Όσο νωρίτερα αρχίζει κάποιος το κάπνισμα, τόσο πιο δύσκολα το κόβει

Όσο πιο νωρίς στη ζωή του αρχίζει κάποιος να καπνίζει, τόσο πιθανότερο είναι να παραμείνει καθημερινός καπνιστής όταν μεγαλώσει και τόσο πιο δύσκολο είναι να το κόψει, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πιο μακρόχρονη του είδους της μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή δημόσιας υγείας Ντέιβιντ Τζέικομπς του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 6.600 άτομα σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Φινλανδία, Αυστραλία), από την παιδική ηλικία έως μετά τα 40 τους.

«Βρήκαμε ότι το παιδικό κάπνισμα οδηγεί στο ενήλικο κάπνισμα. Ακόμη και το πειραματικό κάπνισμα τσιγάρου από ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας πρέπει να αποθαρρύνεται ξεκάθαρα», δήλωσε ο δρ Τζέικομπς.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που κάπνιζαν περισσότερο, καθώς και τα παιδιά που άρχισαν να καπνίζουν σε μικρή ηλικία, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίζουν καθημερινά μετά την ενηλικίωση τους και μικρότερη πιθανότητα να σταματήσουν το κάπνισμα μετά τα 40 τους. Ακόμη και τα παιδιά που απλώς είχαν δοκιμάσει λίγα τσιγάρα, ήταν πιθανότερο να καταλήξουν καθημερινοί καπνιστές, όταν μεγάλωναν.

Το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών μετά την ηλικία των 20 ετών ήταν 8% για όσους είχαν δοκιμάσει τσιγάρο για πρώτη φορά στα 18 έως 19 τους, 33% για όσους πρωτοκάπνισαν στα 15 έως 17 τους, 48% για όσους ξεκίνησαν το κάπνισμα στα 13 έως 14 τους και 50% για εκείνους που έβαλαν το πρώτο τσιγάρο στο στόμα τους σε ηλικία έξι έως 12 ετών. Μόνο το 2,6% όσων ξεκίνησαν το κάπνισμα μετά τα 20 τους, συνέχισαν να καπνίζουν μετά τα 40 τους.

Η συχνότητα του καπνίσματος στην παιδική και εφηβική ηλικία ήταν παρόμοια και στις τρεις χώρες της μελέτης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.