Κορονοϊός: Νέοι δρόμοι και ελπίδες με σημαντική επιστημονική ανακάλυψη

Ελπιδοφόρα έρευνα στο "φως" όσο ο φονικός ιός "θερίζει" ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. "Τα επιστημονικά ευρήματα θέτουν τις βάσεις για τον ορθολογικό σχεδιασμό φαρμάκου, ειδικού για τον κορονοϊό". 
Οι δοκιμές που ξεκινούν και οι εκκλήσεις.
Ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν… λέει να φύγει. Οι θάνατοι και τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται καθημερινά, ωστόσο -ευτυχώς- το τι συμβαίνει στην χώρα μας δεν συγκρίνεται με την καταστροφή άλλων χωρών.

Η Ιταλία δεν σταματά να μετρά νεκρούς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί στην νέα “Γουχάν”, με τους αριθμούς να προκαλούν σοκ!

Υπάρχει ελπίδα να μπει ένα… φρένο στον εφιάλτη; Οι ειδικοί εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη φαίνεται να υπάρχει ένας λόγος για να αισιοδοξούμε.

Ο κορονοϊός και η νέα έρευνα
Μία σημαντική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Science, ανοίγει νέους δρόμους για την ανακάλυψη φαρμάκου, ειδικού για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, όπως αναφέρει ο καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ, Κέντρο Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ, Γιώργος Κόκοτος.

Ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Rolf Hilgenfeld, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λούμπεκ στη Γερμανία, ανακοίνωσε την κρυσταλλική δομή της κύριας πρωτεάσης του κορονοϊού και μάλιστα συγκρυσταλλωμένης με έναν αναστολέα-υποψήφιο φάρμακο.

«Αυτά τα επιστημονικά ευρήματα θέτουν τις βάσεις για τον ορθολογικό σχεδιασμό φαρμάκου, ειδικού για τον κορονοϊό SARS-CoV-2», τονίζει ο κ. Κόκοτος. Όπως εξηγεί, η κύρια πρωτεάση (Mpro, 3CLpro) του κορονοϊού αποτελεί ελκυστικό στόχο για την ανακάλυψη νέου φαρμάκου (αναστολέα του ενζύμου) γιατί διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην επεξεργασία πρωτεϊνών που μεταφράζονται από το ιικόRNA. Η εξειδίκευση της ιικής πρωτεάσης δεν μοιάζει με καμία από τις πρωτεάσες του ανθρώπου.

Γι’ αυτό θεωρείται ότι αναστολείς της δεν θα παρουσιάζουν τοξικότητα
Σημειώνει ότι το ένα τέταρτο των χρησιμοποιούμενων γενικά φαρμάκων αποτελείται από αναστολείς ενζύμων.

Οι αναστολείς που αναπτύχθηκαν στη Γερμανία βασίζονταν σε παλαιότερα ευρήματα του καθ. Hilgenfeld, στο πλαίσιο ερευνών για τον SARS-CoV. Οι τωρινές μελέτες σε εργαστηριακό επίπεδο έδειξαν ότι ο προτεινόμενος αναστολέας (άλφα-κετοαμίδιο) είναι κατάλληλος για χρήση υπό εισπνεόμενη μορφή.

Η ομάδα του καθηγητή Γιώργου Κόκοτου στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ ξεκίνησε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Hilgenfeld, στο πλαίσιο της οποίας ενώσεις (κετοαμίδια) που είχαν συντεθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσίαζαν δράση κατά κορονοϊών θα ελεγχθούν για τη δράση τους στη Γερμανία έναντι του νέου κορονοϊού.

Η Johnson & Johnson ξεκινά δοκιμές εμβολίου κατά του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson ανακοίνωσε πως οι δοκιμές σε ανθρώπους του πειραματικού εμβολίου της κατά του κορονοϊού θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και πως θα είναι διαθέσιμο για την αδειοδότηση έκτακτης χρήσης του από τις αρχές του 2021.

Η J&J τόνισε επίσης πως δεσμεύεται για επενδύσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μαζί με την αμερικανική Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας ( Biomedical Advanced Research and Development Authority) για τη συγχρηματοδότηση της έρευνας για το εμβόλιο, επεκτείνοντας προηγούμενη συνεργασία τους.


Έκκληση να διατεθεί σε χαμηλή τιμή η ρεμντεσιβίρη
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και δεκάδες άλλες ΜΚΟ κάλεσαν την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να επιτρέψει σε ακόμη περισσότερους την πρόσβαση στο αντιϊκό της σκεύασμα ρεμντεσιβίρη (remdesivir), σε περίπτωση που διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του νέου κορονοϊού Covid-19.

Σε ανοικτή επιστολή τους στον πρόεδρο του ΔΣ της καλιφορνέζικης εταιρείας Ντάνιελ Ο’ Ντέι, οι ΜΚΟ ζητούν από την Gilead «να εγγυηθεί την ταχεία διαθεσιμότητα σε μια προσιτή τιμή, και την προσβασιμότητα στην πειραματική χορήγηση της ρεμντεσιβίρης για τη θεραπεία του Covid-19».

«Η Gilead κατέχει τα δικαιώματα της ρεμντεσιβίρης σε πάνω από 70 χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη γενοσήμων έως το 2031. Η Gilead έχει ζητήσει από την αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων να καταχωρηθεί η ρεμντεσιβίρη ως ορφανό φάρμακο ώστε να ενισχύσει τα δικαιώματά της στην αποκλειστικότητα», καταγγέλλουν οι ΜΚΟ, εγκαλώντας τη φαρμακοβιομηχανία ότι υποχώρησε μόνον έπειτα από «την πίεση των δημοσίων επικρίσεων εναντίον της στα τέλη Μαρτίου».
Σε ανοικτή επιστολή του την 28η Μαρτίου, ο Ο’Ντέι διαβεβαιώνει πως εάν εγκριθεί η ρεμντεσιβίρη, η Gilead «θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε προσιτή τιμή του σκευάσματος στους ασθενείς που θα το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Η ρεμντεσιβίρη διανύει ήδη το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών της στην Ασία και την Κίνα κι οι γιατροί επιβεβαιώνουν πως είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση του ιού. Μολαταύτα, μόνον οι κλινικές δοκιμές σε τυχαίο δείγμα μπορούν να τεμκηριώσουν κατ’ απόλυτο τιμή την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος.

«Επί του παρόντος πιστεύουμε πως μόνον ένα σκεύασμα μπορεί να έχει πραγματική αποτελεσματικότητα και τούτο είναι η ρεμντεσιβίρη», τόνιζε στα μέσα Μαρτίου ο Μπρους Εϊλουαρντ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(OMS).

Πηγή: newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.