Τα εμπόδια του σχεδίου “βγαίνουμε από το σπίτι”

Όλοι περιμένουμε την ώρα που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο «βγαίνουμε από το σπίτι». Μόνο που μέχρι να γίνει αυτό, υπάρχουν κάποια εμπόδια. Δευτέρα ή Τρίτη (το πιθανότερο) οι ανακοινώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του τόσο τις προτάσεις του Σωτήρη Τσιόδρα και της αρμόδιας Επιτροπής όσο κι εκείνες των υπουργών. Οι διαβουλεύσεις στο Μαξίμου είναι πυρετώδεις και θα συνεχίσουν να είναι έως ότου ο πρωθυπουργός κάνει τις ανακοινώσεις.

Τη Δευτέρα ή την Τρίτη (που είναι και το πιο πιθανό) αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθυνθεί στους πολίτες και να περιγράψει το σχέδιο για την έξοδο από την καραντίνα. Αλλά δεν θα το κάνει λεπτομερώς.

Ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει, μεν, τα μέτρα που αίρονται από τις 4 Μαΐου, αλλά δεν πρόκειται να μπει σε λεπτομέρειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές κι από εκεί και πέρα θα αναλάβουν οι υπουργοί να δώσουν τις λεπτομέρειες.

Τα υπουργεία θα εξειδικεύσουν περαιτέρω τα μέτρα σε τρεις βασικούς πυλώνες: στο εμπόριο και τις μεταφορές, στα σχολεία και στα θέματα άθλησης και ατομικής προπόνησης, για τα οποία πάντως από τις 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί.

Το γενικό πλαίσιο προβλέπει την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων στις 4 Μαΐου, ημερομηνία η οποία θεωρείται ουσιαστικά το πρώτο ορόσημο του πλάνου, το οποίο θα ξεδιπλώνεται σταδιακά ανά εβδομάδα και εκτείνεται έως τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Το πλάνο αυτό, θα αξιολογείται διαρκώς και θα γίνονται προσαρμογές, όπου και όταν κριθεί αυτό απαραίτητο.


Τα μεγάλα αγκάθια
Τα δυο μεγάλα αγκάθια είναι το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και το τι θα γίνει με την εστίαση, ενόψει και της «κουτσουρεμένης» τουριστικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, η απόφαση να καθίσουν (με αποστάσεις) ξανά στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι ειλημμένη. Όπως και το ότι οι πανελλήνιες θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο.

Από εκεί και πέρα, η μεγάλη συζήτηση που γίνεται είναι το αν πρέπει και πότε να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια (οι μαθητές της α’ και της β’ τάξης) και αν θα ανοίξουν καν τα δημοτικά.

Το χρονοδιάγραμμα
Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα για να… βγούμε από το σπίτι είναι:
4 Μαΐου.
Άνοιγμα επιχειρήσεων, εκτός πολυκαταστημάτων, κάτω από αυστηρούς κανόνες. Αναμένεται να προσδιοριστεί το μέγεθος με βάση τα τετραγωνικά μέτρα. Ακόμη ανοίγουν υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια και η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο με ραντεβού.

11 Μαΐου
Ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

1η Ιουνίου
Επαναλειτουργούν Εφετείο και Άρειος Πάγος. Τότε έχει προταθεί να ανοίξουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

15 Ιουνίου
Προτείνεται άνοιγμα δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και παιδότοπων, πάρκων αναψυχής, θεματικών πάρκων. Επίσης αναμένεται τότε να ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ. Υπάρχει επίσης εισήγηση να ανοίξουν καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης, εστιατόρια με κανόνες φυσικά και τα τραπέζια σε απόσταση 1,5 μέτρου. Για τις 15 Ιουνίου έχει προταθεί η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών του δημοτικού με επέκταση της σχολικής χρονιάς κατά τρεις εβδομάδες. Τότε αναμένεται και η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια.
29 Ιουνίου
Αναμένεται να ανοίξουν μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο και ξενοδοχεία με όριο πληρότητας.
Πηγή: newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.