Κορονοϊός: Τα νέα κρούσματα η επανεμφάνιση της μάσκας και οι «παραφωνίες» της κυβέρνησης.

Ανησυχία επικρατεί μετά την έξαρση που παρουσιάζει ο κορονοϊός στην Ελλάδα με νέα κρούσματα καθημερινά, αλλά και διεθνώς, τη στιγμή που η χώρα «απευλευθερώνει» απευθείας πτήσεις στο εσωτερικό από το Ηνωμένο Βασίλειο. 
Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι και ο υπουργός Υγείας. Η... επανεμφάνιση της μάσκας και οι «παραφωνίες» της κυβέρνησης.
Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, καθώς και σκέψεις για αυστηροποίηση των μέτρων.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος ανέφερε πως η χώρα βρίσκεται σε φάση έξαρσης του κορονοϊού. Αν και όπως τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δείκτης διασποράς - ο λεγόμενος R0 - είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30-0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι». Άλλωστε «έχουμε κάθε μέρα δεκάδες κρούσματα, τα οποία δεν είχαμε πριν λίγο καιρό», όπως επεσήμανε, εξηγώντας, έπειτα, πως «αυτή τη στιγμή τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχέση με αυτή την έξαρση. Είναι μια κατάσταση δυναμική που παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που μπορεί αύριο να τις αλλάξουμε, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν».

Ο κορονοϊός «έχει μια κινητικότητα στην κοινότητα, το μελετάμε, είναι η στιγμή που μας δίνει ένα καμπανάκι μικρό, για να μην χαλαρώσουμε κι άλλο» παραδέχθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Θέμα 104,6 την Τρίτη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, η κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας «θα μπορούσε να είναι προοίμιο του δεύτερου κύματος» της πανδημίας, αν και εκτίμησε πως είναι νωρίς «για να το πούμε». Ο κ. Μαγιορκίνης παρατήρησε ακόμη πως «είχαμε μια ήπια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων».

Στον απόηχο αυτών των επισημάνσεων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα μία σημαντική αύξηση του ημερήσιου αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς γνωστοποίησε 58 νέες μολύνσεις. Τα 34 από αυτά τα κρούσματα προέρχονται από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, 28 κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ 6 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν για έλεγχο αυτοβούλως.

Αξιοσημείωτη είναι δε η καταγραφή ακόμη 8 κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα της Αττικής και επιπλέον 7 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία 24ωρα, ουσιαστικά, υπάρχει η εικόνα πως ο ιός «κυκλοφορεί» στην κοινότητα - με άλλα λόγια, τα μη εισαγόμενα περιστατικά δεν αφορούν μόνο σε περιοχές όπου υπήρχαν γνωστές τοπικές επιδημίες, όπως η Π.Ε. Ξάνθης.

Η... επιστροφή της μάσκας

Εξάλλου, λίγη ώρα μετά την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση της Τρίτης, πληροφορίες ανέφεραν πως η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του ΥΚΚΑ αποφάσισε να εισηγηθεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της.

Θεωρείται πως τόσο η αύξηση των περιστατικών κορονοϊού στην Ελλάδα όσο και η «χαλάρωση» που επιδεικνύει μερίδα των πολιτών οδήγησε στη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επιβεβαίωσε στο iEidiseis τη σχετική συζήτηση μεταξύ των λοιμωξιολόγων, αναφέροντας πως ανησυχία προκαλεί όχι μόνο η μη συμμόρφωση αλλά και η άγνοια του κόσμου ως προς το πού πρέπει - κατά το υφιστάμενο πλαίσιο - να φορά προστατευτική μάσκα.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι μάσκες κάνουν την επανεμφάνιση τους, σταδιακά, σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές. Εν παραδείγματι, ο Εμμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε την υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρου, αναφέροντας την 1η Αυγούστου ως ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.

Αγωνία για τις αφίξεις Βρετανών

Απέναντι στην πραγματικότητα των πολλαπλών εισαγόμενων κρουσμάτων «η αντίδρασή μας εντείνεται», σημείωσε, πάντως, ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως «το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως στα χερσαία σύνορά μας».

Για το λόγο αυτό ελήφθη και το μέτρο που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 14 προς Τετάρτη 15 Ιουλίου και που προβλέπει ότι όσοι εισέρχονται στη χώρα για μη ουσιώδεις λόγους από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση από πιστοποιημένο εργαστήριο που να αποδεικνύει πως είναι αρνητικοί στον κορονοϊό, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας στον Τ/Σ ΑΝΤ1.

