Άσκηση και παιδί - πώς θα επιλέξετε το άθλημα που του ταιριάζει


Τα παιδιά μπορούν να ασκούνται από την ηλικία των 6 μηνών. Άλλωστε η κίνηση είναι ζωή για τα παιδιά κάθε ηλικίας. 
Προτρέψτε τα παιδιά σας να κινούνται με κάθε τρόπο. Η κίνηση και στη συνέχεια η άθληση βοηθά το παιδί να αναπτύξει σωστά σωματικά, ψυχικά και πνευματικά χαρακτηριστικά ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας φυσιολογικός και υγιής ενήλικας.

6 μηνών - 3 ετών
Μπορείτε να παίζετε με το βρέφος με διάφορα παιχνίδια που έχουν έντονα χρώματα και είναι κατασκευασμένα από μαλακά υλικά (λάστιχο, καουτσούκ, πανί). Προσοχή χρειάζεται γιο να μην κόψει το παιδί κανένα κομματάκι και το καταπιεί ή το εισπνεύσει. Γι’ αυτό καλό θα είναι το παιχνίδι να μην έχει εξογκώματα ή τμήματα που να τα βάζει στο στόμα του.
Όταν αρχίσει να περπατάει μπορεί να κάνει τις ασκήσεις του παίζοντας, π.χ. τρέχοντας να φέρει την μπάλα ή σηκώνοντας ένα ανάλογο βάρος για την ηλικία του. Τα μπαλόνια είναι καλά παιχνίδια για την ηλικία αυτή, ελαφρά και ακίνδυνα. Χρειάζεται, όμως προσοχή γιατί μπορεί το παιδί να το βάλει στο στόμα του και να το σπάσει. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που το παιδί έπαθε πνιγμό από εισπνοή κομματιού από μπαλόνι.
Το σκαρφάλωμα (αναρριχήσεις) σε διάφορα μικροέπιπλα ή στο κρεβάτι με εμπόδια ή χωρίς είναι μια καλή άσκηση. Σκαρφαλώματα μπορεί να κάνει και στην παιδική χαρά. Πάντοτε, όμως, χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση. Μην αφήνετε το παιδί σας ποτέ μόνο του γιατί κινδυνεύει να πέσει και να χτυπήσει. Η βρεφική κολύμβηση βοηθά το παιδί να μην φοβάται το νερό. Προσφέρει άσκηση και ψυχαγωγία 

3 - 4 ετών
Τα αθλήματα και τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά γιατί το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί και το μυαλό του. Όπως π.χ. την τυφλόμυγα ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλέον μουσική ρυθμική και να χορεύετε μαζί με το παιδί (αεροβικός χορός). Μπορείτε επίσης να τραγουδάτε ενώ συγχρόνως χορεύετε με το πιτσιρίκι σας χτυπώντας τα χεράκια ή τα ποδαράκια, ανάλογα με το τραγούδι. Μπορεί το παιδάκι ν’ αρχίσει μαθήματα κολύμβησης στο κολυμβητήριο. Ο συνδυασμός κολύμβησης και παιχνιδιού είναι η ιδανική άσκηση το καλοκαίρι. Επίσης, το τρέξιμο στην αμμουδιά, το παίξιμο της μπάλας και άλλες ασκήσεις που μπορείτε να επινοήσετε στην αμμουδιά. 

4 - 6 ετών
Αρχίζει το παιδί να εντάσσεται σε ομαδικά παιχνίδια-αθλήματα, όπως ρυθμική γυμναστική, χορός, κολύμπι σε πισίνα. Μπορείτε να το γράψετε συγχρόνως με το σχολείο σε ένα γυμναστήριο για παιδιά. Ο προπονητής θα πρέπει να είναι γνώστης της παιδικής ψυχολογίας και του αθλήματος που θ’ αρχίσει το παιδί, π.χ. μπάσκετ, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, κ.α. 



