Κορονοϊός: Σταθερά στο «κόκκινο» η Αττική - Κικίλιας: Έτοιμοι για τοπικά lockdown

Κάτω από 200 κρούσματα καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο στη χώρα μας, ωστόσο συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, την ώρα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με νέα μέτρα για την Αττική.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 180 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13420, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

Τα 2419 (18.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5789 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 59 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 173 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και έχουμε 310 θανάτους συνολικά στη χώρα. 112 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Από τα 157 εγχώρια κρούσματα, τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:
– 21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 102 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 8 συνδέονται με συρροές, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης, όλα συνδεόμενα με το ΚΦΠΜ Μόριας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας, όλα συνδεόμενα με συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Έρχεται κατάλογος με μέτρα για την Αττική

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, καταρτίζει κατάλογο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Αττική .

Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα και θα έχουμε όπως φαίνεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να συντάξουν μια λίστα μέτρων σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με το CNN Greece, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μοντέλο Πόρου ή Ημαθίας για την εντόπιση της εξάπλωσης του ιού.

Κικίλιας: Έτοιμοι για τοπικά lockdown στην Αττική

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να άφησε νωρίτερα σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε δήμους της Αττικής.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, οι οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο για να προστατεύσουμε τα παιδιά.

Ο υπουργός τόνισε πως είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ληφθούν αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής και ότι ο ΕΟΔΥ αναλύει τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.

«Παρακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία τους, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, υπάρχουν προβλήματα. Ανοίγουν σχολεία, κλείνουν σχολεία, γίνεται αναθεώρηση καθημερινά των υγειονομικών κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα.

Θα είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει task force η οποία έχει δημιουργηθεί για αυτό ακριβώς το σκοπό. Ο ΕΟΔΥ είναι εδώ, οι επιστήμονές μας είναι εδώ, με πολλή αγάπη για τα παιδιά μας», τόνισε.

Ο Β. Κικίλιας αναφερόμενος στην περίπτωση που έχουμε κρούσμα σε σχολείο, είτε μαθητή, είτε εκπαιδευτικού, είπε πως η αντιμετώπιση είναι διαφορετική «ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα, δύο ή τρία κρούσματα, αν είναι συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα ή όχι, αν είναι συρροή ή όχι. Αυτός ο οποίος έχει αναλάβει υπεύθυνος από το σχολικό συγκρότημα, έρχεται σε επαφή με τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και αμέσως ενημερώνεται η task force και πράττουν τα δέοντα».

Μιλώντας για τα κριτήρια των τεστ και τα rapid tests ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίο κάνουμε τα τεστ και εξήγησε:

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν συμπτώματα και προϋποθέσεις τέτοιες προκειμένου να εξεταστούν. Μετά είναι ειδικές, ευπαθείς ομάδες, φυσικά οι υγειονομικοί και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Βέβαια, η επιστήμη τρέχει. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, μία από τις πρώτες στον κόσμο, που χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μερικές ημέρες, ξεκινώντας από τη Μόρια, ειδικά αντιγόνα τεστ, rapid test πολύ υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας. Και αυτό ενδεχομένως θα είναι ένα νέο όπλο στη διάγνωση του ιού».

Ερωτηθείς αν επιτροπή των λοιμωξιολόγων προσανατολίζεται, αν χρειαστεί, να ζητήσει τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων στην Αττική, ο Β. Κικίλιας τόνισε ότι τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

«Να υπενθυμίσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.

Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.