Κορονοϊός: 3D προσομοίωση για τη σημασία της τήρησης των αποστάσεων από τους New York Times (video)

Εντυπωσιακή τρισδιάστατη προσομοίωση δημιούργησαν οι New York Times προκειμένου να αναπαραστήσουν το πως μεταδίδονται τα σταγονίδια σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο.


Η συγκεκριμένη προσομοίωση δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα δωμάτιο 55 τετραγωνικών μέτρων.

Τα δεδομένα με τα οποία έγινε η προσομοίωση αντλήθηκαν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο και η όλη παραγωγή καταδεικνύει με τον πιο εύληπτο τρόπο τη σημασία της «κοινωνικής απόστασης» στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ των New York Times, ο βήχας παράγει σταγονίδια με ποικίλο όγκο. Τα μεγαλύτερα πέφτουν στο πάτωμα ή χωρίζονται σε μικρότερα.

Με έναν δυνατό βήχα μπορεί να απελευθερωθεί ποσότητα περίπου όσο ένα τέταρτο από κουταλάκι του γλυκού, με τα σταγονίδια να διασκορπίζονται ταχύτατα μέσα σε ένα κλειστό ή ανοιχτό χώρο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που επικαλούνται στο δημοσίευμα οι Νew York Times, τα μικρά σταγονίδια που ονομάζονται αερολύματα, μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα ή να ταξιδέψουν με τον αέρα για 20 λεπτά, πριν «προσγειωθούν» και παραμείνουν σε κάποια επιφάνεια.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι με το που «πέρασαν 20 λεπτά, δεν υπάρχει τίποτα στο αέρα».

Μελέτη επιστημόνων του MIT υποστηρίζει ότι τα αερολύματα ταξιδεύουν με τον βήχα μέχρι και 4,8 μέτρα, ενώ με το φτέρνισμα 8,5 μέτρα.

Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μέτρα μπορεί να είναι μία απόσταση ασφαλείας, αλλά η ασφάλεια αυξάνει αναλογικά με την απόσταση.

Επίσης, ακόμη και αν κάποιος δεν φτερνιστεί ή δεν βήξει, μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό σε ένα κλειστό δωμάτιο και σε δέκα άτομα, απλώς μιλώντας για περίπου πέντε λεπτά.


                                      

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.