Πρωινό: 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Το πρωινό είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Είναι αυτό που μας δίνει ενέργεια για τις υποχρεώσεις που ακολουθούν, αλλά και εκείνο που μπορεί να ορίσει το τι θα επιλέξουμε διατροφικά όλο το υπόλοιπο 24ωρο.
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι ιδανικές για το πρωινό γεύμα και άλλες, που το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τις αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τι να αποφεύγετε στο πρωινό σας:

Μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικα
Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν νιτρικά άλατα που έχουν συνδεθεί επιστημονικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο δημοσίευσε μια λίστα από τα κορυφαία δέκα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου. Το να αποφεύγει κανείς τα νιτρικά άλατα είναι το #1 ένα από αυτά.

Ζαχαρούχα δημητριακά
Μερικά δημητριακά είναι γεμάτα από υδατάνθρακες και ζάχαρη. Όταν τα τρώτε, το σάκχαρο στο αίμα σας ανεβαίνει γρήγορα και στη συνέχεια πέφτει απότομα. Αν δεν θέλετε να “καταρρεύσετε” απότομα από ενέργεια στην διάρκεια της ημέρας και άρα να “αναγκαστείτε” να φάτε κάποιο ανθυγιεινό σνακ, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα δημητριακά το πρωί. 
Αντ' αυτού, επιλέξτε δημητριακά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσετε τριμμένο λιναρόσπορο, ή καρύδια για περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Έτοιμα γλυκά και ντόνατς
Αυτά παρασκευάζονται με επεξεργασμένο λευκό αλεύρι και περιέχουν και πάρα πολύ ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι ο χειρότερος τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, διότι οδηγεί σε ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πεινάσετε ξανά νωρίτερα από το κανονικό και θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας για υψηλό σάκχαρο του αίματος, παχυσαρκία και διαβήτη.

Γιαούρτια με γλυκαντικές ουσίες
Ακόμα και τα τύπου “light” γιαούρτια, τα οποία έχουν λίγες θερμίδες, είναι συνήθως γεμάτα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα χημικά προϊόντα. Προτιμήστε απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Μάφινς (κέικ)
Είναι στην κορυφή της λίστας των πιο θερμιδικών τροφών για πρωινό. Περιέχουν ακριβώς ό,τι δεν χρειάζεστε στο πρωινό σας: επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, λάδι, ή βούτυρο και πολλή ζάχαρη.

Χυμός φρούτων του εμπορίου
Ο χυμός φρούτων του εμπορίου είναι μια από τις χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε εάν προσπαθείτε να αποφύγετε την πείνα, την αύξηση βάρους και τις χρόνιες ασθένειες. 
Μερικοί χυμοί φρούτων στην αγορά περιέχουν πολύ λίγο χυμό και είναι γλυκαμένοι με ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. 
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2 και άλλων ασθενειών (14, 15, 15). 
Ακόμα και ο 100% χυμός φρούτων περιέχει πολλή ζάχαρη. 
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χυμού φρούτων μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα στο βάρος και την υγεία σας με την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη (17). 
Η κατανάλωση χυμού φρούτων προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας πολύ γρήγορα επειδή δεν υπάρχει λίπος ή ίνες για να επιβραδύνει την απορρόφηση. 
Η επακόλουθη αύξηση της ινσουλίνης και η μείωση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, κουρασμένοι και πεινασμένοι.

Πανκεικς και βάφλες
Οι τηγανίτες και οι βάφλες είναι δημοφιλείς επιλογές για πρωινό το Σαββατοκύριακο στο σπίτι ή σε εστιατόρια. 
Τόσο οι τηγανίτες όσο και οι βάφλες περιέχουν αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα. 
Παρόλο που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ορισμένα είδη πρωινού, οι τηγανίτες και οι βάφλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλεύρι. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι εξευγενισμένοι κόκκοι όπως το αλεύρι σίτου συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία. 
Επιπλέον, οι τηγανίτες και οι βάφλες συνήθως συμπληρώνονται με σιρόπι τηγανίτας, το οποίο περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει τη φλεγμονή που οδηγεί στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. 
Το καθαρό σιρόπι σφενδάμνου είναι μια καλύτερη επιλογή από το σιρόπι τηγανίτας, αλλά εξακολουθεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία προσθέτει κενές θερμίδες στο γεύμα. Σύμφωνα με την American Heart Association, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν 2-3 φορές το συνιστώμενο ημερήσιο ανώτατο όριο για την προσθήκη ζάχαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.