Οι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία φαίνεται να επιδεινώνουν την εξέλιξη της νόσου



Οι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία φαίνεται να επιδεινώνουν την επίδραση του κορονοϊού. Πράγματι, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα άτομα με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών COVID-19.

Δεδομένων των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού που θα προσβληθεί από κορονοϊό θα έχει επίσης ΔΜΣ άνω του 25. Επιπλέον, τα άτομα με παχυσαρκία που νοσούν και χρειάζονται εντατική φροντίδα παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες, καθώς είναι πιο δύσκολο να διασωληνωθούν, ενώ παράλληλα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ληφθεί διαγνωστική απεικόνιση (καθώς υπάρχουν όρια βάρους στις μηχανές απεικόνισης).

Ειδικά κρεβάτια και εξοπλισμός τοποθέτησης ή/και μεταφοράς διατίθενται σε εξειδικευμένες χειρουργικές μονάδες, αλλά ενδέχεται να μην είναι ευρέως διαθέσιμα στα νοσοκομεία σε όλες τις χώρες. Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, δεν είναι ακόμη πλήρως ρυθμισμένα για τη διαχείριση ασθενών με παχυσαρκία (όπως αναφέρεται από την δημοσιευμένη μελέτη MAPPS) και η τρέχουσα κρίση θα εκθέσει τους περιορισμούς τους ακόμη περισσότερο.
Η πανδημία που αντιμετωπίζουμε εξελίσσεται γρήγορα σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία θα επηρεάσει δυσανάλογα τον πιο ευάλωτο πληθυσμό του κόσμου. Εκτός από αυτό, η τρέχουσα πανδημία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας καθώς προγράμματα απώλειας βάρους (τα οποία συχνά παρέχονται σε ομάδες) και παρεμβάσεις όπως η χειρουργική επέμβαση περιορίζονται σοβαρά προς το παρόν – και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
                     
Τα μέτρα απομόνωσης και περιορισμού που επιβλήθηκαν σε ορισμένες χώρες θα έχουν αντίκτυπο στην κινητικότητα και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σωματική αδράνεια, με αποτέλεσμα, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, να αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικής νόσου. Τέλος, η τρέχουσα κρίση και η ανάγκη για αυτο-απομόνωση ωθούν πολλούς να απευθύνονται σε μεταποιημένα τρόφιμα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (αντί για φρέσκα προϊόντα) και σε κονσερβοποιημένα (με υψηλότερες ποσότητες νατρίου) και έτσι ενδέχεται να σημειωθεί αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά εάν αυτή η συνήθεια διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Πηγή: worldobesity.org

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.