Αυξημένος ο κίνδυνος γλαυκώματος λόγω της ρύπανσης του αέρα, λένε οι ειδικοί


Ερευνητές εκτιμούν πως η διαβίωση ενός ανθρώπου σε ένα περιβάλλον με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση δύναται να παρουσιάσει στα μάτια γλαύκωμα που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην τύφλωση.

Τα μικροσωματίδια στα μεγάλα αστικά κέντρα επηρεάζουν την όραση αυξάνοντας τουλάχιστον κατά 6% τον κίνδυνο γλαυκώματος.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Φόστερ του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου Moorfields, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Investigative Ophthalmology & Visual Science, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 111.400 άτομα.

Η κατάσταση των ματιών τους συσχετίστηκε με τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 (διαμέτρου κάτω των δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου) στην περιοχή όπου έμεναν.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ζούσαν στις πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά περιοχές, ήταν τουλάχιστον 6% πιθανότερο να εκδηλώσουν γλαύκωμα, καθώς επίσης να έχουν λεπτότερο αμφιβληστροειδή φακό – μια από τις αλλαγές που είναι τυπικές κατά την πρόοδο της πάθησης.

«Βρήκαμε άλλον ένα λόγο που η ρύπανση του αέρα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα από άποψη δημόσιας υγείας, καθώς η αποφυγή της μπορεί να κάνει καλό στην υγεία των ματιών, πέρα από άλλα προβλήματα υγείας», δήλωσε ο Δρ. Φόστερ.

«Αν και ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, θα συνεχίσουμε την έρευνά μας για να επιβεβαιώσουμε ότι όντως η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί γλαύκωμα», πρόσθεσε.

Τι είναι το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης παγκοσμίως και από αυτό πάσχουν περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι. Συνήθως οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο υγρό του ματιού, με αποτέλεσμα τη βλάβη στο οπτικό νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο. Η προχωρημένη ηλικία και οι γενετικοί παράγοντες, παίζουν ρόλο στην εμφάνιση γλαυκώματος, και σε αυτούς, πιθανώς θα πρέπει να προστεθεί πλέον και η ρύπανση του αέρα μετά τη νέα έρευνα.

Οι 4 βασικοί τύποι του γλαυκώματος

Πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας
Πρωτοπαθές γλαύκωμα κλειστής γωνίας
Δευτεροπαθές γλαύκωμα
Συγγενές γλαύκωμα
Είναι μόνιμη η βλάβη;

H βλάβη στο γλαύκωμα είναι μόνιμη αλλά με την κατάλληλη αγωγή μπορεί να προληφθεί ή να ανασταλεί η εξέλιξή της.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι ιδιαίτερα σημαντική ακόμη κι αν η όραση είναι ή φαίνεται ότι είναι φυσιολογική γιατί η επιδείνωση της μπορεί να συμβεί χωρίς να γίνει αντιληπτή από τον ασθενή.

Ο παράγων ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στο γλαύκωμα, προκαλώντας περιστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που επίσης συνδέει τη ρύπανση με τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι τα μικροσωματίδια προκαλούν φλεγμονή και έχουν άμεση τοξική επίπτωση πάνω στο νευρικό σύστημα του ματιού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη ρύπανση του αέρα με καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις, καθώς επίσης με νευροκφυλιστικές του εγκεφάλου (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον) και με εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια παλαιότερη έρευνα είχε βρει ότι οι κάτοικοι των αστικών περιοχών είναι 50% πιθανότερο να αναπτύξουν γλαύκωμα σε σχέση με όσους ζουν στην ύπαιθρο, πράγμα που επίσης δημιουργεί πρόσθετη υποψία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, που είναι μεγαλύτερη στις πόλεις, εμπλέκεται στο γλαύκωμα.
Μάλιστα, όπως είπε ο  Δρ.Φόστερ, «καθώς στη μελέτη μας δεν συμπεριλάβαμε τη ρύπανση του αέρα σε κλειστούς χώρους, ούτε σε εργασιακούς, η πραγματική επίπτωση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη».


Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.