ΕΟΔΥ: 40 - 64 ετών τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα. Ο σημερινός χάρτης

Σύμφωνα με την τελευταία (3/4/20) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, τα περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 αφορούν στις ηλικίες 40 - 64 ετών. 
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 03 Απριλίου 2020 (ώρα 15:00).

Σύμφωνα με το έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Οργανισμού και όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 99, αριθμός που περιλαμβάνει 24 νέα κρούσματα από το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος». Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1613, όπου περιλαμβάνονται 113 κρούσματα από το «Ελ. Βενιζέλος», με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει ημερήσια μεταβολή +6.5%.

Σημειώνεται πως από το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιστατικών, το 54.4% είναι άνδρες.

Επισημαίνεται δε ότι οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 59 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 71 έτη.

Εξάλλου, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 92 (76.9% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων):



Σε σχέση με την προέλευση των κρουσμάτων καταγράφεται πως «από το σύνολο των 1613 κρουσμάτων, 335 (20.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 563 (34.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση».

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά «η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα)»:



Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης που ακολουθεί «αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς»:



Οι ηλικίες
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 95 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 71 έτη (εύρος 39 έως 93 ετών), προστίθεται στο έγγραφο του ΕΟΔΥ.
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:



Από τα παραπάνω συνάγεται πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα των 40 - 64 ετών (45,4%), ενώ οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στην ομάδα «65 και άνω» (69,5%).

Επίσης, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ προέρχονται από την τελευταία αυτή ηλικιακή ομάδα σε ποσοστό 56,5%, ενώ κανένας ασθενής στις ηλικίες 0 - 39 ετών δε βρίσκεται στην εντατική.

Τεστ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τελευταίο διάγραμμα της ίδια έκθεσης, αναφορικά με τα «δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια», τα οποία, «από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα» ανήλθαν σε 22437, «εκ των οποίων τα 1524 (6.8%) ήταν θετικά στον κορονοϊό».
δειγ4

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.