7 - 10 ετών
Τα παιδί πλέον ξέρει τι θέλει. Μπορεί να διαβάζει ή να παρακολουθεί τηλεόραση. Αλλά θέλει και τα παιχνίδι. Προσοχή! Για την ηλικία αυτή το καλύτερο παιχνίδι είναι η άσκηση. Το σώμα του παιδιού που μεγαλώνει χρειάζεται άσκηση για να δυναμώσουν τα οστά και σι μύες. Είναι λάθος στην ηλικία αυτή να κάθεται το παιδί και να παίζει με το κομπιούτερ. Οι ασκήσεις που συνιστώνται στην ηλικία αυτή είναι το βάδισμα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, οι πολεμικές τέχνες αλλά και ο χορός. Θα πρέπει να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει ότι πρέπει να αθλείται και όχι να συναγωνίζεται τα άλλα παιδιά ιδιαίτερα στα αθλήματα σύγκρουσης. 

10 - 15 ετών
Ήδη το παιδί έχει μπει στην εφηβική ηλικία και ξέρει πλέον τι άθλημα να διαλέξει. Ο έφηβος πρέπει να εντάξει στο καθημερινό του πρόγραμμα και την άσκηση. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, δηλαδή η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση, θα βοηθά τον έφηβο στα μαθήματά του αλλά και θα τον ενδυναμώσουν ψυχικά και σωματικά έτσι ώστε να αποφύγει τις κακές συνήθειες της ηλικίας του που είναι το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, τα ξενύχτια, το ποτό και άλλα. Τέλος πρέπει να καταλάβουν οι γονείς και να το μεταδώσουν στα παιδιά τους ότι η άθληση είναι διασκέδαση. Η πειθαρχία, η υγιεινή ζωή και η μίμηση είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι του παιδιού για τη σωστή συναισθηματική και σωματική του ανάπτυξη. Το παιδί που έχει ταλέντο στον αθλητισμό γρήγορα θα ξεχωρίσει ότι και να γίνει. Αναπτύξτε στα παιδιά σας την αγάπη για τη φύση και τη σωματική καταπόνηση. Πηγαίνετε τακτικά εκδρομές στη φύση και προσπαθήστε να τους δίνετε δουλειές για να κινούνται. Το πολύ καθισιό κάνει τα παιδιά παχύσαρκα και μαλθακά, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν συχνά.

Τα παιδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όσον αφορά την προστασία από τραυματισμούς στα αναπτυσσόμενα οστά και τους μυς όταν κάνουν διάφορα αθλήματα.
Ακολουθούν, οι οδηγίες για ασφάλεια στην άσκηση των παιδιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Χειρουργών Ορθοπεδικών:
Προετοιμαστείτε για τα αθλήματα με το να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση.
Μάθετε όλους τους κανόνες του αθλήματος.
Πάντα να κάνετε ζέσταμα και στρέτσιγκ πριν το παιχνίδι.
Αν αισθανθείτε πόνο ή είστε πολύ κουρασμένος αποφύγετε το άθλημα μέχρι να νιώσετε καλύτερα.
Πάντα να φοράτε κατάλληλη προστατευτική εξάρτυση και να γνωρίζετε πώς να τη χρησιμοποιείτε σωστά. 

Διαβάστε επίσης:


ΣτΕ: Συνταγματική η διαγραφή από παιδικούς και νηπιαγωγεία, παιδιών που οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν

Το είδος της άσκησης εξαρτάται και από το ίδιο το παιδί. Η άσκηση πρέπει να είναι διασκεδαστική, να μην του προκαλεί αμηχανία, να μην έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα αλλά να του προσφέρει και επιβράβευση. Το παράδοξο είναι πως, ενώ τα παιδιά αποτελούν την πιο δραστήρια κινητικά ομάδα, μόνο μια μικρή μειονότητά τους ασκείται συστηματικά. Δυστυχώς δαπανούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Έχει αποδειχθεί ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνεται κατά την εφηβεία, ιδιαίτερα στα κορίτσια. Στο σχολείο θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα άθλησης, υπό επιτήρηση, και να υπάρχει εκπαίδευση στους μαθητές για τα οφέλη της άσκησης γενικότερα.

Ασφαλείς γειτονιές, η ύπαρξη παιδότοπων, αθλητικών εγκαταστάσεων, τμημάτων παιδικής-εφηβικής ηλικίας στους αθλητικούς συλλόγους, αλλά και διαθέσιμος χρόνος από τους γονείς για τη μεταφορά των παιδιών είναι παράγοντες απαραίτητοι για την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό, ώστε να αποκομίσουν μακροχρόνια οφέλη για τα οστά.

