Πώς να μην καταστρέψετε μέση και αυχένα δουλεύοντας από το σπίτι

Η δουλειά από το σπίτι έγινε καθημερινότητα την εποχή του κορονοϊού. Και συνεχίζεται μέχρι σήμερα για πολλούς. Πολλοί άφησαν τα γραφεία των επιχειρήσεων όπου εργάζονται και στο πλαίσιο του "μένουμε σπίτι" έστησαν "γραφείο" στο σαλόνι, στο υπνοδωμάτιο ή και στην κουζίνα.
Τοποθέτησαν υπολογιστές σε πάγκους και τραπέζια και χρησιμοποιούν καρέκλες όχι και τόσο κατάλληλες για πολύωρη εργασία.
Αποτέλεσμα είναι να νιώθουν διάφορους μυοσκελετικούς πόνους λόγω της κακής στάσης του σώματος. Ειδικά όσοι είχαν πρόβλημα από πριν, τώρα υποφέρουν.

Ειδικοί δίνουν συμβουλές ώστε η εργασία από το σπίτι να μην γίνει αιτία για χρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα και να μην δημιουργηθούν νέα, όπως στο κυκλοφορικό.

Δέκα συμβουλές
1. Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών ώστε ο λαιμός να μην λυγίζει. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε βάζοντας βιβλία ή άλλα αντικείμενα κάτω από την οθόνη.
Αποφύγετε να έχετε την οθόνη σε θέση που να χρειάζεται να στρίβετε το κεφάλι δεξιά ή αριστερά. Πρέπει να είναι σε θέση ακριβώς απέναντι από τα μάτια.

2. Τοποθετήστε τον υπολογιστή δίπλα σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα σε θέση ώστε το φως να μην αντανακλάται στην οθόνη αλλά ούτε να πέφτει στα μάτια σας.

3. Διαβάζετε διάφορα έγγραφα από τον υπολογιστή και όχι έντυπα ή από tablet και κινητά που βρίσκονται πάνω στο γραφείο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε και να σηκώνετε το κεφάλι διαρκώς. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε τοποθετήστε τα έγγραφα ή το Tablet σε μια βάση δίπλα στην οθόνη ώστε να είναι σε όρθια θέση.

4. Βάλτε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σε ένα άνετο ύψος μπροστά σας. Εάν ο φορητός υπολογιστής σας έχει ανυψωθεί για να φτάσει η οθόνη σας στο σωστό επίπεδο, χρησιμοποιήστε ξεχωριστό πληκτρολόγιο και ποντίκι. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι με τους βραχίονες και τα χέρια σας στο σωστό ύψος. Το χέρι πρέπει να βρίσκεται κοντά στο πλάι του σώματός σας όταν χρησιμοποιείτε ποντίκι.

5. Μην χρησιμοποιείτε στήριγμα για τον καρπό. Ίσως νομίζετε ότι βοηθάτε το χέρι να μην κουράζεται, αλλά βάζοντας οτιδήποτε κάτω από τον καρπό, αυτό συμπιέζει τους τένοντες των δακτύλων και στο διάμεσο νεύρο, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

6. Όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φωνητική πληκτρολόγηση (όπως σε e- mails) να το κάνετε. Έτσι δίνετε στα χέρια σας χρόνο να ξεκουραστούν.

7. Καθίστε σε στάση ώστε η πλάτη να ακουμπάει στην καρέκλα και τοποθετείστε την καρέκλα όσο πιο κοντά γίνεται στο γραφείο για να τα φτάνετε όλα και να μην χρειάζεται να πηγαίνετε πέρα δώθε.
Εάν η καρέκλα δεν έχει στήριξη στο κάτω μέρος της πλάτης, χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή τυλιγμένη πετσέτα για να καλυφθεί το κενό μεταξύ καρέκλας και πλάτης. Πρόκειται για υποκατάστατο μιας εργονομικής καρέκλας, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα.

8. Προμηθευτείτε υποπόδιο. Αν δεν μπορείτε, βάλτε μια κούτα ή βιβλία ώστε τα πόδια να είναι ξεκούραστα και να μην κρέμονται. Μην τραβάτε τα πόδια σας πίσω από την καρέκλα και μην τα αφήνετε να κρέμονται καθώς ασκείται πίεση κάτω από τους μηρούς, περιορίζεται τη ροή του αίματος στα κάτω άκρα και αυξάνεται ο 
κίνδυνος θρόμβωσης.

9. Όχι ερ
γασία στο κρεβάτι. Ωστόσο αν είναι η μόνη επιλογή που έχετε, βάλτε ένα μαξιλάρι πίσω από την πλάτη σας για να ακουμπήσετε στο κεφαλάρι και βάλτε το φορητό υπολογιστή σας σε ένα μαξιλάρι.

10. Αρκετοί νομίζουν ότι το να γράφουν στον υπολογιστή όρθιοι εξασφαλίζει καλύτερη στάση σώματος. Οι ειδικοί όμως λένε πως η στάση αυτή είναι επικίνδυνη για το κυκλοφορικό σύστημα των ποδιών. Η ορθοστασία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.
Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι κάθε 20 -30 λεπτά να περπατάτε. Φτιάξτε έναν καφέ, βγείτε στο μπαλκόνι για λίγο, ώστε να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.