές διακόψτε το. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο ακόμη και αν είστε χρόνιοι καπνιστές.
2. Αποφύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
3. Αποφύγετε την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, ιδιαιτέρως στο χώρο εργασίας ή λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Ο κίνδυνος για την υγεία σας από την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες αυξάνει σημαντικά εάν είστε καπνιστής.
4. Να τρώτε φρούτα και λαχανικά. Είναι η καλύτερη πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.
5. Παραμείνετε δραστήριος/α σωματικά, ασκηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
6. Διατηρείστε καλή ψυχολογία και αποβάλλετε το άγχος από την καθημερινότητά σας.
Διάγνωση: Αρχικά, διενεργείται ακτινογραφία και αξονική τομογραφία (CT) του θώρακα, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει όγκος στον πνεύμονα.
Ο γιατρός επιβεβαιώνει τη διάγνωση του καρκίνου με βιοψία, λαμβάνοντας μερικά δείγματα κυττάρων από τον όγκο, τους λεμφαδένες ή έναν δεύτερο όγκο που εντοπίζεται πιο μακριά από τον όγκο που βρίσκεται στον πνεύμονα (μετάσταση).
Η βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους όπως:
1. Με ενδοσκοπική κάμερα (κάμερα που εισέρχεται στους πνεύμονες) Η εξέταση ονομάζεται βρογχοσκόπηση.
2. Με ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS), μια τεχνική διάγνωσης παρόμοια με τη βρογχοσκόπηση.
3. Με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου.
4. Χειρουργικά (μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις). Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα γίνεται η σταδιοποίηση, δηλαδή η αξιολόγηση της έκτασης του όγκου. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογράφημα οστών, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ενώ εναλλακτικά εφαρμόζεται ποζιτρονική τομογραφία (PET/CT) και μαγνητική εγκεφάλου.

Πώς αντιμετωπίζεται ο Καρκίνος του Πνεύμονα:

Η θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να περιλαμβάνει μία ή συνδυασμό των ακόλουθων επιλογών:

Χειρουργική Επέμβαση
Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για χειρουργική αντιμετώπιση, είναι πιθανό ο ασθενής να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Συνήθως, η χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (ΜΜΚΠ). Ωστόσο, εάν διαγνωσθεί μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (ΜΚΠ) σε πολύ πρώιμο στάδιο που να μην έχει εξαπλωθεί, ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει χειρουργική θεραπεία. Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι λιγότερο πιθανόν να αποτελεί τη θεραπευτική επιλογή και προτείνονται διαφορετικές θεραπευτικές λύσεις.

Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα που δρουν κατά του καρκίνου, μέσω ένεσης σε μία φλέβα ή από το στόμα. Τα φάρμακα αυτά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και διαχέονται σε ολόκληρο τον οργανισμό, με αποτέλεσμα η θεραπεία αυτή να είναι χρήσιμη για κάθε τύπο καρκίνου σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση ενός όγκου, μετά τη χειρουργική επέμβαση για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων που μπορεί να παραμένουν ή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ακτινοθεραπεία.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να εφαρμόζεται είτε μεμονωμένα μετά από χειρουργική επέμβαση είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Στην ακτινοθεραπεία, χρησιμοποιείται ακτινοβολία υψηλής ενέργειας για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η συγκεκριμένη θεραπεία χορηγείται συνήθως σε καθημερινή βάση, πέντε ημέρες την εβδομάδα για περίπου έξι εβδομάδες.

Στοχευμένη Θεραπεία
Ως αποτέλεσμα της προόδου που έχουν σημειώσει οι ειδικοί όσον αφορά στην κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου του πνεύμονα, κατέστη δυνατή η ανάπτυξη νέων φαρμάκων με δράση που βασίζεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων. Πρόκειται για τις λεγόμενες στοχευμένες θεραπείες. Κάθε ασθενής που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο πνεύμονα είναι απαραίτητο να κάνει μοριακό έλεγχο για συγκεκριμένες μεταλλάξεις όπως για παράδειγμα την μετάλλαξη EGFR ή την αντιμετάθεση ALK. Οι στοχευμένες θεραπείες αυξάνουν την επιβίωση των ασθενών που μπορούν να τις λάβουν συγκριτικά με τη χημειοθεραπεία.

Ανοσοθεραπεία
Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού λειτουργεί σαν σύστημα παρακολούθησης για την προστασία από αυτά που αντιλαμβάνεται ως ξένες ουσίες. Για παράδειγμα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει βλαβερά βακτήρια ή έναν ιό μέσα στο σώμα, αντιδρά παράγοντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αντισώματα) που επιτίθενται και καταστρέφουν τους εισβολείς. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει επίσης τα καρκινικά κύτταρα ως ξένους εισβολείς. Μερικές φορές εξαιτίας κάποιας αποτυχίας του συστήματος τα καρκινικά κύτταρα δεν αναγνωρίζονται. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την επίθεση και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων ονομάζεται ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για τον καρκίνο.

πηγή: mayoclinic.org


Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/

https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.