Χαρδαλιάς: Τι είπε για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown

Στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στη χώρα μας αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Απέχουμε πολύ από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πάρα πολλά εργαλεία - μέτρα στη φαρέτρα μας για να αποφύγουμε ένα τοπικό lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι καθημερινά γίνονται περισσότερα από 15.000 τεστ για κορονοϊό, λέγοντας πως «έχουμε προσεγγίσει τα 17.000».

Ιδιαίτερα για την Αττική τόνισε ότι καθημερινά γίνονται δυο τεχνικές συσκέψεις με τους ειδικούς να εξετάζουν τις εξελίξεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα δήμο το δήμο, περιοχή την περιοχή.

Όπως είπε υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα και αποτελεσματικά στάδια και μέτρα πριν φτάσουμε σε αποκλεισμούς και απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τουλάχιστον όσον αφορά στην Αττική.

«Βλέπουμε όλα τα πραγματικά δεδομένα και αναλόγως ετοιμαζόμαστε, είτε να εισηγηθούμε, είτε να εφαρμόσουμε, είτε να βγάλουμε από τα συρτάρι μέτρα τα οποία θα εξελίσσονται σιγά -σιγά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, σημειώνοντας «ήδη έχουν ανακοινωθεί περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα αυξηθούν. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή των νόμων σώζει ζωές. Η εμπειρία από διάφορες περιοχές, δείχνει ότι όπου τα μέτρα τηρήθηκαν με συνέπεια και υπευθυνότητα, είχαμε σημαντική επιδημιολογική αποφόρτιση. Και η τήρηση των μέτρων σημαίνει όχι νέα μέτρα».
Παράλληλα αναφέρθηκε στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τονίζοντας ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες σε όλη τη χώρα.

«Από την αρχή της πανδημίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής χωρίς εκπτώσεις. Δίνουμε δε, ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Δυστυχώς, σε συγκεκριμένες μονάδες έχουμε δει μη τήρηση των πρωτοκόλλων, με δραματικές συνέπειες για συνανθρώπους μας. Έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι, με στόχο τις επόμενες δέκα ημέρες να ελεγχθούν όλες, σε όλη την επικράτεια. Θέλουμε να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η συμβολή των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές τις μονάδες», υπογράμμισε.

Σε αυτό το σημείο, επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για τους εργαζόμενους σε αυτά: «Για αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ασφαλή συμπεριφορά των εργαζομένων, η οποία είναι επιβεβλημένη. Συγκεκριμένα: Αναβολή μη αναγκαίων αδειών, υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος για κορονοϊό με τη μέθοδο pcr, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την επάνοδό τους στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, καθώς και αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση υποχρεωτικού συγχρωτισμού με άτομα από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν εξεταστεί για κορονοϊό. Περιορισμός σε χώρους συνάθροισης και αποφυγή επαφών, ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος σε αυτές τις δομές έρθει σε επαφή με κρούσμα, επιβάλλεται από τις περιστάσεις η παρακολούθηση της υγείας του και η θερμομέτρησή του δύο φορές την ημέρα, καθώς και η διαμονή του σε διαφορετικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ελέγχων σε στρατεύσιμους, ο υφυπουργός επισήμανε: «Τις επόμενες ημέρες παρουσιάζονται περίπου 8.450 στρατεύσιμοι. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα γίνει σε όλους τεστ για κορονοϊό στα σημεία κατάταξης, από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι δειγματοληψίες στο Στρατό Ξηράς, από τις 8 έως τις 14/9 στην Πολεμική Αεροπορία και από τις 15 έως τις 23/9 στο Πολεμικό Ναυτικό».

Τέλος, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «μέλημά μας ήταν, είναι και παραμένει, να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία. Από την προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Για να αποδώσουν τα μέτρα χρειάζεται συνεργασία Πολιτείας, κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας και να κερδίσουμε την μάχη με τον αόρατο εχθρό».


newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.