Το παγωτό κάνει καλό και δεν παχαίνει!

Όλοι αγαπάμε το παγωτό. Ακόμα και εκείνοι που δεν το προτιμούν ιδιαίτερα, λαχταρούν μια δροσερή μπαλίτσα τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.


Αν και οι περισσότεροι πιστεύουμε πως το παγωτό είναι παχυντικό και πως έχει μόνο αρνητικά, ωστόσο, όπως όλες οι τροφές έχει και τα θετικά του.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα παγωτό αξίζει μία θέση στο διαιτολόγιό μας. Δείτε τους:

1. Μας φτιάχνει τη διάθεση
Το παγωτό, σαν γλύκισμα που είναι, ενεργεί στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου μας και μας δημιουργεί ευχαρίστηση.

Η σοκολάτα που μπορεί να περιέχει μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Όταν την καταναλώνουμε, εκκρίνονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες, χημικές ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες, που βελτιώνουν την ψυχική μας διάθεση καθώς και σερετονίνη, μια ουσία με αντικαταθλιπτική δράση. Αν και τα παγωτά με σοκολάτα έχουν περισσότερα λιπαρά σε σχέση με άλλα, αξίζει να φάμε ένα ξυλάκι όταν η διάθεσή μας είναι χάλια (ένα όμως).

2. Είναι ιδανικό για δίαιτα
Αυξάνοντας τις πρωτεΐνες στη διατροφή μας και μειώνοντας τους υδατάνθρακες ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας και επιτυγχάνεται έτσι απώλεια βάρους.

Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών του παγωτού προέρχονται από το γάλα και μάλιστα είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Εκτός αυτού, το παγωτό έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, διότι είναι σύνθετη τροφή. Το λίπος που περιέχει εμποδίζει την γρήγορη απορρόφηση του σακχάρου. Είναι επομένως ιδανικό ακόμη και για τη δίαιτά μας αρκεί να μην υπερβάλουμε: μία μπάλα παγωτού με χαμηλά λιπαρά και στέβια τρεις φορές την εβδομάδα θα μας χαρίσει απόλαυση και σιλουέτα.

3. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες
Το παγωτό με μαύρη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα μας δίνει αντιοξειδωτικά, που μας προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών.

4. Είναι υγιεινό
Δεν περιέχει πολλά συντηρητικά, το μόνο συντηρητικό στο παγωτό συνήθως είναι ο πάγος και η κατάψυξη, ενώ με την παστερίωση του γάλακτος σκοτώνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα τυποποιημένα παγωτά (συνήθως περιέχουν πρόσθετες ύλες, αρώματα και χρώματα κλπ).

5. Δίνει ενέργεια!
Οι υδατάνθρακες που παίρνουμε από τη λακτόζη του γάλακτος και τις γλυκαντικές ουσίες, παράγουν ενέργεια και συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές λειτουργίες. Μετά την προπόνηση χρειάζεσαι αποκατάσταση των αποθεμάτων καυσίμων με υδατάνθρακες καθώς και λιπαρά που παρέχουν ενέργεια στους μυς. Ένα παγωτό βανίλια, λοιπόν, με κομμάτια μπανάνας (περιέχει κάλιο) δεν είναι άσχημη επιλογή για μεταπροπονητικό γεύμα.

6. Είναι γεμάτο βιταμίνες
Όσο και να μην το πιστεύετε το παγωτό έχει βιταμίνες. Συγκεκριμένα, έχει βιταμίνες A, B6, B12, C, D, E και K. Η βιταμίνη K είναι ένα θρεπτικό συστατικό, που αραιώνει το αίμα και προλαμβάνει την πήξη του. Εκτός από βιταμίνες το παγωτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, νιασίνη, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη!Αυτές οι θρεπτικές ουσίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τις λειτουργίες των οργάνων και των νεύρων.

7. Είναι πλούσιο σε μέταλλα
Είναι γεμάτο από ασβέστιο και φώσφορο. Το ασβέστιο διατηρεί γερά τα οστά και τα δόντια. Ενισχύει, επίσης, ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα και τις λειτουργίες των νεφρών. Ωστόσο, το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο και χωρίς την παρουσία του φωσφόρου.

Η ενεργειακή αξία των πιο συνηθισμένων γεύσεων παγωτού ανά 100 γραμμάρια είναι:

Γρανίτα: 100 θερμίδες
Διαιτητικό (0%): 125 θερμίδες
Σορμπέ (από φρούτα): 130 θερμίδες
Βανίλια: 180 θερμίδες
Παρφέ: 220 θερμίδες
Σοκολάτα: 235 θερμίδες
Καΐμάκι: 330 θερμίδες

Από τα διάφορα τυποποιημένα είδη παγωτών που κυκλοφορούν, το παγωτό ξυλάκι έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το κυπελλάκι, αρκεί να μην περιέχει επικάλυψη σοκολάτας ή καραμέλας.

Ποια είναι τα αρνητικά

Περιέχει κορεσμένα λιπαρά

Το μεγαλύτερο σύνολο του του γάλακτος στο παγωτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το λίπος, βέβαια, από το παγωτό δεν είναι όλο τόσο άσχημο. Παρέχει ενέργεια, προστατεύει τα όργανα από το άγχος και διεγείρει την παραγωγή σημαντικών ενζύμων. Το κορεσμένο, ωστόσο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές ασθένειες και αύξηση του σωματικού βάρους.

Χοληστερόλη

Η κατανάλωση πάρα πολύ παγωτού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο χοληστερόλης. Μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια περιέχει 25 mg. χοληστερόλης. Εάν έχετε υψηλά επίπεδα στο αίμα, τρώτε παγωτό με μέτρο.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι διαβητικοί δεν μπορούν να φάνε παγωτό , περιέχει άφθονες ποσότητες ζάχαρης σε κάθε μερίδα. Η τακτική κατανάλωση παγωτού τακτικά, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, καρδιαγγειακές Μια μερίδα παγωτού βανίλια περιέχει 40 θερμίδες από τη ζάχαρη που είναι το 40 % της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης ζάχαρης για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Newsroom themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.