Καφές και άσκηση: Πώς συνδέονται;

Η θετική επίδραση του καφέ στη φυσική κατάσταση οφείλεται στο βασικό του συστατικό την καφεΐνη.
Μόλις καταναλωθεί λοιπόν, η καφεΐνη απορροφάται άμεσα από τα κύτταρα στο σώμα μας.
Τι μας προσφέρει;

Εγρήγορση και ευφορία

Η καφεΐνη ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, αυξάνοντας την ετοιμότητα και την εγρήγορσή μας. Παράλληλα, μειώνει την πιθανή κούραση διεγείροντας την έκκριση ενδορφινών, υπεύθυνων για το αίσθημα της ευφορίας.

Καλύτερη κυκλοφορία

Πρόσφατη ιαπωνική έρευνα μελέτησε τις επιδράσεις του καφέ στην κυκλοφορία σε άτομα που δεν ήταν τακτικοί καταναλωτές καφέ. Όσοι έπιναν “κανονικό” (με καφεΐνη) καφέ παρουσίασαν 30% αύξηση της ροής του αίματος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 75 λεπτών, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν την ντεκαφεϊνέ έκδοση. Καλύτερη κυκλοφορία σημαίνει καλύτερη προπόνηση για τους μύες που χρειάζονται οξυγόνο!

Λιγότερος πόνος

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 2-3 φλιτζ. καφέ μία ώρα πριν από προπόνηση 30 λεπτών υψηλής έντασης μείωσε την αντίληψη του πόνου των μυών. Έτσι, μπορείς να ασκηθείς πιο σκληρά για να βελτιώσεις τη δύναμη ή / και την αντοχή των μυών.

Καλύτερη μνήμη

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος από το Johns Hopkins University διαπίστωσε ότι η καφεΐνη ενισχύει τη μνήμη έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της. Αυτή η ώθηση του εγκεφάλου μπορεί να είναι σημαντική κατά τη διάρκεια προπονήσεων, ειδικά όταν χρειάζεται να ανακαλέσεις συγκεκριμένες ασκήσεις.

Διατήρηση των μυών

Σε μια μελέτη σε ζώα, αθλητικοί επιστήμονες του Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι έδειξαν ότι η καφεΐνη αντιστάθμισε την απώλεια της μυϊκής δύναμης που έρχεται με τη γήρανση. Διαφορά παρατηρήθηκε τόσο στο διάφραγμα, όσο και το σκελετικό μυ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής φυσικής κατάστασης και να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με την ηλικία.

Περισσότερα καύσιμα για τους μύες

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology διαπίστωσε ότι λίγη καφεΐνη μετά την άσκηση μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη, ιδίως για αθλητές αντοχής. Χρησίμευσε ως ένα απόθεμα ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης, που τροφοδότησε με δύναμη και αντοχή των τον οργανισμό.

Βοηθά την κίνηση των μυών

Διεγείρει την έκκριση επινεφρίνης, γνωστή σε όλους μας ως αδρεναλίνη, όπου σε συνδυασμό με την καφεΐνη αυξάνουν τη συσταλτικότητα των μυών μας.

Εξοικονόμηση «ενέργειας»

Η πρόσληψη καφεΐνης πριν την άσκηση συμβάλλει σε εξοικονόμηση γλυκογόνου, που αποτελεί τη βασική αποθήκη γλυκόζης –δηλαδή ενέργειας για το σώμα μας. Η εξοικονόμηση αυτή παρατηρείται από τα πρώτα 15 λεπτά της άσκησης, γεγονός που επιτρέπει στο άτομο να αποδώσει καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πότε να καταναλώσεις τον καφέ;

Η καφεΐνη απορροφάται αρκετά γρήγορα από το σώμα σου, μία ώρα πριν το γυμναστήριο λοιπόν είναι μία καλή στιγμή για να φτιάξεις τον καφέ σου.

Σε ποια ποσότητα;


Είτε προτιμάς κρύο φραπέ, είτε ζεστό νες τα βήματα είναι απλά για να έχεις γρήγορα κι εύκολα το ρόφημά σου. Χρειάζεσαι 200ml νερό, 2 γεμάτες κουταλιές του γλυκού καφέ (είναι γύρω στα 4g) και τα κατάλληλα σύνεργα: ένα σέικερ, ένα κουταλάκι και πολλή όρεξη… έτοιμος ο καφές σου!

Υπάρχει όριο στην ποσότητα καφεΐνης που μπορώ να καταναλώσω;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων είναι καλό να καταναλώνεις έως 400mg καφεΐνης μέσα σε 24 ώρες, δηλαδή σε μία ημέρα. ‘Εχε κατά νου ότι η καφεΐνη εκτός από τον καφέ, βρίσκεται και σε ροφήματα τύπου κόλα, στο τσάι, σε χυμούς με καφεΐνη και στη σοκολάτα.

Επηρεάζει η καφεΐνη την ενυδάτωσή σου;

Οι μελέτες δεν επιβεβαιώνουν κίνδυνο αφυδάτωσης ή αλλαγής στη θερμοκρασία του σώματος ενός αθλούμενου μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Επιπλέον, είναι καλό να θυμάσαι ότι πίνοντας καφέ καταναλώνεις και νερό ταυτόχρονα, γεγονός που ενυδατώνει το σώμα σου!

Μην το παρακάνεις όμως, βασισμένος σ αυτές τις πληροφορίες γιατί θα αισθανθείς τους παλμούς της καρδιάς σου να ανεβαίνουν και μπορεί να προκαλέσεις προβλήματα και στο στομάχι σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.