Η ηλικία της εμμηνόπαυσης - από τι εξαρτάται

Η ηλικία της εμμηνόπαυσης ορίζεται από τα γονίδια. Αυτό διαπιστώθηκε από μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 70.000 γυναίκες. Μεταξύ των ερευνητών και 3 Έλληνες.

Η διεθνής επιστημονική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», ήταν σαφής. Το DNA είναι αυτό που, και σε αυτή την περίπτωση, καθορίζει σε ποια ηλικία μία γυναίκα θα έχει εμμηνόπαυση. Τα εν λόγω ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς «φωτογραφίζουν» τις γυναίκες που μπορεί να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση στις ηλικίες από 40 έως 60 ετών και οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ εκείνων που μπαίνουν πρόωρα στη «γκρίζα ζώνη» (1% πριν από τα 40) και ποιες αργότερα. Η ανακάλυψη μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει στην παρασκευή νέων φαρμάκων, αλλά και στη δημιουργία τεστ γονιμότητας ή πρόβλεψης της εμμηνόπαυσης.

Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που έχουν καθυστερημένη εμμηνόπαυση, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο μαστού.

Η μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα - με ελληνική συμμετοχή - εντόπισε για πρώτη φορά πάνω από 40 περιοχές στο γονιδίωμα των γυναικών, οι οποίες ρυθμίζουν σε ποια ηλικία μια γυναίκα θα εισέλθει σε εμμηνόπαυση. Επιπλέον η δυνατότητα επίτευξης μιας εγκυμοσύνης αρχίζει να πέφτει κατακόρυφα περίπου δέκα χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση.

Στην όλη διαδικασία εμπλέκονται δύο μηχανισμοί, όπως εξηγούν ειδικοί από τα Πανεπιστήμια Exeter και Cambridge. Ο ένας ενεργοποιείται όταν το DNA έχει υποστεί βλάβες, οι οποίες επιδιορθώνονται. Ο δεύτερος διορθώνει τις γενετικές βλάβες, που έχουν προκληθεί από διάφορες τοξικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ - οι γυναίκες που καπνίζουν ή πίνουν πολύ αλκοόλ, εισέρχονται σε εμμηνόπαυση ένα έως δύο χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο, σε σχέση με εκείνες που δεν καπνίζουν και δεν πίνουν. Και οι δύο μηχανισμοί, πάντως, επηρεάζουν τον αριθμό των ωαρίων, που είναι βιώσιμα.

Όπως είπε η Dr Anna Murray, μία εκ των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Exeter: «Γνωρίζαμε εδώ και κάποιο διάστημα ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης εν μέρει καθορίζεται από τα γονίδια. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν πιθανώς εκατοντάδες γονίδια που εμπλέκονται και επηρεάζουν την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης από λίγες εβδομάδες έως ένα έτος».

Τελικά, όπως φαίνεται, η ηλικία εισαγωγής στην εμμηνόπαυση ρυθμίζεται κατά 50% από τα γονίδια και κατά 50% από lifestyle επιλογές, λένε οι ερευνητές, ανάμεσά τους και συμμετείχαν ο διευθυντής ερευνών στο Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών του «Δημόκριτου», Δρακούλης Γιαννουκάκος, και οι Αντώνης Αντωνίου και Κυριακή Μιχαηλίδου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Επιπλέον οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ίδια γονίδια που «ελέγχουν» την εμμηνόπαυση σχετίζονται με την ηλικία έναρξης της εφηβείας, καθώς και με την ανάπτυξη καρκίνου μαστού.


Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.