Eπανάσταση στην έγκαιρη πρόβλεψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

To Aptima HPV test, από την πρώτη του κυκλοφορία στις ΗΠΑ και μετέπειτα σε όλον τον κόσμο, έφερε επανάσταση στην πρόληψη.



Με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα για την Πρόληψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας, το ΙΑΣΩ διοργανώνει την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, επιστημονική εκδήλωση με στόχο την παρουσίαση μίας νέας μοριακής εξέτασης για την ανίχνευση της HPV λοίμωξης και την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

To Aptima HPV test, από την πρώτη του κυκλοφορία στις ΗΠΑ και μετέπειτα σε όλον τον κόσμο, έφερε επανάσταση στην πρόληψη. Το Τεστ αυτό αντιπροσωπεύει την τελευταία γενιά διαγνωστικών HPV test στον τομέα της μοριακής βιολογίας. Έχει την πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) και είναι το μοναδικό HPV mRNA test που ανιχνεύει όλους, και τους 14 πλέον  ογκογόνους τύπους HPV.

Το Aptima HPV test πέραν του ότι αναγνωρίζει τους υψηλού κινδύνου τύπους HPV, στους οποίους οφείλεται το 98,5% των περιπτώσεων καρκίνου, το χαρακτηριστικό που το καθιστά μοναδικό είναι ότι ανιχνεύει την έκφραση των ογκοπρωτεινών Ε6/Ε7 του mRNA των 14 ογκογόνων τύπων. Η υπερέκφραση αυτών των ογκοπρωτεινών χαρακτηρίζει την ενεργό – ενσωματωμένη HPV λοίμωξη, δηλαδή την έναρξη της διαδικασίας της καρκινογένεσης. Η ιδιότητα αυτή του προσδίδει αναμφισβήτητη υπεροχή έναντι όλων των άλλων σε κυκλοφορία HPV DNA test, διότι αυτά ανιχνεύουν απλά και μόνο την επισωματική, δηλαδή την μη ενεργό λοίμωξη, η οποία κατά κανόνα είναι παροδική. Κι έτσι προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία σε πλήθος γυναικών, αφού δεν μπορούν να διακρίνουν ποιες είναι εκείνες οι λίγες γυναίκες που κινδυνεύουν και ποιες οι πολλές που δεν κινδυνεύουν. Μια καίρια διάκριση που προσφέρει μόνον το Aptima HPV test.

Δεν αρκεί, λοιπόν, ένα Τεστ απλά να ανιχνεύει την HPV λοίμωξη. Ο HPV είναι πολύ συχνός. Το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα μολυνθεί από τον ιό κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους. Στην συντριπτική πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων η λοίμωξη υποστρέφει. Το Aptima HPV test μπορεί να διακρίνει μεταξύ του “απλώς υπάρχει ο ιός” και του “ο ιός υπάρχει και είναι επικίνδυνος”. 

Με μία απλή λήψη σε υλικό ThinPrep Pap Test, εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα μπορεί πλέον η γυναίκα να διαπιστώσει όχι μόνον εάν έχει μολυνθεί από τον HPV, αλλά και εάν αυτός ο ιός είναι σε φάση ενεργούς λοίμωξης, και άρα κινδυνεύει στο μέλλον να εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις ή και καρκίνο. Αντιθέτως, εάν μία γυναίκα έχει αρνητικό Aptima HPV test μπορεί να καθησυχαστεί ότι δεν κινδυνεύει, και κυρίως να βεβαιωθεί ότι δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε θεραπείες, οι οποίες στο μέλλον μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές μαιευτικές επιπλοκές.

Η μεγάλη προγνωστική αξία του Aptima οδήγησε πολλές χώρες, όπως την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ στην απόφαση να εφαρμόσουν το Aptima test μαζικά σε όλες τις γυναίκες >30 ετών.

Το ΙΑΣΩ είναι η πρώτη Νοσηλευτική Μονάδα Υγείας στην Ελλάδα που διαθέτει το ειδικό Σύστημα Panther της Hologic, Inc. USA για την εφαρμογή της τεχνικής Aptima HPV test από υλικό ThinPrep Pap Test
 
                                          Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.