Κατεπείγουσα έρευνα για τις δύο κλινικές με κρούσματα κορονοϊού - Δήμαρχος Ελληνικού: Μάθαμε για το κρούσμα στην ψυχιατρική κλινική από την τηλεόραση

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών κ. Βαγγέλης Ιωαννίδης για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι «Ταξιάρχαι», όπου ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.


Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική «Ταξιάρχαι» όσο και για την «Κασταλία», με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:
  • με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου
  • με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».
Την ίδια ώρα, έκπληκτος και έντονα προβληματισμένος είναι ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι αρμόδιοι φορείς, το κρούσμα κορονοϊού σε γνωστή κλινική του δήμου του.
Μιλώντας στο iEidiseis, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις Τσιόδρα - Χαρδαλιά για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, αποκάλυψε ότι έμαθε για το κρούσμα στην ψυχιατρική κλινική από τις τηλεοράσεις. Μάλιστα, όπως λέει η κλινική είναι μέσα σε κατοικημένη περιοχή, ενώ υπάρχουν υπάλληλοι του δήμου που καθημερινά βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο του συγκεκριμένου κτιρίου ώστε για παράδειγμα να μαζέψουν τα σκουπίδια.

«Δεν μας είπε κανείς τίποτα και μάθαμε για το κρούσμα κορονοϊού από την τηλεόραση. Δεν μας είπε κανείς για το τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα» ανέφερε στο iEidiseis.

Ο δήμαρχος Ελληνικού σημειώνει επίσης ότι «έχουμε εργαζόμενους του δήμου οι οποίοι πηγαίνουν καθημερινά στην ψυχιατρική κλινική για την αποκομιδή των σκουπιδιών. «Δεν θα έπρεπε να ξέρουμε ποια συγκεκριμένα μέτρα έπρεπε να ληφθούν; Από την πρώτη στιγμή, από χθες, έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση» και σημείωσε με νόημα: «Η ψυχιατρική κλινική είναι μέσα σε γειτονιά, πλησίον σε πολυκατοικίες και σπίτια. Δεν θα έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας; Δεν έχω καμία ενημέρωση και αναμένω έστω και τώρα σχετικές οδηγίες».

Παράλληλα, δηλώνει ότι «από την πλευρά μας, αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία το θέμα, ενώ μιλώντας και με κάποιους εργαζόμενους διαπίστωσα ότι το ίδιο ισχύει και μέσα στην κλινική. Παραμένουν και εκεί ψύχραιμοι, πρέπει, ωστόσο, η δημοτική αρχή να γνωρίζει τι γίνεται, ώστε με τις σχετικές οδηγίες να εφαρμόσουμε και εμείς τα σχετικά πρωτόκολλα προστασίας. Αυτό πρέπει να γίνει σύντομα».

Σημειώνεται ότι η κλινική είναι ψυχιατρική και έχει βαριά περιστατικά. Διαθέτει 170 άτομα προσωπικό και 350 τρόφιμους, ενώ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες από τους υπεύθυνους της κλινικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας μάλιστα θα ερευνηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη κλινική λέγοντας ότι την Τετάρτη βρέθηκε ένα κρούσμα σε δομή υγείας, το οποίο και κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία. «Έγινε έλεγχος σε 130 εργαζομένους εκ των οποίων ως τώρα τα 92 αρνητικά. Σήμερα θα γίνει έλεγχος και στους τρόφιμους», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.