Κλιμάκιο ψυχολόγων στην Εύβοια από το υπουργείο Υγείας

Κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών στέλνει, σήμερα, το Υπουργείο Υγείας στην Εύβοια, για την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική στήριξη όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Οι ψυχολόγοι θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για όσο διάστημα χρειαστεί.

Στο μεταξυ,τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Εύβοια μετά από τις φονικές πλημμύρες του Σαββατοκύριακου, που άφησαν πίσω τους επτά νεκρούς, έναν αγνοούμενο αλλά και μεγάλες καταστροφές. Οι κάτοικοι που επλήγησαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Θάλεια», που «σάρωσε» κυρίως τις περιοχές Πολιτικά, Μπούρτζι και Αμφιθέα, βρίσκονται σε απόγνωση και κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να περισώσουν τις περιουσίες τους, που βυθίστηκαν στα βροχόνερα και τη λάσπη. Τη βαθιά του οδύνη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην Εύβοια εξέφρασε μέσω tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα, Δευτέρα, θα μεταβεί στην Εύβοια.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής η λίστα των θυμάτων ανέβαινε.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα βρέφος και δύο ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά, δύο ακόμη ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι καθώς και δύο ακόμη από την περιοχή Αμφιθέα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι χθες, Κυριακή, είχε δεχθεί 664 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες και συγκεκριμένα:

• το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82 απομακρύνσεις ατόμων εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 Ε/Π SAR και

• το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 Ε/Π SAR. Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο (2) Ε/Π, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται στους πολίτες, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Η ηλεκτροδότηση σε όλες τις κεντρικές γραμμές του αστικού ιστού της κεντρικής Εύβοιας που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία αποκαταστάθηκε αργά το απόγευμα, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα συνεργεία συνέχισαν τις εργασίες για την αποκατάσταση αρκετών μεμονωμένων βλαβών στις περιοχές της παραλίας Αυλίδας και στην Ερέτρια. Οι μεγαλύτερες σε έκταση βλάβες εντοπίστηκαν σε περιοχή έξω από το Βασιλικό, όπου λόγω πτώσης στύλων περί τις 30 οικίες έμειναν χωρίς ρεύμα, στην περιοχή Μπούρτζι, όπου αντιστοίχως από πτώση στύλων επηρεάστηκε ένας μικρός αριθμός οικιών και στην περιοχή Καμαρίτσα.

Χαρδαλιάς: Εάν λειτουργούσε το 112 «θα είχαμε εκατόμβη νεκρών»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη την Κυριακή στην περιοχή για τον συντονισμό των επιχειρήσεων. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο δημαρχείο Βασιλικού, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως εάν λειτουργούσε το 112 «θα είχαμε εκατόμβη νεκρών».

«Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος προηγουμένως είχε αναφέρει πως δόθηκε υπεράνθρωπος αγώνας από την Πυροσβεστική για να σωθούν ζωές.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως είναι δύσκολη μέρα σήμερα, η οποία έρχεται μετά από δύσκολη νύχτα, επισημαίνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες. «Η περιφέρεια, οι δήμοι της περιοχής, η Πολιτική Προστασία, όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες» συμπλήρωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες και η τελευταία επιβεβαιωμένη μέτρηση που έχουμε είναι πάνω από 350 χιλιοστά».

«Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές, πολλοί απεγκλωβισμοί. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν», τόνισε.

Ο υφυπουργός επισήμανε σ΄αυτό το σημείο, πως «είμαστε μπροστά σε φαινόμενα τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Φαινόμενα τα οποία δεν έχουμε ξαναζήσει, που όσο και να βασιστούμε σε μοντέλα πρόβλεψης, αποδεικνύεται ότι η κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν».

Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις περιοχές, όλοι οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, η περιφέρεια, «έτσι ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία». «Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Ήταν πολύ σημαντικό ότι από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαμε τα φαινόμενα …, ξέραμε ότι στην ευρύτερη περιοχή θα υπάρξει πρόβλημα, βέβαια με λιγότερα δεδομένα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» προσέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς και ευχαρίστησε όσους εμπλέκονται και δίνουν -όπως είπε- τιτάνιο αγώνα, και ειδικά τους άνδρες των ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι με διάφορους τρόπους, από αέρος, με λέμβους, με ειδικά μηχανήματα, σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς μπόρεσαν κι έσωσαν πάρα πολλές ζωές.

Η «ακτινογραφία» της βροχής στην Κεντρική Εύβοια
Σε τρία στάδια εκδηλώθηκαν οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Εύβοια, σύμφωνα με τις καταγραφές του σταθμού του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στη Στενή Ευβοίας.

Το πρώτο στάδιο ξεκίνησε στις 23:20 του Σαββάτου 08/08 και διήρκησε έως τις 02:40 της Κυριακής 09/08. Κατά το στάδιο αυτό έπεσαν 75 χιλιοστά βροχής. Κατά το δεύτερο στάδιο (02:40 - 03:30 της Κυριακής 09/08) καταγράφηκαν 24 χιλιοστά βροχής. Τέλος, κατά το τρίτο στάδιο (03:30 - 07:30 της Κυριακής 09/08), καταγράφηκαν 200 χιλιοστά βροχής σε μόλις 4 ώρες. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η «ακτινογραφία» του φαινομένου μέσα από τις ανά δεκάλεπτο καταγραφές βροχής του μετεωρολογικού σταθμού.

Δορυφορικές εικόνες της καταιγίδας
Εντυπωσιακές εικόνες της καταιγίδας που έπληξε την Κεντρική Εύβοια τη νύχτα του Σαββάτου 08/09 προς Κυριακή 09/08, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11. Όπως προκύπτει από αυτές, μετά από επεξεργασία με εξειδικευμένους αλγορίθμους από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, τα ύψη των νεφών ξεπέρασαν τα 12 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές τους είχαν θερμοκρασίες κάτω από -45 oC.


newsroom themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.