Τα χειρότερα παπούτσια για τα πόδια σας


Η μόδα το προτάσσει. Οι γυναίκες να φορούν παπούτσια ψηλά και ακόμη ψηλότερα.

Όμως αυτό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα πόδια μας. Τα παπούτσια με ψηλό τακούνι μπορεί να προκαλέσουν διάστρεμμα ποδοκνημικής άρθρωσης, οξύ πόνο στο πρόσθιο, μέσο ή οπίσθιο τμήμα του άκρου ποδός μέχρι και χρόνιο πόνο στο πέλμα.

Για παράδειγμα ένα παπούτσι με μέτριο τακούνι και σκληρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει έναν επώδυνο όζο-κάλλο στο οπίσθιο τμήμα του πέλματος. Το σκληρό υλικό του παπουτσιού σε συνδυασμό με το τακούνι πιέζει την ευπαθή περιοχή και προκαλεί φλεγμονή, υμενίτιδα μέχρι και τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνει καταρχήν με αλλαγή των παπουτσιών ή τροποποίησή τους, με χρήση πάγου και ανάπαυσης-αποφόρτισης της περιοχής, και σε πιο ανθεκτικές περιπτώσεις με συνεδρίες φυσικοθεραπείας και χρήση ειδικών ορθοτικών.

Τα παπούτσια με πολύ ψηλό τακούνι μπορεί να οδηγήσουν το πέλμα, ιδίως το πρόσθιο τμήμα του, σε μια τέτοια θέση με αποτέλεσμα φλεγμονή στην περιοχή, την γνωστή μεταταρσαλγία. Παρατεταμένη και χρόνια πίεση στο πρόσθιο τμήμα του πέλματος μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ρωγμώδες κάταγμα στην περιοχή.

Και για τις δυο παραπάνω περιπτώσεις η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση και εν δυνάμει πρόληψη είναι η επιλογή παπουτσιών με ύψος τακουνιού μέχρι 5 εκατοστά με πιθανή τροποποίησή τους.

Όλες οι γυναίκες που φορούν παπούτσια με τακούνι μέτριο ή ψηλό έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάθουν διάστρεμμα ποδοκνημικής άρθρωσης, ιδίως του έξω διαμερίσματος, λόγω μεγαλύτερης αστάθειας. Αυτή η κάκωση οδηγεί σε διάταση του έξω συνδεσμικού συστήματος της ποδοκνημικής άρθρωσης και χρειάζεται ιατρική εξέταση και αντιμετώπιση. Συχνές κακώσεις της ποδοκνημικής άρθρωσης με διαστρέμματα και κατάγματα αυξάνουν την πιθανότητα για ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας πρόωρα.

Εκτός από τα παπούτσια με τακούνι, μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν και τα παπούτσια -μπαλαρίνες. Αυτά τα ντελικάτα παπούτσια δεν έχουν υποστήριξη της επιμήκους ποδικής καμάρας με αποτέλεσμα να μην στεκόμαστε και να μην βαδίζουμε σωστά και να παρουσιάζουμε συχνά προβλήματα-πόνο στα γόνατα, στα ισχία και στη μέση. Συχνά οι μπαλαρίνες δημιουργούν μια φλεγμονώδη κατάσταση στο μέσο τμήμα του πέλματος, γνωστή ως πελματιαία απονευρωσίτιδα. Αν λοιπόν δεν γίνεται να αποχωριστείτε τις μπαλαρίνες σας, απαραίτητο είναι να χρησιμοποιήσετε πάτους για την υποστήριξη της επιμήκους ποδικής καμάρας ή υποπτέρνια (πάτους για την πτέρνα). Σε επίμονες καταστάσεις-περιπτώσεις χρειάζεται η συμβολή του ειδικού ιατρού για την ενδεχόμενη κατασκευή ειδικών πάτων μετά από μετρήσεις σε ειδικό πελματογράφο.

Επίσης οι σαγιονάρες προσφέρουν πολύ μικρή προστασία.Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τραυματισμό του ποδιού από βοτσαλάκια ή άλλα αντικείμενα που υπάρχουν στο δρόμο εφόσον το πόδι είναι εκτεθειμένο. Απαγορεύεται οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να φορούν σαγιονάρες γιατί ο πιθανός τραυματισμός του ποδιού θα οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.Οι σαγιονάρες δεν παρέχουν καμία υποστήριξη της ποδικής καμάρας και όπως και οι μπαλαρίνες μπορεί να προκαλέσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα και άλγος σε γόνατα, ισχία και μέση.

Αν θέλεις να κάνεις το σωστό για τα πόδια σου:

  • έλεγξε ότι το παπούτσι κάμπτεται στο πρόσθιο τμήμα του αλλά δεν είναι πολύ εύκαμπτο,
  • έλεγξε ότι υπάρχει επαρκής υποστήριξη της επιμήκους ποδικής καμάρας,
  • διάλεξε ένα παπούτσι με τακούνι φαρδύ και ύψους μέχρι 5 εκατοστά.
Γράφει η Δήμητρα Μαλάκου, Φυσίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.