#Μένουμε_στο_σπίτι_Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Αρνάκι στην γάστρα με πατάτες αρωματισμένες με δενδρολίβανο

Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.

Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.

Μείνετε στο σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:

Αρνάκι στην γάστρα με πατάτες αρωματισμένες με δενδρολίβανο

Η γάστρα μαγειρεύει φανταστικά και στην ποσότητα ακριβώς που χρειαζόμαστε για την οικογένεια! Προσαρμόστε τις δόσεις των υλικών στη δική σας οικογένεια.
Οι πατάτες, χοντροκομμένες, μελώνουν, το κρέας σιγοψήνεται (...λουκούμι) και το δενδρολίβανο αρωματίζει ευχάριστα...

Υλικά για 8 άτομα
3,5 κιλά αρνάκι περίπου (μαζί με το κόκκαλο)
2 μπουτάκια κομμένα σε 2 – 3 κομμάτια
3 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 κεφάλι σκόρδο
1 φλυτζάνι χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 2 λεμόνια
1 – 2 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο ξερό
1 ντομάτα τριμμένη

Για τη μαρινάδα
1 κεφάλι σκόρδο
2 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο ξερό
2 κουτ. γλυκού θυμάρι
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 μπουκαλάκι κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού

Εκτέλεση
Καθαρίζετε το αρνί από τα περιττά παχάκια.
Ψιλοκόβετε το σκόρδο και ανακατεύετε το κρασί με τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας.
Τοποθετείτε το αρνί σε ένα βαθύ σκεύος, το περιχύνετε με τη μαρινάδα και το αφήνετε στο ψυγείο για 12 – 15 ώρες, γυρίζοντας το κάθε τόσο ώστε να βρέχεται όλο από τη μαρινάδα.
Βγάζετε το αρνί από τη μαρινάδα και την πετάτε. Το τρυπάτε με κοφτερό μαχαίρι σε αρκετά σημεία και σε κάθε εγκοπή βάζετε από μισή σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και αλατοπιπερωμένη. Το αλείφετε με λάδι, το αλατοπιπερώνετε και το τοποθετείτε στη γάστρα.
Περιχύνετε τις πατάτες με λάδι, αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε με το υπόλοιπο σκόρδο. Πασπαλίζετε με το δενδρολίβανο και τις τοποθετείτε μέσα στη γάστρα, γύρω από το αρνί. Πασπαλίζετε το φαγητό με ξύσμα λεμονιού και το περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Τρίβετε πάνω από την επιφάνεια του φαγητού τη ντομάτα, σκεπάζετε τη γάστρα και τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνετε για 20 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς Κελσίου και συνεχίζετε το ψήσιμο για 3 ώρες ακόμα. Δε χρειάζεται να αφήσετε το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά κατά το ψήσιμο.
Ξεσκέπαστε τη γάστρα. Αν έχει πολλά υγρά, δυναμώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου και αφήνετε το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά του και να ροδοκοκκινίσει.
Το σερβίρετε ζεστό.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.