#Μένουμε_στο_σπίτι_Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Αρνάκι στην γάστρα με πατάτες αρωματισμένες με δενδρολίβανο

Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι και σήμερα, λόγω των ημερών μας προτείνει ένα διαφορετικό όσο και εύκολο τρόπο ψησίματος για το αρνάκι μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψει κανείς το αρνί του Πάσχα. Αν δεν είστε και πολύ της... ταλαιπωρίας (σούβλα), η γάστρα μαγειρεύει φανταστικά!
Οι πατάτες, χοντροκομμένες, μελώνουν, το κρέας σιγοψήνεται (...λουκούμι) και το δενδρολίβανο αρωματίζει ευχάριστα...

Δείτε τη συνταγή:

Υλικά για 8 άτομα
3,5 κιλά αρνάκι περίπου (μαζί με το κόκκαλο)
2 μπουτάκια κομμένα σε 2 – 3 κομμάτια
3 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 κεφάλι σκόρδο
1 φλυτζάνι χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 2 λεμόνια
1 – 2 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο ξερό
1 ντομάτα τριμμένη

Για τη μαρινάδα
1 κεφάλι σκόρδο
2 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο ξερό
2 κουτ. γλυκού θυμάρι
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 μπουκαλάκι κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού

Εκτέλεση
Καθαρίζετε το αρνί από τα περιττά παχάκια.
Ψιλοκόβετε το σκόρδο και ανακατεύετε το κρασί με τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας.
Τοποθετείτε το αρνί σε ένα βαθύ σκεύος, το περιχύνετε με τη μαρινάδα και το αφήνετε στο ψυγείο για 12 – 15 ώρες, γυρίζοντας το κάθε τόσο ώστε να βρέχεται όλο από τη μαρινάδα.
Βγάζετε το αρνί από τη μαρινάδα και την πετάτε. Το τρυπάτε με κοφτερό μαχαίρι σε αρκετά σημεία και σε κάθε εγκοπή βάζετε από μισή σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και αλατοπιπερωμένη. Το αλείφετε με λάδι, το αλατοπιπερώνετε και το τοποθετείτε στη γάστρα.
Περιχύνετε τις πατάτες με λάδι, αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε με το υπόλοιπο σκόρδο. Πασπαλίζετε με το δενδρολίβανο και τις τοποθετείτε μέσα στη γάστρα, γύρω από το αρνί. Πασπαλίζετε το φαγητό με ξύσμα λεμονιού και το περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Τρίβετε πάνω από την επιφάνεια του φαγητού τη ντομάτα, σκεπάζετε τη γάστρα και τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνετε για 20 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς Κελσίου και συνεχίζετε το ψήσιμο για 3 ώρες ακόμα. Δε χρειάζεται να αφήσετε το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά κατά το ψήσιμο.
Ξεσκέπαστε τη γάστρα. Αν έχει πολλά υγρά, δυναμώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου και αφήνετε το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά του και να ροδοκοκκινίσει.
Το σερβίρετε ζεστό.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.