26 κρούσματα στην Αττική – Που εντοπίζονται τα 121 νέα του 24ώρου

Έκτακτη ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα πραγματοποίησαν στις 18:00 στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Εν τω μεταξύ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 47 νέα κρούσματα του Covid – 19, ενώ 8 κρούσματα καταγράφηκαν στη Χαλκιδική, με τα 5 από αυτά να σχετίζονται με βάπτιση. Στην Αττική εντοπίστηκαν άλλα 26 κρούσματα.

-Πέντε κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

-Επτά εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

-26 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

-47 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,

-8 κρούσματα στη Χαλκιδική (πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση),

-8 κρούσματα στη Λάρισα,

-7 κρούσματα στην Κέρκυρα,

-2 κρούσματα στην Ημαθία,

-1 κρούσμα στην Καβάλα,

-2 κρούσματα στις Σέρρες,

-1 κρούσμα στην Αρκαδία,

-1 κρούσμα στην Αχαΐα,

-1 κρούσμα στη Δράμα,

-1 κρούσμα στον Έβρο,

-1 κρούσμα στην Εύβοια,

-1 κρούσμα στην Κοζάνη,

-1 κρούσμα στην Πέλλα,

-1 κρούσμα στη Χίο.

Τσιόδρας: Υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Υπάρχει ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται, είναι ασυμπτωματικά. Από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού.

Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας.

Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη R κάτω από το 1, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

«Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Για τη μάσκα: Θεωρείται επιβεβλημένη η χρήση της

Η χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα με τις υψηλές θερμοκρασίες, όμως η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως η χρήση της είναι επιβεβλημένη, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων.
«Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις - Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού και το εμβόλιο

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά του Covid 19.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο», είπε.

«Ευάλωτοι οι νέοι απέναντι στον κορωνοϊό»

Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά, συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Εκτίμησε ότι ο Covid 19 μπορεί να προκαλέσει πολυσυστημική ανεπάρκεια (καρδιά, πνεύμονες κλπ.), η οποία είναι επικίνδυνη ακόμη και για τους νέους.

«Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρδαλιάς.

Χαρδαλιάς: Δεν είμαστε στο Μάρτιο - Χρειάζεται επαγρύπνηση

«Αυτή τη στιγμή δεν ξαναγυρνάμε σε καθημερινή ενημέρωση. Εάν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, τότε θα σημαίνει πως τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει», είπε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε: «Είμμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν πιέζει ακόμα το σύστημα υγείας».

Όπως σημείωσε, «εχθρός στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση των πολιτών».

Τα νέα μέτρα περιορισμού

Απαγόρευση εισόδου από τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης και καθημερινά από τις 11:00 έως τις 07:00 της επομένης η διέλευση από την Κακαβιά.

Από την ερχόμενη Κυριακή όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία θα υπόκειται σε επταήμερη καραντίνα.

Περιορισμός του αριθμού των κοινωνικών εκδηλώσεων (μεγ. 100 άτομα) σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες έως τις 31/08.

Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι σε βιομηχανίες

Μπαίνει περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων σε τοπική κλίμακα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πρέπει να συνεργαστούμε εν όψει Δεκαπενταύγουστου

Αναφερόμενος στον επικείμενο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: "Θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου - Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι"

NEWSROOM themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.