Ζεστό μπάνιο: Τα οφέλη του για τον μεταβολισμό και την υγεία

Τα οφέλη του μπάνιου, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του νερού, είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων φλεγμονής και σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα στους υπέρβαρους άνδρες που κάνουν καθιστική ζωή.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το ζεστό μπάνιο μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε όσες θερμίδες θα καίγατε με τη γυμναστική, βοηθώντας σας να χάσετε βάρος.

Το σωματικό στρες, όπως αυτό που προκαλεί η άσκηση, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μιας φλεγμονώδους χημικής ουσίας (IL-6), η οποία ενεργοποιεί την απελευθέρωση αντιφλεγμονωδών ουσιών για την καταπολέμηση της επικίνδυνης για την υγεία χρόνιας φλεγμονής χαμηλού βαθμού.

Διαβάστε επίσης:

Υπολόγισε εύκολα και γρήγορα πόσες θερμίδες χρειάζεσαι κάθε μέρα

Πόνοι στα γόνατα: Ποιες ασκήσεις πρέπει να κάνετε

Αν όμως δεν μπορείτε για οποιοδήποτε λόγο να κάνετε γυμναστική, η παραμονή στη μπανιέρα με καυτό νερό, μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, απελευθερώνοντας μια ουσία που μειώνει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Loughborough ανέλυσαν δέκα υπέρβαρους άντρες που έκαναν καθιστική ζωή, αφού έμειναν επί μία ώρα σε μπανιέρα με νερό στους 38 βαθμούς.

Οι άνδρες υποβλήθηκαν σε αιματολογικό τεστ πριν, αμέσως μετά και δύο ώρες αργότερα για να ελεγχθούν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και τα επίπεδα φλεγμονών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα ζεστό μπάνιο αυξάνει τα επίπεδα του φλεγμονώδους χημικού IL-6 στην κυκλοφορία του αίματος. Το ίδιο παρατηρείται και όταν γυμναζόμαστε. Όταν το IL-6 φτάσει στην κορύφωσή του, ακολουθεί η ροή ουσιών που καταπολεμούν τα μη υγιή επίπεδα φλεγμονών. Επιπλέον, απελευθερώνεται νιτρικό οξύ που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την πίεση του αίματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα καυτό μπάνιο βελτιώνει την κατάσταση των φλεγμονών και βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους υπέρβαρους άντρες που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης, συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού σε πληθυσμούς που δεν μπορούν αντικειμενικά να ασκηθούν σωματικά. Τέτοιοι είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα, έχουν υποστεί διάσειση ή είναι τραυματισμένοι.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Applied Physiology.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.