Ο έρωτας, ωφελεί σοβαρά την υγεία!


Η σκέψη και μόνο του να ερωτευθείς μπορεί να προκαλεί αναστάτωση: καρδιοχτύπι, αγωνία για το αν τα αισθήματα του άλλου θα είναι ίδια με τα δικά σου και πάει λέγοντας. Όμως ενώ και μόνο στη θέα του αντικειμένου του πόθου μπορείς να παθαίνεις ταχυπαλμία, ο έρωτας μπορεί να είναι το τέλειο αντίδοτο για καλή υγεία.

Όντως, στις απαρχές του ο έρωτας εμπεριέχει και λίγο άγχος. Μια μικρή μελέτη σε άτομα που μόλις είχαν ερωτευθεί έδειξε ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) ήταν υψηλότερα σ’ αυτούς που ήταν «φρεσκο-ερωτευμένοι» συγκριτικά με άτομα που ήταν μόνα ή σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι όταν οι συμμετέχοντες επανεξετάστηκαν μετά από 12 και 24 μήνες, τα επίπεδα της κορτιζόλης ήταν και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό δείχνει ότι το στρες που συνεπάγεται ο έρωτας είναι προσωρινό, αλλά τα οφέλη του να είσαι ερωτευμένος παραμένουν, καθώς και άλλες ορμονικές αλλαγές μπορεί να έχουν προστατευτικές επιδράσεις έναντι του στρες.

«Αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε κάποιον είναι η μεγαλύτερη δραστηριότητα στο ‘σύστημα ανταμοιβής’», εξηγεί η Δρ Έλεν Φισερ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο «Rutgers», των ΗΠΑ. «Ο εγκέφαλος πλημμυρίζει από ντοπαμίνη, που σου προσφέρει ενέργεια, αισιοδοξία και καλή συγκέντρωση, όλα καλά αντίδοτα στο στρες», συμπληρώνει.

Όπως εξηγεί η Δρ Φίσερ, ο έρωτας μοιάζει με έναν κύκλο: καθώς ερωτεύεσαι, τα επίπεδα της ντοπαμίνης αυξάνονται απότομα, γεγονός που με τη σειρά του συντελεί στην παραγωγή τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη σχετίζεται με την αυξημένη διάθεση για σεξ. Και η σεξουαλική απελευθέρωση έχει μια ιδιαίτερη καλή επίδραση στην υγεία, λέει η Δρ Φίσερ, παρέχοντας οξυγόνο στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα του σώματος.

«Το σεξ με τον κατάλληλο άνθρωπο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία» εξηγεί η καθηγήτρια αναφέροντας μια μακρά λίστα με οφέλη που μειώνουν το στρες. «Μειώνεται η αρτηριακή πίεση του αίματος, ενισχύεται η διάθεση από την έκκριση των ενδορφίνων. Το σεξ είναι χαλαρωτικό και σε βοηθά να κοιμηθείς, ενώ λειτουργεί ανακουφιστικά στους σωματικούς πόνους. Ακόμη και το δέρμα είναι πιο υγιές, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την συναισθηματική αυτοπεποίθηση», τονίζει.

Κι ενώ πολλά από αυτά τα οφέλη του έρωτα μπορούν να συντελέσουν στην μείωση του άγχους, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να κάνεις σεξ για να πετύχεις την ηρεμία: ένα φιλί, ένα άγγιγμα ή απλά κοιτώντας ο ένας τον άλλον, είναι αρκετά για την έκκριση της οξυτοκίνης (της ορμόνης του έρωτα) στο αίμα. Και η οξυτοκίνη πραγματικά αναστέλλει την παραγωγή της κορτιζόλης και της αντίδρασης στο άγχος.

Ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι απλώς και μόνο η αίσθηση της συναισθηματικής υποστήριξης του συντρόφου σου είναι αρκετή για να ανεβάσουν τα επίπεδα της οξυτοκίνης στον οργανισμό.

Φέτος λοιπόν με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, καθώς θα σκεφτόσαστε το αγαπημένο σας πρόσωπο για την ευτυχία που σας προσφέρει, μην ξεχνάτε και την ηρεμία που σας δίνει επίσης, είτε το συνειδητοποιείτε πάντα, είτε όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.