«Ανάλογο πρόβλημα δεν έχουμε στις πτήσεις μας αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε ούτε καν στα θαλάσσια σύνορά μας, στα φέρι μποτ τα οποία έρχονται από τη δυτική πλευρά μας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, κληθείς να απαντήσει αν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο - οι οποίες «ανοίγουν» σήμερα - ή τη Σουηδία (22/7) και τις ΗΠΑ (υπό εξέταση) θα επιβαρύνουν την κατάσταση, ο κ. Κικίλιας περιορίστηκε να χαρακτηρίσει την ερώτηση «εύλογη» και να πει: «Ξέραμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό ήταν γνωστό, είναι προφανές. Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη Δημόσια Υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός. Αυτό έχει διαφορά από το δεύτερο κύμα. Επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της Δημόσιας Υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση».

Περαιτέρω, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε ένα «Plan b» με τοπικά lockdown, PCR (σ.σ. τεστ για κορονοϊό) σε περισσότερους τουρίστες - ή και σε όλους - το οποίο βρίσκεται «στο τραπέζι» των αρμόδιων αρχών. «Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην Κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η επικαιροποιημένη λίστα των «ασφαλών χωρών» της Ε.Ε., από την οποία εκτιμάται πως οι ΗΠΑ θα απουσιάζουν εκ νέου, μιας και που στη χώρα η πανδημία καταγράφει νέα ρεκόρ μολύνσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνει ευνοϊκότερο καθεστώς μετακινήσεων με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά θεωρείται ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας αυτής είναι χειρότερα από πολλών κρατών της γηραιάς ηπείρου.

Αντιφατικά μηνύματα από την κυβέρνηση

Και ενώ οι τόνοι ειδικών και στελεχών της κυβέρνησης κινούνται, σε μεγάλο βαθμό, κατά τα παραπάνω, είναι νωπή η μνήμη της ΚΥΑ της περασμένης εβδομάδας με την οποία καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους πελάτες που επισκέπτονται εμπορικά κέντρα, με ισχύ από τις 7 Ιουλίου. Με την ίδια απόφαση καταργείται και ο περιορισμός που υπήρχε στον αριθμό των ατόμων που επιτρεπόταν να βρεθούν μαζί στο ίδιο τραπέζι των εστιατορίων - το πλαφόν των 6 ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - ενώ προβλέφθηκε και η αύξηση της πληρότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Προβληματισμό προκάλεσε και η χθεσινή δήλωση του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της πληρότητας των πλοίων, την ώρα που η υπάρχουσα εικόνα είναι ότι οι επιβάτες τους τηρούν το μέτρο της μάσκας, μεταξύ άλλων,πλημμελώς. Ο υπουργός Ναυτιλίας 97,8 δήλωσε στον Real FM πως «μέσα στον Ιούλιο να περιμένετε εκ νέου αναθεώρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου προς τα πάνω. Δεν θέλω να πω ακριβή νούμερα, αλλά σίγουρα η πληρότητα θα είναι παραπάνω από το 65%».

Προφανώς, τα μηνύματα εφησυχασμού είναι λανθασμένα, ειδικά από τη στιγμή που ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση στη γειτονιά μας, με κυριότερο παράδειγμα τη Σερβία, ή και εντός συνόρων, ενώ ενστάσεις για την εν λόγω ΚΥΑ καταγράφηκαν και εντός της Επιτροπής των ειδικών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η αντιπολίτευση υποδέχθηκε, από την πλευρά της, αρκετές από τις «παραφωνίες» των προηγούμενων ημερών με οξεία κριτική.

Ακόμη, ενώ η δημόσια συζήτηση στρέφεται συχνά γύρω από τη λεγόμενη «χαλάρωση» των πολιτών - όπως συνέβη με τα πανηγύρια, που τελικά απαγορεύτηκαν - δε μπορεί να μη θεωρηθεί αντιφατική, στο ίδιο πλαίσιο, και η εικόνα κυβερνητικών αξιωματούχων χωρίς μάσκα σε κάθε είδους περιστάσεις. Εικόνα που υπογράμμισε η «μοναξιά» εκείνων που επέμειναν στην τήρηση του μέτρου.

Είναι δε χαρακτηριστική η αναφορά του καθηγητή του LSE και εκπροσώπου της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, Ηλία Μόσιαλου, σε ανάρτηση του προ ημερών: «Να εφαρμόσουμε όλοι μας τα μέτρα. Και κυρίως τα δημόσια πρόσωπα».

πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.