Ας αναλύσουμε λοιπόν τώρα τα είδη της άσκησης που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά, καθώς και τα οφέλη που παρέχουν στον οργανισμό.

Αερόβια άσκηση
Είναι η άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης με μεγάλη διάρκεια. Με την αερόβια άσκηση, αυξάνεται η πρόσληψη οξυγόνου και οι χτύποι της καρδιάς. Άρα, αυξάνεται η αντοχή. Δραστηριότητες που ανήκουν στην αερόβια άσκηση είναι:
Το έντονο περπάτημα
Το τζόκινγκ
Το ανέβασμα σκάλας
Το ποδήλατο
Το σκοινάκι
Ο χορός
Η κωπηλασία
Το κολύμπι
Το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, το τένις
Το πατινάζ

Ασκήσεις ευλυγισίας

Με τις ασκήσεις ευλυγισίας, τα παιδιά ωφελούνται, καθώς έχουν καλή φυσική κατάσταση των αρθρώσεων, προστατεύονται από τραυματισμούς και έχουν καλή στάση σώματος. Εδώ ανήκουν οι διατάσεις, η ρυθμική γυμναστική και οι πολεμικές τέχνες.

Αθλήματα δύναμης

Πρόκειται για αθλήματα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Σε αυτά ανήκουν το τένις, καθώς και η ενόργανη γυμναστική, στην οποία περιλαμβάνεται το μονόζυγο, ο ίππος, ο δοκός ισορροπίας, οι ασύμμετροι ζυγοί.

Πολεμικές τέχνεςΥπάρχουν διάφορα είδη (τζούντο, ταεκβοντό κ.ά.) τα οποία έχουν πολλαπλές ιδιότητες στο σώμα και στο νου, καθώς δυναμώνουν τους μύες, βοηθάνε στην ευλυγισία και την ισορροπία τους σώματος, αυξάνουν την δύναμη και την αντοχή έναντι στον πόνο και την κούραση, βοηθάνε στην αυτοάμυνα, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση με επακόλουθο καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά και μαθησιακές επιδόσεις, και τέλος βοηθάνε σε θέματα πειθαρχίας και ευγένειας.

Άθλημα δεξιοτεχνίας
Το πινγκ-πονγκ ανήκει σε αυτό το είδος άθλησης, το οποίο χαρακτηρίζεται από εκρηκτικότητα και ταχύτητα.
Ασκήσεις τόνωσης μυών
Εδώ ανήκουν τα push-ups, οι κοιλιακοί, οι έλξεις.
Μια χαρακτηριστική εικόνα της φυσικής δραστηριότητας ενός παιδιού είναι η παρακάτω:

Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται απλές φυσικές δραστηριότητες, που μπορούν να εντάξουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, όπως το περπάτημα. Ακολουθούν με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα και άνω, αερόβιες ασκήσεις και ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το ποδήλατο. Στη τρίτη βαθμίδα ακολουθούν τα αθλήματα ευλυγισίας. Και στην κορυφή αυτό που πρέπει να αποφεύγεται, δηλαδή το καθισιό!

Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η συστηματική άσκηση στα παιδιά προάγουν τη σωματική και ψυχική του υγεία. Βοηθούν στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος και συμβάλλουν στην μείωση εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Προφυλάσσουν από αντικοινωνικές συμπεριφορές, καθώς τα παιδιά με τη δραστηριότητά τους εμφανίζουν πνεύμα ομαδικότητας και αυτοπειθαρχίας.

Για να συμβούν όλα τα παραπάνω, πρέπει να συμπεριλάβουμε τη γνώμη του παιδιού στο τι του αρέσει να κάνει. Γιατί, κάθε άνθρωπος, όποιας ηλικίας και να είναι, έχει τις προτιμήσεις του. Και ως γνωστόν, σε κάθε τι που μας αρέσει αρκετά, είμαστε και αποδοτικότεροι. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά…

ΠΗΓΗ: themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.