Φιλιππίνες: Πέθανε περιμένοντας μέρες για ένα λεωφορείο που δεν ήρθε ποτέ λόγω lockdown

Τραγικό θάνατο βρήκε μια ανύπαντρη μητέρα στις Φιλιππίνες στην προσπάθειά της να φτάσει στο σπίτι της με λεωφορείο κατά τη διάρκεια του lockdown εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα.
Ο θάνατός της προκάλεσε δημόσια κατακραυγή που επεκτάθηκε μέσω του διαδικτύου, ωθώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εργάτες που δουλεύουν μακριά από τα σπίτια τους σε απομονωμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η 33χρονη Μισέλ Σιλβερτίνο, μητέρα τεσσάρων παιδιών, βρέθηκε αναίσθητη σε μια πεζογέφυρα κατά μήκος ενός μεγάλου αυτοκινητοδρόμου στην πρωτεύουσα Μανίλα στις 5 Ιουνίου.

Η γυναίκα είχε προσπαθήσει να πάρει ένα λεωφορείο για το σπίτι της στην Καλαβάνγκα της επαρχίας Καμαρίν Σουρ, περισσότερα από 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μανίλα - αλλά λόγω των μέτρων καραντίνας για την Covid-19 δεν λειτουργούσαν δημόσιες συγκοινωνίες, σύμφωνα με το θυγατρικό του CNN στις Φιλιππίνες.

Η Σιλβερτίνο περπάτησε από την πόλη Κεζόν, βόρεια της Μανίλα, προς την πόλη Πασάι, νότια, ελπίζοντας να πάρει κάποιο μέσο από εκεί.

Αυτό αποδείχτηκε μάταιο και παγιδεύτηκε σε μια πεζογέφυρα για αρκετές μέρες, ώσπου να την βρουν αναίσθητη. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Ο θάνατός της προκάλεσε οργή στη χώρα και το χάσταγκ #JusticeforMichelleSilvertino τρένταρε στο twitter.

Άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα έχουν συμμετάσχει στην εκστρατεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας δικαιοσύνη και επικρίνουν την κυβέρνηση για το ότι δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει εργαζόμενους, όπως η Σιλβερτίνο.

Τον Μάρτιο, οι Φιλιππίνες θέσπισαν αυστηρά μέτρα lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού που περιελάμβαναν την αναστολή μαζικών μέσων μαζικής μεταφοράς στο νησί Luzon, το οποίο περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Μανίλα και οι κάτοικοι διατάχθηκαν να μείνουν στο σπίτι.

Μετά από σχεδόν 80 ημέρες, αυτοί οι περιορισμοί στην πρωτεύουσα άρχισαν να χαλαρώνουν την 1η Ιουνίου και οι δημόσιες συγκοινωνίες επετράπη να ξαναρχίσουν εν μέρει, σύμφωνα με το CNN Philippines. Ωστόσο, απαγορεύεται η μεταφορά λεωφορείων μεταξύ επαρχιών.

Η κατάσταση της Σιλβερτίνο είναι κοινή για πολλούς Φιλιππινέζους εργάτες που εγκλωβίστηκαν μακριά από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του lockdown εξαιτίας των περιορισμών.

Σύμφωνα με το CNN Philippines, εκατοντάδες επιβάτες στρατοπέδευσαν έξω από έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλα την Πέμπτη μετά την ακύρωση των πτήσεών τους.

Η κατακραυγή για τον θάνατο της Σιλβερτίνο έφτασε στο προεδρικό μέγαρο και την Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα βοηθούσε τους εγκλωβισμένους εργάτες στη χώρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Χάρυ Ροκ, σε δήλωσή του τόνισε ότι κανείς δεν ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο και ότι η κατάσταση της Σιλβερτίνο δεν θα επαναληφθεί.
Όπως είπε, τα τμήματα κοινωνική πρόνοιας και μεταφορών θα βοηθήσουν όσους είναι συγκεντρωμένοι σε στάσεις λεωφορείων και αεροδρόμια.

Τέλος, πρόσθεσε ότι οι εν λόγω εργάτες θα υποβληθούν σε γρήγορα τεστ για την Covid-19 προτού βρεθούν μέσα μεταφοράς τους.


Stranded Filipino woman Michelle Silvertino died after waiting days for a bus home during lockdown, cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.