Χαρδαλιάς: Σε διάστημα δύο μηνών η σταδιακή επιστροφή στην νέα κανονικότητα

Η "σταδιακή" και "προσεκτική" επιστροφή στη νέα κανονικότητα από τις 4 Μαΐου-παρατάθηκαν κατά μία εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα που έληγαν 27 Απριλίου- θα γίνει σε διάστημα δύο μηνών.

 Όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 23/4, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις τους δύο επόμενους μήνες και με αποστάσεις 14 και παραπάνω ημερών. "Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού , θα προχωρούμε βδομάδα με βδομάδα. Πιθανώς σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί φρένο ή και επιστροφή σε προηγούμενα μέτρα. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάσταση θα είναι συνεχής". Ανακοινώσεις όπως είπε θα γίνουν αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο τόνισε, "η συνέχεια της πορείας θα έχει δυσκολίες. Αν όμως συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια υπευθυνότητα και πειθαρχία θα μπορέσουμε να τις υπερβούμε. Μέχρι τις 4 Μαΐου που ισχύουν όμως τα μέτρα συνεχίζουμε να τα τηρούμε απαρέγκλιτα", υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Οι μεγάλες προκλήσεις, τόνισε, είναι μπροστά μας, "ο ιός δεν εξαλείφθηκε δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο. Βέβαια πετύχαμε μικρές νίκες, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, θωρακίσαμε το σύστημα υγείας και σίγουρα έχουμε μεγάλη εμπειρία πλέον πως να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση".

Κρούσματα σε δομές Υγείας
Σχετικά με το επιχειρησιακό σκέλος της ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα κρούσματα Covid 19 που εντοπίστηκαν σε δομές υγείας, στα Δυτικά προάστια και στα Νότια προάστια. Στις υγειονομικές αρχές σήμανε συναγερμός και κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ έσπευσαν στις δομές, προκειμένου να ελέγξουν φιλοξενούμενους και εργαζόμενους.

Ειδικότερα, στην δομή στα Νότια προάστια, με 300 τρόφιμους και 170 εργαζομένους, ελήφθησαν δείγματα από 130 εργαζομένους και από όλους τους τρόφιμους και αναμένονται τα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα στα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν όλα αρνητικά.

Σχετικά με την δομή υγείας στα Δυτικά προάστια, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν προκύψει 28 θετικά κρούσματα, 13 αφορούσαν ασθενείς, 11 εργαζομένους και 4 αφορούσαν κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός στην ΓΓΠΠ. Απομένουν 45 δείγματα να ληφθούν ακόμη και η διαδικασία ιχνηλάτησης είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε, ότι η δομή στεγανοποιήθηκε, έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος επιστημονικός και υπεύθυνος διοικητικός. Ο υφυπουργός σε αυστηρό ύφος , είπε ότι "οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών". Πρέπει, πρόσθεσε να "είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν". Κάλεσε όλους όσους εργάζονται σε δομές υγείας να εφαρμόζουν κάθε πρωτόκολλο.

Νέα Σμύρνη στη Λάρισα
Για καθαρά προληπτικούς λόγους αποφασίσθηκε σε ένα τμήμα του οικισμού και ειδικότερα στις περιοχές που ανιχνεύθηκαν τα κρούσματα η συνέχιση της καραντίνας μέχρι 30 Απριλίου. Και τα 115 δείγματα που ελήφθησαν χθες από τον οικισμό ήταν όλα αρνητικά.

Ολοκληρώνεται αύριο η περίοδος αναστολής λειτουργίας των υπαίθριων αγορών σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο 25 Απριλίου, τηρώντας βέβαια τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αύριο, επίσης, ολοκληρώνεται η καραντίνα της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας. Σχετικά με τον Δήμο Ερμιονίδας και τα 177 τεστ ήταν αρνητικά, άρα φαίνεται να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Η περιοχή ωστόσο παραμένει σε περιοριστικούς όρους μετακίνησης για προληπτικούς λόγους και με δεδομένο το επιδημιολογικό φορτίο στη δομή αιτούντων ασύλου στην περιοχή.

Αρνητικό το 97,81% των τεστ επιβατών εξωτερικού
Συνεχίζονται οι έλεγχοι των εισερχόμενων πτήσεων, δηλαδή, όποιος μπαίνει στη χώρα ελέγχεται. Χθες έφτασαν δύο τακτικές πτήσεις με 157 επιβάτες συνολικά, οι οποίοι εξετάσθηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και μόνο ένα τεστ προέκυψε θετικό στον ιό. Συνολικά σε ένα μήνα από τις 20 Μαρτίους έως 20 Απριλίου έχουν εξετασθεί για covid 19 οι επιβάτες 36 πτήσεων εξωτερικού, συνολικά 2.928 άτομα. Το 97,81% των τεστ βγήκε αρνητικό και μόλις το 2,19 θετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.