Τσιόδρας: Το ότι υπάρχει κορονοϊός δεν σημαίνει ότι δεν πάμε στο νοσοκομείο για σοβαρούς λόγους

"Το ότι υπάρχει κορονοϊός δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε στο νοσοκομείο για άλλους σοβαρούς λόγους υγείας", τόνισε στη σημερινή ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας, συμπληρώνοντας "φυσικά και πάμε στο νοσοκομείο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για την υγεία μας, όπου παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα για να μην εκτεθούμε στον κορονοϊό".
Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στην υποεκτίμηση, αλλά και την ελλιπή αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο την εποχή του κορονοϊού, αποκάλυψε ότι σύμφωνα με διεθνή μελέτη που έγινε σε 55 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και αφορούσε επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν εγκεφαλικά επεισόδια, καταγράφηκε έλλειψη θεραπευτικής αντιμετώπισης που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη έκβαση της υγείας όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συγκεκριμένα ανέφερε: "Σε μια μεγάλη μελέτη, που αφορούσε επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο σε 55 χώρες, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, καταγράφηκε ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζονται με το συνήθη τρόπο, τόσο στην οξεία φάση, όσο και στη φάση της αποκατάστασής τους στα νοσηλευτικά τους ιδρύματα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου ιού.

Χρειάζεται λοιπόν πάρα πολλή προσοχή, γιατί καταγράφηκε ότι η έλλειψη αυτής της θεραπευτικής αντιμετώπισης, της καλύτερης δυνατής θεραπευτικής αντιμετώπισης, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακών εκβάσεων και μικρότερες πιθανότητες λειτουργικής καλής έκβασης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο. Ιδιαίτερα με δεδομένο, ότι το χρονικό «παράθυρο» του να διενεργήσει κανείς ενδοφλέβια θρομβόλυση, η οποία διαλύει το θρόμβο του εγκεφαλικού, είναι περίπου 4,5 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ακόμα και ασθενείς με ήπια συμπτώματα που θυμίζουν εγκεφαλικό, όπως μια αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, μια δυσκολία στην ομιλία, θα πρέπει να πηγαίνουν απαραιτήτως στα νοσοκομεία άμεσα, ώστε να μπορούν να κάνουν έγκαιρα τις θεραπείες που πρέπει.

Αν δεν προσέλθουν στο νοσοκομείο και μείνουν σπίτι, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους και να μην πληρούν βέβαια τα κριτήρια για τη λήψη κατάλληλης θεραπείας, όταν προσέλθουν στο νοσοκομείο σε δεύτερο χρόνο", κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανακοίνωσε σήμερα (10 Απριλίου) 56 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2011, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα τα 525 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 776 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 77 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τέσσερις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού στους 90, εκ των οποίων 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη. Δεκαπέντε ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.