Επτά στις δέκα γυναίκες δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται

Σύμφωνα με την μεγαλύτερη πανελλαδική έρευνα για την οστεοπόρωση και τη σκελετική υγεία, το 53% των Ελλήνων έχει οστεοπόρωση ή οστεοπενία και δεν λαμβάνει φάρμακα, 7 στις 10 γυναίκες δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία, μειώνεται η πρόσληψη ασβεστίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα και είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα για την σκελετική υγεία και την οστεοπόρωση.

Σύμφωνα με την έρευνα:
  • 66% των Ελλήνων δεν ασκείται ποτέ.
  • 93% των ανδρών δεν έχει κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας, ενώ το ποσοστό των γυναικών φτάνει το 58%.
  • 26% παρουσιάζει αστάθεια στην βάδιση ενώ μόλις το 0.02% προσλαμβάνει την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται.
Η έρευνα επίσης ανέδειξε την «φτωχή» κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα με 9 στις 10 γυναίκες, άνω των 55 ετών, να μην καταναλώνουν την ποσότητα που χρειάζονται ενώ κάτω των 35 ετών, η αναλογία να είναι 7 στις 10 γυναίκες.
Τα αποτελέσματα για όσους δεν έχουν κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας έδειξαν ότι:
  • 82% δεν προσλαμβάνει το ασβέστιο που χρειάζεται
  • 53% έχει οστεοπόρωση ή οστεοπονία και δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή
  • 57% έχει ιστορικό οστεοπόρωσης
  • 67% δεν έχει φυσιολογικό βάρος
  • 68% δεν ασκείται ποτέ
  • 19% καπνίζει περισσότερα από 11 τσιγάρα καθημερινά
  • 23% έχει κάποιο κάταγμα και το
  • 41% των γυναικών έχει πρόωρη εμμηνόπαυση.
Η έρευνα διήρκησε 6 χρόνια, εξετάστηκαν και ερωτήθηκαν συνολικά 11.268 ενώ έλαβε χώρα σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, πράγμα που την καθιστά ως «χάρτη της σκελετικής υγείας της Ελλάδας». 
Οι ερωτήσεις αφορούσαν στις διατροφικές συνήθειες, στη φαρμακευτική αγωγή, στη φυσική κατάσταση αλλά και στο ιστορικό των ατόμων αυτών ενώ παράλληλα καταγράφηκαν οι τιμές των εξετάσεων του κάθε ατόμου.
Μια επίσης σημαντική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Χειρουργό Ορθοπαιδικό, κο Ιωάννη Χιώτη ανέδειξε την σημασία της έγκυρης, έγκαιρης και συστηματικής ενημέρωσης στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες ενημερώθηκαν από το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα σχετικά με την οστεοπόρωση, δεκαπέντε ημέρες μετά, είχαν σημαντικά θετική στάση έναντι της ασθένειάς τους και άλλαξαν παλιότερες συνήθειές τους.
Οστεοπόρωση είναι το νόσημα που χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της αντοχής του οστού, με αποτέλεσμα τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Το οστεοπορωτικό κάταγμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας. Tέλος, ως νόσημα αποτελεί ένα ευρύτερα κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα.

πηγή


Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.